Hopp til innhold

– Latterlig og på bærtur

Reaksjonene lar ikke vente på seg etter at varaordføreren i Aure kom med sine tanker om Stella Mwangis seier i Melodi Grand Prix.

stella mwangi

Stella Mwangi vant den norske finalen i Melodi Grand Prix i helgen.

Foto: Olsen, Linn Cathrin / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Muli æ ræse te afrika å sjer d derifrå! Her ska det etast gnu!!!! Ska ta me mæ næste års innslag oppatt tænkt æ...»

Sunniva Ørstavik

Sunniva Ørstavik er likestillings- og diskrimineringsombud.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Varaordføreren i Aure i Møre og Romsdal serverte meldingen over på Facebook etter at norsk-afrikanske Stella Mwangi vant den norske finalen i Melodi Grand Prix i helgen.

Høyre-politikeren har i ettertid sagt at statusoppdateringen var en spøk, men det er ikke alle enige i.

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik mener varaordførerens spøk på Facebook er skamfull.

– Politikere har et spesielt ansvar. Dette er en person med en framskutt posisjon i samfunnet. De folkevalgte skal være forbilder, sier Ørstavik til NRK.no.

– Burde være ekstra varsom

Hun mener det ikke er formildende at kommentarene kom ut via sosiale medier, hvor humor for eksempel kan misforstås.

– Det er ingen unnskyldning. Da burde man heller vise ekstra varsomhet, siden vi vet at man når mange flere på nettet.

Per Sundnes

MGP-guru Per Sundnes velger å tro at innlegget var en dårlig spøk.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

I helgen måtte NRK.no stenge muligheten for kommentering av saker angående Stella Mwangi, på grunna av mange ufine kommentarer. Også på YouTube har NRK vært nødt til å stenge av kommentarfunksjonen under videoene. Det overrasker diskrimineringsombudet.

– Samtidig er dette dessverre en virkelighet vi hører om ganske ofte. Vi har et stykke å gå på både holdninger og handlinger. At Stella vinner Melodi Grand Prix og Mo ble kjempepopulær i X-Factor er likevel med på å flytte oss framover, mener ombudet.

– Rasisme er rasisme

– Det er jo helt latterlige kommentarer, her er vara-ordføreren på bærtur. Rasisme er rasisme. Hetser du noen for deres hudfarge eller etnistet, kan det være straffbart, selv om det aldri så mye er koblet opp mot MGP, sier Njål Høstmælingen, som er forsker og jurist ved International Law And Policy Institute (ILPI).

Også han presiserer at man bør være ekstra varsom på nett.

– Kommentarer man legger ut på nett rammer helt annerledes enn kommentarer man slenger ut av seg med sammen med venner. På nett er dette tilgjengelig for alle, også Stella eller andre i samme situasjon, og da får det du sier en helt annen karakter, sier Høstmælingen.

FY F så flaut! Ei dollete AFRIKANER skal representere NORGE i mgp? NRK gidder jeg ikke ha mer. Få pengene mine tilbake.

Slettet fra kommentarfeltet hos NRK.no

– Hvorfor reagerer folk så sterkt på Stella, hun er ikke den første vinneren med utenlandsk opprinnelse?

– Hun ser mye mer utenlandsk ut, rett og slett. Alexander Rybak er hviterussisk, men han ser ut som en «typisk» nordmann. Jo mer fremmed du ser ut eller oppfører deg, jo lettere blir man utsatt for rasisme.

– Ikke et tema

MGP-general Per Sundnes sier Stella Mwangis bakgrunn ikke har vært et tema.

– Vi velger de beste låtene, og da har det ingenting å si om personen bak låta er gul eller brun. Vi driver ikke politikk, dette er en musikkonkurranse, sier Sundnes.

Også han fremhever at uttalelsene kommer fra en politiker.

– Jeg velger å tro at dette er et forsøk på humor via sosiale medier. Mange tror kanskje de er anonyme der. Norske politikere er større enn dette, det må vi tro, sier Sundnes.

– Vær stolt!

Den norsk-afrikanske artisten og programlederen Haddy N’jie var sammen med Nadia Hasnaoui og Erik Solbakken programleder for Eurovision Song Contest i Oslo i fjor.

Haddy Jatou N'jie, Erik Solbakken og Nadia Hasnaoui

Haddy N’jie ledet den Eurovision Song Contest sammen med Nadia Hasnaoui og Erik Solbakken i mai i fjor.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– Jeg merket ikke at jeg fikk noen spesielt negative kommentarer på grunn av det. Men uansett hva du gjør, er det alltid noen som ikke vil like deg, sier Haddy til NRK.no.

Hun forteller at hun aldri googler seg selv eller leser nettdebatter for å unngå å la seg påvirke av slike kommentarer, men minner om at hetsen mot Stella ikke er representativ for hva nordmenn flest mener.

– Det er de færreste nordmenn som reagerer på denne måten, men det er ikke dem du ser i disse kommentarfeltene, bemerker artisten.

– Mitt råd til Stella er å huske på alle de som faktisk har stemt henne frem, og ønsker at hun skal representere Norge. Stella skal være stolt av det hun har fått til!

NRK.no har vært i kontakt med Stella Mwangis manager, som har gitt artisten intervjufri i dag.

– Vi føler at det heller ikke er nødvendig med noen kommentar til denne saken, sier Glenn Larsen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober