Døpt i pappas snøkirke

Lille Herman ble døpt i ei snøkirke med to luer og flere lag med ullklær under dåpskjolen.

Isdåp på Bjorli

Anne Otterdal, Peder Istad og Herman Istad. Sognepresten i Lesja er Jorunn Raddum.

Foto: Arild Pettersen / NRK

Den lille krabaten var godt kledd slik at han klarte å holde minusgradene ute. Dåpsvannet ble oppbevart i en termos helt til presten ga klarsignal om at den aller første kirkelige handling i Snøkirka på Bjorli kunne ta til.

Seremonien ble både vakker og sakral i et kritthvitt kirkerom med et lite alter av is og et enkelt kors som lyste gjennom et tynt lag med snø. Foreldre, besteforeldre og fadre satt på skinnfeller på isbenkene og resten av forsamlingen på 60 stod den lille halvtimen seriemonien varte.

Video nsps_upload_2008_12_15_12_25_0_270.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Uforglemmelig

Peder Istad sin sønn blir døpt
Foto: Arild Pettersen / NRK

For iskunstner Peder Istad og kona Anne Otterdal ble dette en uforglemmelig opplevelse. Peder Istad er arkitekten bak snøkirka, som er den del av ishotellet på Bjorli.

Han fikk ideen med å døpe sin førstefødte da han dekorerte kirka av is og snø før jul. Nå fikk han også gleden av å innvie kirka sammen med sin familie.

- Jeg syns dåpen ble både høytidlig og flott. Det ble langt mer høytidsstemt enn jeg tenkt meg på forhånd. Og det er en stor ære å få være de første som tar snøkirka i bruk, sier dåpsbarnets far Peder Istad.

- Det ble en fantastisk opplevelse å døpe Herman i Peder si kirke, sier barnets mor, Anne Otterdal.

Kaldt og rolig

Dåp på Bjorli

Det var en uforglemmelig opplevelse å få sin sønn døpt i snøkirka, mener mor Anne Otterdal.

Foto: Arild Pettersen / NRK

Den unge hovedpersonen på åtte måneder tok det hele kaldt og rolig. Godt innpakket ble han litt irritabel da pappa, som bar han til dåpen, la han ned mot døpefonten. Han ville helst være oppe og følge med på alt som foregikk.

Også for sognepresten i Lesja, Jorunn Raddum ble innvielsen av snøkirka med en eksotisk og annerledes dag på jobben. Hun stilte i ny offwhite ullkåpe som er laget for prestene som skal forrette i snøkirka.

Under dåpsseremonien i minus 2 grader ute i Guds natur ble soknepresten stilt overfor for helt andre utfordringer:

- Temperaturen er den største utfordringa. Vi må passe på at vannet i døpefonten ikke blir for kaldt. Vi har oppbevart i en termos, men i denne kulden blir det fort kaldt, sier Jorunn Raddum.

- Jeg syns det var veldig stemningsfullt. Det ble en fortettet stemning her inne. Vi var nær hverandre. Det er et lite rom. Det er noe med lyden og kanskje kulden også som gjør at vi føler at vi er nærmere hverandre og nær det som skjer. Det ble en fin barnedåp for Herman, sier sognepresten som mer enn gjerne døper flere sognebarn i snøkirka på Bjorli.

Vår snøkirke


- Peder som har laget dette rommet har fått til det sakrale. Det er sterke symboler med korset og alteret som synes så godt. Det er gøy for oss å bli satt på kartet å ha et sånt kirkerom. Her blir det gudstjenester, konfirmantene skal få overnatte i snøhotellet og flere barnedåper står for tur, sier sognepresten i Lesja, Jorunn Raddum.