Øst-Europa overtar

17 år etter Murens fall tar de østeuropeiske landene over MGP.

Russerne kan feire videre
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Russland vant nylig Junior Grand Prix overlegent, med fjorårets vinnerland Hviterussland hakk i hæl. Legger vi til russernes andreplass i Athen, har 2006 vært et meget godt GP-år for Europas største land

Langvarig dominans

Russlands Dima ble sølvvinner i Athen.
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Generelt sett gjør alle de østeuropeiske landene seg mer og mer gjeldende i konkurransen, noe en titt på de siste års resultater fort bekrefter: både Estland, Latvia og Ukraina er blant de siste fem vinnerne, og Hviterussland og Russland har vunnet Junior Grand Prix de to siste åra. Det er derfor grunn til å spørre seg om den østeuropeiske dominansen i Melodi Grand Prix har kommet for å bli?

I følge nettstedet esctoday.com er det sannsynligvis bare et tidsspørsmål før Russland vinner den store finalen. Mange kommentatorer holder det for meget sannsynlig at landet kommer til å dominere MGP videre inn i det 21. århundre - slik Irland gjorde det på 90-tallet.

Nabostemming

Det nye Europakartet og utviklingen i antall deltagerland i MGP har gitt oss flere nasjoner som inntil nylig delte flagg, språk og stemme med andre. Ting kan tyde på at denne økningen i potensielt ”gode naboer” også gir seg utslag i konkurransens stemmegivning – med en tendensiøs betydning for sluttresultatet.

I Helsinki får det enorme Russland følge av et annet forhenværende medlem av den russiske føderasjon - og hvem kan vel nekte Georgia å belønne fx Russland med 12 poeng under stemmegivningen? Legger vi så til de baltiske nabolandene, Armenia, Ukraina, Moldova og Hviterussland, står Russland allerede bokført med potensielle 84 poeng – en tredel av hva som trengs for å vinne konkurransen.  

Lordi redningsmenn

Hadde ikke Finlands Lordi gitt samtlige europeere et såpass uventet show å la seg imponere av, ville seieren i Athen etter alle solemerker ha gått til Russland. Det ville i så fall ha blitt den fjerde seieren på fem år av en forhenværende Sovjetstat.

Er MGP i ferd med å bli et østeuropeisk kretsmesterskap?

Diskutér saken i debattforumet.