Hopp til innhold

Får sparken etter MGP-rasisme

Markedssjefen i den svenske håndballklubben H43 har fått sparken etter å ha kalt en av artistene i Melodifestivalen for «en hoven neger som ikke snakker svensk».

swingfly

Richard Silva går under artistnavnet Swingfly, og tok seg videre til finalen i Melodifestivalen. Det var ikke alle like glade for.

Foto: SVT

Den svenske eliteserieklubben sier til Aftonbladet at de ikke kunne la Ulf Mohlin Fagerström fortsette å være H43s ansikt utad etter at den rasistiske kommentaren på markedssjefens offentlige Facebook-side ble kjent i svenske medier.

Det var etter den svenske delfinalen for to uker siden at Fagerström skrev følgende om artisten Swingfly på Facebook: «På tide å emigrere. En hoven neger som ikke snakker svensk… Hvilket lands melodifestival var dette???»

Les også: – Latterlig og på bærtur

Offentlig unnskyldning

Markedssjefen ønsket først ikke å uttale seg om saken, og sa til Sydsvenskan at «ting jeg skriver på min hjemmeside vil jeg ikke kommentere i media». Etter flere reaksjoner har han nå imidlertid snudd.

– Dette er overhodet ikke noe jeg kan stå for. Jeg har sendt et personlig brev med en unnskyldning til Swingfly, sier Fagerström til Aftonbladet.

Les også: – Grand Prix-siger er ikkje godt nok for ein kvit varaordførar frå Aure

Den offentlige unnskyldningen er likevel ikke nok for håndballklubben, som har merket et enormt press fra både medier, foreldre og sponsorer siden delfinalen.

– Vi har blitt innblandet i noe Ulf sa en lørdagskveld, og har fått masse negativ publisitet som en følge av dette, sier talsmann Bo Uddenäs.

Se intervju med Swingfly etter delfinalen 5. februar:

Rasisme i MGP

Swingfly, eller Richard Silva som han egentlig heter, har ikke ønsket å uttale seg om saken. Finalen i Melodifestivalen er 11. mars, og Swingfly er en av ti artister som skal konkurrere om å representere Sverige i Düsseldorf i mai.

Stella Mwangi

Også Stella Mwangi har blitt utsatt for rasisme etter MGP-seieren.

Foto: Hege Bakken Riise/NRK

Her hjemme er det Stella Mwangi som TV-seerne har valgt til å representere Norge i Eurovision Song Contest, og heller ikke hun har sluppet unna de rasistiske kommentarene.

Les også: - Gi mæ sama, isbjørna og moskusa!

NRK.no måtte i helgen stenge for kommentarmulighetene på artikler og YouTube-videoer som handlet om 23-åringen på grunn av mange rasistiske uttalelser. I går ble det også debatt da det kom frem at varaordføreren i Aure kommune slang med leppa om Mwangi på sin Facebook-side etter MGP-finalen.

Les også: - Jeg angrer på alt, hver eneste setning