Hopp til innhold

- Alle trenger noen nå!

Flere kirker åpner dørene for folk som vil samles i sorgen etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya.

Ingeborg Midttømme

Biskop i Møre og Romsdal, Ingeborg Midttømme.

Foto: Frode Berg / NRK

- Alle trenger noen å være sammen med nå, sier biskop i Møre og Romsdal, Ingeborg Midttømme.

Et åpent rom

Flere kirker åpner altså dørene for folk som vil samles i sorgen etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya. Også flere kommuner i fylket stiller sin krisegruppe til disposisjon.

- Når verden blir veldig utrygg så er det noe med å kunne åpne et rom som gir trygghet. Et rom vi er vant til å gå til når livet trues og som vi har gode opplevelser fra i gode dager, sier Midttømme.

For ikke flere folk problemer med troen sin når noe så ufattelig kunne skje?

- Ja det skjønner jeg. Derfor er det viktig å vise til at mange rop og klageskrik og spørsmål er det også rom for i Bibelen og i kirken. Dette er ikke Guds vilje at vi skal møte den forferdelige terroren som vi har gjennomlevd, sier Midttømme.

Sårbare

Det er tydelig at folk har et behov for å delta i markeringer. Det er blomsterhavet utenfor domkirken i Oslo et eksempel på.

Midttømme tror det er et uttrykk for sårbarheten vi alle føler etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya fredag.

- Vi blir så sårbare alle sammen. Det kunne vært en av oss som var der, det er så tilfeldig og vi kjenner noen som kjenner noen som er rammet. Derfor har vi behov for å vise deltakelse på en eller annen måte, sier Ingeborg Midttømme.

- Hvilket tilbud vil kirkene gi fremover?

- Kirkene er åpne hver dag, men det varierer litt hvor lang åpningstid man har og er avhengig av lokale forhold. Men det aller viktigste er at hvis man møter en stengt kirke i ferietiden, så er det opplysninger i alle kommunene om hvem som er tilgjengelige for en samtale eller for å kunne åpne en kirke, sier Midttømme.