Slår et slag for nynorsken i MGP

Han er anerkjent folkemusiker og kveder, og forguder Whitney Houston. Nå er Kim André Rysstad klar for sin største opptreden hittil - som deltaker i Melodi Grand Prix.

Kim Andre Rysstad

Folkemusikeren Kim André Rysstad er klar som deltaker i Melodi Grand Prix 2012.

Foto: Stian Andersen

– Det er en enorm arena jeg får tre inn i, jeg gleder meg noe helt vanvittig!

Folkemusikeren Kim André Rysstad er full av entusiasme når han retter blikket fram mot neste års MGP-deltakelse. Rysstad er en av 24 deltakere som skal kjempe for å representere Norge i neste års internasjonale Melodi Grand Prix-finale, og det med en låt på nynorsk. Fra før av er artister som Plumbo, Isabel Ødegård, Nora Foss Al-Jabri, Marthe Valle og Minnie OH klar for konkurransen.

– Låten min er en slags vise, og er salmeinspirert. Den er vakker, andektig og rolig, med en lyrisk nynorsk tekst, sier Rysstad.

Utypisk MGP-låt

Rysstad, som har to utgitte folkemusikkalbum å vise til, er klar på at dette kanskje ikke høres ut som en typisk MGP-hit. Han tror imidlertid at det er nettopp her hans store sjanse ligger:

– Med så mange låter som konkurrerer, gjelder det å skille seg ut, og det er nettopp det denne låten gjør. Den har et særpreg, og er ekte i uttrykket, mener han.

Ny stemme

Per Sundnes

Kim André Rysstad representerer en helt ny stemme i konkurransen, og er et flott tilskudd til MGP-showet, mener programleder Per Sundnes.

Foto: Kristian Kapelrud / NRK

Programleder Per Sundnes er svært entusiastisk når det gjelder Kim André Rysstads deltakelse. Han mener folkemusikeren tilfører årets startfelt en hel del.

– Han representerer en stemme vi aldri tidligere har hatt i MGP. Folkemusikkarven har ofte blitt forbeholdt P2 og blitt forbigått i denne sammenhengen, det er på tide å løfte den frem i beste sendetid!

Sundnes liker også at man får inn nynorsk og norske dialekter.

– Det gjør konkurransen bredere og mer representativ for det langstrakte, mangesidige landet vi er.

Les også: MGP jr.-vinner Malin ble overrasket på ridetur og deltar i MGP 2012

Folkelarm-vinner

Rysstad har ved flere anledninger hentet lovord for sin stemme og for sitt særegne uttrykk.

World Music-magasinet Songlines ga hans første album «Tak hardt uti hand» maksimal score i sin anmeldelse, og han vant prisen for årets soloalbum under Folkelarm 2008, også kjent som «Norwegian Folk Music Awards».

Han har også holdt flere konserter sammen med Kristiansand symfoniorkester, men ønsker nå å bli et etablert navn også for folk flest.

– Jeg er ingen stor MGP-nerd, men jeg pleier å se på hvert år, og det er ingen tvil om at konkurransen er et fantastisk utstillingsvindu.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kim Andre Rysstad

Kim André Rysstad har Whitney Houston som sitt store idol, og drømmer om en duett med sin store heltinne.

Foto: Stian Andersen
Whitney er heltinnen

Man skulle kanskje tro at en så distinkt folkemusiker som Kim Andre Rysstad hentet mesteparten av sin inspirasjon fra kolleger som Odd Nordstoga, men den gang ei. Det er nemlig Whitney Houston, sangheltinnen fra 80- og 90-tallet for alle pengene.

– Det er Whitney som har lært meg å trille toner, å ornamentere i musikken. Den dama er bare helt fabelaktig.

Det er også Whitney som er hans definitive drømmeduettpartner. Hvordan en slik duett skal komme i stand er han imidlertid ikke like klar på.

– Vi får se. Kanskje en MGP-seier vil gjøre at jeg kommer litt nærmere drømmen, avslutter Kim André Rysstad med et glimt i øyet.

Les også: Irresistable blir overrasket av Per Sundnes og er klar for MGP