Hopp til innhold

Ingen MGP-delfinaler neste år

Melodi Grand Prix blir helt nytt neste år. NRK ønsker å se på andre måter å arrangere musikkonkurransen på.

Logo MGP 2013

Melodi Grand Prix 2014 blir helt nytt, lover NRKs Underholdningsavdeling.

Foto: NRK

De siste åtte årene har Melodi Grand Prix blitt arrangert med tre direktesendte delfinaler der MGP-artistene har måttet kvalifisere seg til den store finalen i Oslo Spektrum. Slik blir det ikke i 2014.

– Etter åtte år med delfinaler endrer vi en del på opplegget, forklarer Charlo Halvorsen, redaksjonssjef i NRKs Underholdningsavdeling til NRK.no.

Han forteller at NRK ønsker å fornye den tradisjonsrike musikkonkurransen.

– Vi er i gang med utviklingen av MGP tilpasset 2014 og mange år fremover på alle plattformer. Vårt uttalte mål er å opprettholde og styrke NRKs kanskje sterkeste merkevare også i fremtiden.

Tilbake til NRK

Det er Eyeworks Dinamo som har produsert delfinalene for NRK. Neste år går man bort fra å arrangere delfinaler, men akkurat hvordan MGP blir er fortsatt ikke bestemt. Underholdningssjefen vil verken si hvor TV-sendingene vil foregå eller hvor mange artister som vil delta.

Charlo Halvorsen

Charlo Halvorsen, redaksjonssjef for Underholdningsavdelingen i NRK.

Foto: Kristian Rostad / NRK

– Vi vil ha sendinger på TV før finalen, men de vil ha et annet uttrykk enn tidligere. Selve finalen ønsker vi at skal skinne enda mer enn den har gjort til nå. Det skal ikke være en ledig paljett igjen i Norge.

Melodi Grand Prix fikk sterk konkurranse fra TV2 i vår, og opplevde en nedgang i seertall sammenliknet med tidligere år. Halvorsen avviser likevel at endringene skjer på grunn av sviktende seertall.

– Det er ikke noen direkte sammenheng. Vi fikk lavere seertall fordi møtte mer reell konkurranse i år. Det var interessant, men ikke utslagsgivende for denne beslutningen.

Skummelt å rokke ved

Melodi Grand Prix ble arrangert første gang i Norge i 1960. Konkurransen har gitt nordmenn hitsingler som «Voi Voi», «Mil etter mil» og «Yes Man» for å nevne noen, samt tre seire i den internasjonale Eurovisjonsfinalen. I 2009 vant Alexander Rybak med høyeste poengsum noensinne i konkurransen.

NRK-ledelsen innrømmer at det er skummelt å skulle rokke ved et kjent og kjært konsept som MGP. TV-sjef Arne Helsingen mener likevel det er viktig.

TV-sjef Arne Helsingen i NRK

TV-sjef Arne Helsingen i NRK.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

– Det er alltid skummelt å gjøre endringer. Men vi må strekke oss etter fornyelse. Vi har hatt mange forskjellige varianter av MGP siden begynnelsen av 60-tallet, og jeg tror det er riktig å tenkte nytt nå.

– Vi har opplevd å vinne Eurovision Song Contest i 2009 og var arrangør i 2010. Den utviklingen MGP har hatt gjennom perioden med delfinaler, hadde ikke vært mulig uten samarbeidet med Eyeworks Dinamo. De har gjort en strålende jobb, sier Helsingen og understreker at Eyeworks Dinamo produserer flere store satsinger som sendes på NRK, bl.a. Spellemann og Nobelkonserten og de diskuterer samarbeid om andre prosjekter fremover.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Datarock

Datarock deltok i Melodi Grand Prix 2013. Her står de på scenen under delfinalen i Steinkjer.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

GP-klubben positiv

Morten Thomassen, president i den norske Grand Prix-klubben er positiv til forandringene.

– Jeg syns det er kjempebra at NRK fornyer seg. Det er viktig å endre ting før de stivner helt, så dette syns jeg er en hyggelig nyhet, sier han til NRK.no, på telefon fra den internasjonale finalen i Malmø som går av stabelen neste uke.

Thomassen tror endringene kan bidra til å gjøre konkurransen mer uforutsigbar.

– De siste årene har det vært ganske lett å gjette hvilke låter som ville gå videre til finalen og hvilke som ikke ville det. Nå kan man kanskje droppe de dårligste låtene, og få en enda mer grandios finale med det aller beste, spekulerer han.

Thomassen peker på at også Danmark de siste årene har valgt å gå bort fra delfinaler og heller fokusert å bygge opp en kjempestor finale. Nå er han spent på hvordan NRK velger å løse dette.

– Det er mange måter å bygge opp konkurransen på. Enkelte land har sett mot Idol, andre har kun én stor finalesending. Jeg har gleder meg til å se hva NRK finner på.

Spennende og annerledes

Redaksjonssjef Charlo Halvorsen sier flere detaljer rundt konkurransen vinteren 2014 vil avsløres etter hvert.

– Dette er en prosess. Nå har vi en gjeng som er godt i gang og som har pekt ut hovedretninger for MGP 2014. Det er spennende og annerledes og jeg tror finalen og hele MGP-sirkuset kommer til å bli enda flottere neste år.

PS: Om to uker deltar årets MGP-vinner Margaret Berger som Norges representant i den internasjonale Grand Prix-finalen i Malmø. Internasjonale bookmakere har stor tro på den norske jenta. NRK viser både de to semifinalene den 14. og 16. mai og finalen lørdag 18. mai direkte på NRK1. Forberedelsene fra Malmø kan du følge her på NRK.no i dagene som kommer.

Les: Alt om Melodi Grand Prix

Hva tror du om endringene? Si din mening her: