Disse er klare for Eurovision

Se listen over hvilke artister som deltar i Eurovision Song Contest 2010 i Oslo her!

I år skal 39 land konkurrere mot hverandre i Eurovision Song Contest i Oslo i mai. Les: 39 land klare for ESC .

Av disse er fem land direkte kvalifisert til finalen: de "fire store", altså Tyskland, Frankrike, Storbritannia og Spania (se egen faktaboks), samt vertsnasjonen Norge. De 35 andre må først kvalifisere seg til finalen via to delfinaler som avholdes den 25. og 27. mai.

Fra hver delfinale går ti land videre, slik at man ender opp med 25 låter i finalen.

Forskjellige utvelgelsesmetoder

Hvordan hvert land velger ut sin representant er vidt forskjellig. I Norge valgte vi for fem år siden å følge Sveriges eksempel med delfinaler rundt i landet, før det hele kulminerer i en stor finalesending.

Andre land har andre varianter; enkelte velger først ut sang, og får så ulike artister til å prøvesynge sangen. Noen velger først artist, som så fremfører ulike låter som publikum kan stemme på. Andre land igjen velger selv ut låt og artist uten at publikum har noe de skulle sagt. Dette er helt opp til det enkelte land å avgjøre.

Disse er klare for Eurovision Song Contest i Oslo:

Du kan også se alle videoene i HD-kvalitet på YouTube her: www.youtube.com/eurovision

Albania ESC-logo

Albanske Juliana Pasha, som fyller 30 bare dager før hun står på scenen i Telenor Arena, representerer Albania i ESC 2010. Pasha, som deltok i Albanias nasjonale finale både i 2008 og 2009 (og endte på henholdsvis tredje- og andreplass) skal opptre med låten "It's All About You" .

Eva Rivas

Eva Rivas har tidligere vunnet en rekke priser, blant annet 'Miss Pearl of Don'.

Foto: Armenian Public Television
Armenia ESC-logo

Armenias bidrag i år synges av vakre Eva Rivas. Rias synger låten "Apricot Stone" , som handler om: ja, du gjettet riktig; aprikosstener, og - i følge Rias: 'peace and love all over the world'. Norges representant i ESC, Didrik Solli-Tangen, har måttet tåle en del kritikk for sin engelskuttale, og det kan nok hende at Eva Rias må gjennomgå noe av det samme for dette bidraget. Låten er skrevet av Karen Kavaleryan, som har skrevet en rekke låter til Eurovision tidligere.

Aserbajdsjan ESC-logo
Foto: NRK

Aserbajdsjan sender 17 år gamle Safura til Oslo i mai. I en finale der tre deltakere måtte velge mellom fire låter (skrevet av svenske låtskrivere) og fremføre tre av dem - ble tilslutt Safura utropt som vinner. Men å velge én låt blant de tre viste seg å være vanskelig for den fornemme juryen. Dermed Safura sendt til Ukraina for vokaltrening, og så videre til Sverige for å spille inn alle tre låtene i et proft studio. Etter denne omfattende prosessen falt avgjørelsen på låta "Drip Drop" .

Belgia ESC-logo

20 år gamle Tom Dice representerer Belgia i år. I Belgia er det slik at den vallonske og den flamske kringkasteren bytter på å velge representant til ESC annen hvert år, og i år er det den flamske kringkasterens tur. De har valgt Dice, kjent fra belgiske X-factor. Dice skal synge låten Tom Dice - "Me And My Guitar" (ESC 2010 Belgia) . Veldig James Blunt, og lite Eurovision-aktig, men det er kanskje ikke så dumt?

Vukašin Brajić

Bosnia-Herzegovina sender Vukašin Brajić til finalen i mai.

Foto: Wikipedia
Bosnia ESC-logo
Foto: NRK

Bosnia-Herzegovina har valgt Vukašin Brajić som sin representant i ESC. Han opptrer med låten "Thunder And Lightning" , som er årets mest rocka Eurovision-låt. Selv om Brajić kanskje ikke er så veldig kjent her i vesten, er han en stor stjerne i øst-europa, og har over 65.000 tilhengere på Facebook.

Bulgaria ESC-logo

For Bulgaria synger Miro Kostadinov. Miro er allerede en stor stjerne i hjemlandet og i Øst-Europa, nå håper han på å slå an i resten av Europa også. Etter å ha presentert fem låter for den Bulgarske befolkningen, alle spesialskrevet for Miro, innen fem forskjellige musikksjangre, var det tilslutt diskobidraget som vant. "Angel Si Ti" , heter det, og handler som du kanskje har skjønt om engeler. Med vindmaskin og dansere i hvitt håper Miro på å erobre Europa.

Duoen Chanee & Nevergreen

Chanée & N'evergreen fra den danske finalen.

Foto: Henning Bagger / Scanpix/AFP
Danmark ESC-logo
Foto: NRK

Svenskene er sterkt representert i årets Eurovision. Ikke bare har en svenske skrevet Norges bidrag, svenskene Thomas G:son, Henrik Sethsson, Erik Bernholm har sammen skrevet Danmarks vinnerbidrag "In A Moment Like This" . Chanée & N'evergreen har både vindmaskin og skillevegg med seg på scenen i sin uptempo ballade.

Estland ESC-logo
Foto: NRK

Malcolm Lincoln & Manpower 4 representerer Estland i år med låten "Siren" . Malcom Lincoln er en elektronisk duo, der Robin Juhkental synger, mens Madis Kubu spiller bass. Navnet sitt har de hentet fra den estlandske versjonen av "Vil du bli millionær", der en deltaker en gang svarte "Malcolm Lincoln" på et spørsmål som dreide seg om USAs tidligere president Abraham Lincoln. Sammen med koristene i Manpower 4, som, slik navnet tilsier, er fire herrer, skal de kjempe for Estlands ære i Oslo i mai.

Finland ESC-logo

Finland har kanskje sett litt på Alexander Rybaks opptreden fra i fjor, og har med seg både fele og trekkspill når de entrer scenen i Oslo i mai. Duoen Kuunkuiskaajat ("Måneviskere") lar seg inspirere av både sigøynermusikk og argentinsk tango i låten "Työlki ellää"

Jessy Matador
Foto: MySpace
Frankrike ESC-logo

For Frankrike deltar i år artisten Jessy Matador med låten "Allez! Ola! Olé!" , og her kommer endelig et forsøk på å bringe Grand Prix og fotball litt nærmere hverandre. "Allez! Ola! Olé!" er nemlig navnet på et album som ble sluppet i forbindelse med fotball-VM i Frankrike i '98. Og det stopper ikke der, låten "Allez! Ola! Olé!" skal også brukes til å promotere sommerens kommende fotbal- VM overfor det franske publikum. Feider til side, nå synger vi sammen, arm i arm, både fotballfans og Grand Prix-entusiaster.

Georgia ESC-logo

23 år-gamle Sofia Nizharadze representerer Georgia i år. I en finale der Sopho fremførte seks låter, var det tilslutt låten "Shine" som fikk flest poeng fra publikum og fagjury. "Shine" er skrevet av norske Hanne Sørvaag, sammen med Harry Sommerdahl og Christian Leuzzi, og Hanne er med dette med i en eksklusiv gruppe låtskrivere som har to bidrag med i årets Eurovision. Sørvaag står nemlig også bak norges bidrag "My Heart Is Yours", sammen med Fredrik Kempe (som også kan representere flere land i år). Dermed får vel kanskje Georgia et par ekstra stemmer fra Norge i år?

Hellas ESC-logo

Giorgos Alkaios & Friends representerer Hellas i Eurovision 2010. I Hellas er de glade i dansenumre. Fjorårets artist, Sakis, gjordet et sterkt inntrykk på mange med sin heftige dans, og på årets låt "Opa" , har Giorgos Alkaios fått med seg fire dansere med mye testosteron innabords. Skulle du ikke like musikken, kan du dermed heller velge å fokusere på dansen, og fortsatt få en fornøyelig opplevelse.

Hviterussland ESC-logo

Gruppen 3+2 representerer Hviterussland i Eurovision i år. Etter en noe forvirrende utvelgelsesprosess, der én tv-stasjon først arrangerte en nasjonal finale, som så ble avlyst og hele utvelgelsen overtatt av en annen tv-stasjon, ble 3+2s låt "Far Away" tilslutt plukket ut til å representere landet i ESC. Forvirringen stopper ikke der, for i siste liten bestemte Hviterussland seg for å droppe denne låta til fordel for balladen "Butterflies" . Sommerfugler er ikke ukjent i norsk MGP-sammenheng, Tone Damli Aaberge deltok med sin "Butterflies" i 2009, ble hun nummer to i finalen, kun slått av Alexander Rybak.

Irland ESC-logo

Irland sender en tidligere Eurovision-vinner til Oslo i mai. Niamh Kavanagh vant i 1993 med låten "In Your Eyes". I år opptrer hun med låten "It's For You" . Niamh slo flere sterke motstandere i den irske finalen, bla. Michael Graham fra Boyzone, og den kjente ESC-låtskriveren Ralph Siegel. Skulle Kavanagh vinne i år igjen, blir hun sammen med sin landsmann Johnny Logan de to eneste som har vunnet Eurovision mer enn én gang som artister.

Island ESC-logo

Island forsvarer fjorårets andreplass med en litt mer up tempo låt enn sist. "Je ne sais quoi" , synger Hera Björk, men la deg ikke lure, for hun vet godt hva hun holder på med. Björk var nemlig med som backingvokal både i 2008 og 2009. Og alle gode ting er som kjent tre, dermed skulle vel alt ligge til rette for at Björk tar det gjeve trofeet med seg hjem til vikingeøya etter endt dyst i mai?

Israel ESC-logo
Foto: Scanpix

Realitystjernen Harel Skaat representerer Israel i ESC. Han ble først kjent i Idol-liknende "Kokhav Nolad" i 2004, og ga siden ut et soloalbum i 2006. Rykter sier at Skaat egentlig ble bedt om å representere Israel i fjor, men at han måtte takke nei da. Rett før nyttår kunne Israels kringkastingssjef Mordechai Shkaler i en tale i Knesset, offentliggjøre at Skaat skal representere Israel i Oslo i 2010 med låten "Milim" .

Kroatia ESC-logo
Foto: NRK

Kroatia stiller i år med gruppen Feminnem. (det må da være et ordspill på Eminem?) Feminnem opptrer med låten "Lako Je Sve" , og både ser og høres ut som den kvinnelige versjonen av Dima Bilan og hans "Believe" (den russiske ESC-vinneren fra 2008). De tre vakre jentene var med i ESC i 2005, den gangen deltok de for Bosnia Herzegovina. I fjor prøvde de seg igjen, men nådde ikke opp i den nasjonale finalen. I år stiller i flotte, lange kjoler, har med seg nydelige dansere i bare bh, og dermed det meste som skal til for å sanke mange stemmer fra publikum.

Kypros ESC-logo
Foto: NRK

"Life looks better in spring" , synger walisiske Jon Lilygreen & The Islanders som representerer Kypros i ESC 2010. Og det har de jo rett i, for med våren kommer ESC. Og til ESC kommer det flere nordmenn! For bak det kypriotiske bidraget står det nemlig norske Sylvia Strand. Sammen med sin ektemann Jonathan Gregory har hun arrangert låten som riktignok er skrevet av to kyprioter. Og ikke nok med det; Strand og Gregory er også med på scenen der de korer og spiller. Følg derfor godt med i Oslo i mai - bak pianoet befinner det seg en landsmann (eller kvinne, da)!

Aisha

Aisha deltar for Latvia.

Foto: Ints Kalnins / Scanpix/Reuters
Latvia ESC-logo
Foto: NRK

"What for? (Only Mr. God knows why)" er bidraget til 24 år gamle Aisha fra Latvia. Hun hadde med seg vakre, hardtarbeidene kvinner på scenen som tar seg en pause fra håndvasken (fortsatt på scenen) for å synge sin klagesang. "Hva lever vi for, hva gråter vi for, hva dør vi for? Bare Mr. Gud vet", synger de. Latvia har vunnet én gang gjennom sin ti år lange ESC-karriere, i 2002 med Marie Ns "I Wanna". De opptrer i den første semifinalen den 25. mai.

Litauen ESC-logo
Foto: NRK

Fem menn utgjør gruppen InCulto, som er Litauens bidrag i årets Eurovision. "East European Funk" , heter låten deres, som vel ikke kan sies å være en standard ESC-låt. Gruppen har holdt sammen siden 2003, og blant annet vært nominert for beste Baltiske act i MTV- Europe Music Awards i 2006.

Makedonia ESC-logo
Foto: NRK

Det blir både gitarsoloer og innslag av rap når Makedonias svar på Bruce Springsteen (?) representerer landets ære i mai. Gjoko Tanevski synger låten "Jas Ja Imam Silata" ("Jeg har styrken"), som handler om en mann som har styrke nok til å klare seg gjennom smerten han påfører seg selv gjennom å elske en jente. Tanevski forteller at han ser på Eurovision hvert eneste år, og at favoritten hans er norske "Nokturne"! Pluss i boka til Tanevski der, altså.

Malta ESC-logo
Foto: NRK

"Dette er drømmen min", synger Thea Garrett fra Malta i låten "My Dream" . Hun må ha hatt en drøm av en kveld da hun vant den nasjonale finalen i Malta, Thea fikk nemlig over dobbelt så mange poeng som andreplassen. Garrett, som ser ut som en yngre utgave av Liza Minelli, er bare 18 år gammel, men drømmer bortsett fra ESC-seier om en gang å kunne stå på scenen på the West End i London. Med seg på scenen har Garrett med seg en danser i fuglekostyme, hvis store vinger kan minne litt om Mira Craigs kjole under årets norske MGP ved første øyekast.

Moldova ESC-logo

Det har skortet litt på lettkledde syngedamer så langt i Eurovision 2010, men Moldova tar ansvar. "Run Away" , synger Olia Tira sammen med Sun Stroke Projekt, iført en liten sak av et plagg som har hentet inspirasjon fra både indianere og punkere. Med seg på scenen har guttegjengen hennes både saksofon og noe som likner på en fiolin, mens de tar deg med dypere og dypere inn på dansegulvet...

Pierre Kartner

Pierre Kartner har skrevet det nederlandske bidraget.

Foto: KOEN VAN WEEL / Scanpix/AFP
ESC Nederland

Nederland er landet som var først i å ha en låt klar til ESC 2010. "Ik Ben Verliefd (Sha-la-lie)" ("Jeg er forelsket, Shalalie"), heter låten skrevet av Pierre Kartner. (Kartner er forøvrig mannen som skrev alle smurfesangene til Geir Børresen på slutten av 70-tallet.) I en finale der fem artister gjorde hver sin versjon av låten, (der bla. Jonny Logan satt i fagjuryen) ble førsteplassen først uavgjort, og låtskriver Kartner måtte gå inn og velge sin favoritt. Valget falt på 17 år gamle Sieneke.

Norge ESC-logo

Så var det Norge, da. Du bør ha vært ganske langt borte for ikke å ha fått med deg Didrik Solli-Tangen allerede, men det skader jo ikke med en liten repetisjon. 22 år gamle Didrik kom fra intet (eller egentlig kom han fra Barrat Due, slik trenden er blant norske MGP-vinnere er for tiden), og bergtok hele det norske folk. Balladen "My heart is yours" , skrevet av ESC-veteranene Fredrik Kempe og Hanne Sørvaag vant med over 200.000 flere stemmer enn verdenskjente A1 og plutselig snakket hele Norge om denne vakre gutten fra Porsgrunn med den - hvis mulig - enda vakrere stemmen. I mai står Didrik på scenen på hjemmebane for å representere Norge og huffamei så gøy det blir!

Polen ESC-logo
Foto: NRK

- Lovely princess, I am here to save you, synger "Legenda" , Polens bidrag i ESC 2010. Legenda gir assosiasjoner til både troll, prinsesser, eventyr og mystisk magi. Så gjenstår det bare å se om Marcin klarer å trollbinde publikum? Det har han gjort til gangs i Polen, der han sto på scenen og sang foran publikum allerede som niåring. Etter deltakelse i både Idol, diverse kjente musikaler og teateroppsetninger, er 25-år gamle Mroziński nå klar for Eurovision.

Portugal ESC-logo

18 år gamle Filipa Azevedo representerer Portugal i år. "Há Dias Assim" , synger hun, som betyr noe á la "På dager som denne", og er en ballade som handler om de kjipe dagene i livet, når man føler seg ensom og skuffet. Azevedo har allerede spilt inn en engelsk versjon av låten, som heter "It's One Of Those Days", og som nok er den vi får høre i Oslo i mai. Selv om Filipa er bare 18 år gammel, har hun allerede rukket å gi ut et soloalbum. Favorittuttrykket til Filipa er (hvis vi skal gjette etter å ha lest skriftlige intervjuer med henne): LOL.

Romania ESC-logo

For Romania deltar norske Ovi, som mange nok vil huske fra MGP 2009, der han gikk helt til finalen i Oslo Spektrum. Ovi deltar sammen med rumenske Paula Seling, og låten deres heter "Playing With Fire" , skrevet at Ovi og produsert av Simen Eriksrud, mannen bak Bjørn Johan Muris "Yes Man" og flere av Donkeyboys store hits. Paula Seling er en av Romanias mest kjente kvinnelige artister og betegnes som deres svar på Alicia Keys.

Russland ESC-logo

Fjorårets vertsnasjon Russland sender i år The Peter Nalitch band til den internasjonale finalen. "Lost and forgotten" synger Peter, mens han ser på bilder av en svunnen kjærlighet, og resten av gutta korer i bakgrunnen. Sangen er en ballade med litt russiske hint, selv om teksten synges på noe som likner engelsk. The Peter Nalitch band danket ut hele 24 motstandere i den tre timer lange finalen, som også bød på et gjensyn med vår egen Alexander Rybak.

Milan Stankovic

Milan Stankovic representerer Serbia under Eurovision Song Contest.

Foto: Darko Vojinovic / Scanpix/AP
Serbia ESC-logo

For Serbia deltar Milan Stankovic med låten "Ovo je balkan" . Milan er 22 år gammel, og egentlig utdannet hjelpepleier, men har nå altså meldt overgang til pop-verden. For uten om å synge, er hobbyen hans å se på tv. Milan fikk jobben med å representere Serbia i sterk konkurranse med to andre kjente serbiske artister, men ble etter et to timer langt show stemt frem som vinner av det serbiske tv-publikummet.

Slovakia ESC-logo
Foto: NRK

Slovakia representeres i år av ungjenta Kristina Peláková (22). Ta en dæsj Ace of Base og en dæsj Shakira, og du begynner å skjønne hva det dreier seg om. Låten Kristina synger heter "Horehronie" , og er navnet på en region i Slovakia. "Horehronie" ble etter finalen anklaget for å være plagiat, (noe som skjer titt og ofte i ESC-sammenheng), men foreløpig har ikke Slovakisk tv svart på beskyldningene. Låten er skrevet av Martin Kavulič og Kamil Peteraj.

Roka Žlindre & Kalamari fra Slovenia
Foto: Skjermdump: YouTube
Slovenia ESC-logo
Foto: NRK

Har du noen gang drømt om å se Heidi (hun fjelljenta med geitene og bestefar i tømmerhytta) og Aerosmith på samme scene? Da er Slovenias bidrag noe for deg! "Narodnozabavni rock" heter låten som gir deg både heftige gitarriff og humørfylte trekkspillsoloer på under tre minutter. Låten som synges av Ansambel Roka Žlindra & Kalamari gikk rett hjem hos det slovenske publikum, og fikk over halvparten av alle stemmene til sammen under finalen, der norske Alexander Rybak var en av flere "special guest stars", som opptrådte underveis i sendingen.

Daniel Diges

Daniel Diges fra Spania beskriver sin låt som en 'magisk ballade'.

Foto: danieldiges.com
Spania ESC-logo
Foto: NRK

"Algo Pequeñito" ("noe lite") synger Daniel Diges fra Spania. Men sangens tema er slett ikke lite, for kjærligheten kan man da aldri synge seg ferdig om. Daniel beskriver låten sin som en magisk ballade, og håper den kan erobre Europa på samme måte som den erobret ham. Diges er allerede godt kjent i Spania etter tallrike opptredener i både tv-serier, filmer og musikaler. Hans all time ESC-favoritt er ABBAs "Waterloo". Da passer det jo bra at han for tiden har en rolle i musikalen "Mamma Mia" i Spania.

Storbritannia ESC-logo

Storbritannia representeres i år av Josh Dubovie. "That Sounds Good To Me" , synger han, omkranset av jenter i korte paljett-hot pants. Han syns sikkert det er helt greit, det også. Riktignok er det ikke sikkert jentene blir med til Oslo, versjonen du ser i lenken over, er nemlig ikke nødvendigvis den som blir den endelige. Dubovie skal nå sette seg ned sammen med låtskrivere Pete Waterman og Mike Stock, og prøve andre versjoner av låten, bla. en helt nedstrippet pianoversjon. Dermed kan vi muliggens få enda en pianoballade i årets Eurovision.

Sveits ESC-logo

Sveits representeres i år av Michael von der Heide. Han var med i de nasjonale finalene til Tyskland allerede i 1999, men gikk ikke helt til topps den gangen. Nå deltar han for Sveits med låten "Il Pleut De L'Or" . ("Det regner gull"). I gulljakke selvfølgelig.

Anna Bergendahl

En jublende glad Anna Bergendahl fra den svenske finalen.

Foto: Maja Suslin / Scanpix
Sverige ESC-logo

18 år gamle Anna Bergendahl deltar for Sverige i årets Eurovision. Etter å ha først å ha gått igjennom fra en delfinale, og så danket ut ni andre etablerte artister i finalen, vant hun seernes gunst og fikk flest stemmer. Låten "This Is My Life" er skrevet av Kristian Lagerström og Bobby Ljuggren. Sistnevnte er allerede godt kjent med Eurovision, og har vært med hele fem ganger tidligere, blant annet med sanger som "Invincible" (Carola, 5. plass i 2006) og "Se på mig" (Jan Johansen, 3.plass 1995). Med på laget til Bergendahl er også Mattias Carlsson, koreograf og regissør for norsk Melodi Grand Prix i år.

Ukraina ESC-logo

Ukrainas bidrag i år er balladen "Sweet people" som synges av 23 år gamle Olena Kucher med artistnavnet Alyosha. I den nasjonale finalen sang hun den selvkomponerte låten "To Be Free" som ble gitt ut i 2008, men på grunn av EBUs regler om at bidraget aldri skal ha vært utgitt tidligere, deltar hun altså ikke med "To Be Free" selv om den sikret henne finaleplassen.

Tyrkia ESC-logo

For Tyrkia deltar i år gruppen maNga. Gruppens musikk omtales som en blanding av rock, rap, electronika, sufi and tradisjonell Tyrkisk musikk, og de vant bla. prisen for "Best European Act" under MTV Awards 2009. maNga deltar i Eurovision med låten "We Could Be The Same" .

Tyskland ESC-logo

Lena Meyer-Landrut, en litt røffere versjon av vår egen Marit Larsen, representerer Tyskland i år. "Satellite" , heter sangen hun synger, men veien frem til å få synge vinnerlåten var lang. 18 år gamle Lena måtte gjennom hele syv "delfinaler", der hun gjorde forskjellige coverlåter, før hun tilslutt sikret seg finaleplass, og vant. I finalen gjorde hun tre forskjellige låter, og kort tid etter lå alle tre på nummer 1, 2 og 3 på tyske iTunes. Dette gjør Meyer-Landrut historisk, aldri har en artist toppet de tre øverste plassene samtidig.

Les: ESC-logoen inspirert av Youtube-helter

Se også: Alt om årets låter! og ESC-artistene 2008

Mer: Alt om MGP og ESC