NRK Meny
Normal

Tooji bærer aktivistenes bånd

– Likhet, ytringsfrihet og demokrati er en menneskerett. Nå som jeg har en stemme er det viktig for meg å bruke den, sier Norges Eurovision-håp Tooji.

Tooji

Eurovision Song Contest er ikke en politisk konkurranse. Likevel er ikke Tooji redd for å fronte et viktig politisk budskap under oppholdet i Aserbajdsjan.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Hege Bakken Riise og Kristian Rostad

Tooji Keshtkar kom til Norge som ettåring etter at hans foreldre valgte å flykte fra Iran. Det har satt føringer for hvordan han velger å leve livet sitt i dag.

– Mine foreldre kom til Norge som politiske flyktninger. De forlot alt de elsket og hadde et forhold til slik at vi barna skulle få vokse opp et sted der likhet, ytringsfrihet og demokrati var selvfølger. Jeg ville vært hyklersk hvis jeg ikke førte disse verdiene videre, sier Tooji til NRK.no.

Under sitt opphold i Irans naboland Aserbajdsjan, som arrangerer Eurovision Song Contest denne uken, har han derfor valgt å gå med et grønt bånd rundt armen. Båndet symboliserer «The green movement», en protestaksjon mot det iranske regimet som startet etter valget i 2009.

– Masse unge studenter har blitt drept og fengslet mens de slåss for demokrati og likhet og ytringsfrihet. Ved å bære dette båndet viser jeg at jeg deler deres verdier, forklarer Tooji.

Ikke politisk konkurranse

Eurovision Song Contest er ikke en politisk konkurranse, noe den Europeiske kringkastingsunionen (EBU) gang på gang understreker. Tooji syns likevel ikke dette forhindrer ham i å uttale seg om ting han mener er feil.

– Når jeg ser noe som er galt, må jeg si ifra om det. Jeg kan ikke bare stå og se på uten å gjøre noe, sier Tooji.

Selv husker han ikke flukten fra Iran, der familien fikk hjelp av menneskesmuglere til å frakte seg ut av landet. Krigen mellom Iran og Irak pågikk fortsatt, og forholdene var vanskelige.

Moren til Tooji, Lily Bandehy, ga i 2003 ut boken «Jeg kommer fra Iran», der hun forteller om flukten og den politiske situasjonen i landet. På grunn av dette kan verken hun eller sønnene dra tilbake. Å være i Irans naboland er derfor en spesiell opplevelse for Tooji.

– Jeg har ikke vært i Iran på ti år. Derfor er det veldig emosjonelt for meg å være her i Aserbajdsjan nå, for det minner meg veldig om hvor jeg kommer fra. Mine persiske røtter gjør at jeg føler en veldig nærhet til folket her, forklarer han.

– Vi ser en fasade

Tooji

Tooji fikk spontan applaus fra presse og fans da han fortalte om armbåndet han bærer på pressekonferansen søndag.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Amnesty International, Helsingforskomiteen og en rekke andre menneskerettighetsorganisasjoner har kritisert myndighetene i Aserbajdsjan for brudd menneskerettighetene i forkant av Eurovision Song Contest.

Oljelandet har brukt store summer på å pusse opp hovedstaden Baku, slik at byen skal vise seg fra sin beste side når hele verden kommer på besøk.

– Jeg er i Aserbajdsjan for å representere Norge musikalsk i en musikkonkurranse. Men dette er en kompleks situasjon, og jeg er klar over at det vi ser her er en fasade. Ting er ikke sort/hvitt. Det jeg bryr meg om er varmen fra folk jeg møter, hvor stolte de er over landet sitt, ikke hvor store bygninger de klarer å bygge. Det er folket som gjør landet.

– Mamma er litt redd

Foreldrene til Tooji flyktet for å gi barna sine en bedre fremtid, og for å la dem slippe å gå gjennom det samme som de hadde gjort. De har derfor unngått å diskutere mye politikk hjemme.

– Hva syns moren din om at du nå bærer båndet til «The Green Movement» og snakker om dette offentlig?

– Hun er nok litt redd. Hun oppga så mye, og vil ha det godt for meg. Men vi har samme blod. Og jeg kan ikke holde kjeft om dette. Folk må vite hva som skjer, ungdommer har blitt drept mens de kjemper for ting vi tar for gitt i Norge. Derfor gjør jeg en liten symbolsk handling ved å bære dette båndet, og uttrykker min støtte til de Iranske ungdommene.

Les: Alt om Eurovision Song Contest