NRK Meny
Normal

ESC-artistene 2008

Her er alle deltakerlandenes bidrag til Eurovision Song Contest 2008. Totalt 43 land deltar i årets to delfinaler, og selve finalen skjer i Beograd 24. mai.

ESC 2008 Beograd logo

Albania ESC-logo

Albania er det første landet i årets ESC som avgjorde sin artist gjennom en fjernsynssendt finale. En profesjonell jury stemte fram Olta Boka og låta Zemrën E Lamë Peng ("we gambled the heart").

Andorra ESC-logo
Foto: NRK

Andorra offentliggjorde i desember at landet har valgt å sende låten Casanova fremført av Gisela til Beograd. Det blir femte gangen Andorra deltar i ESC, og årets mål er å endelig nå finalen.

Armenia ESC-logo

Armenias bidrag Qele Qele skal framføres av Sirusho, en stor stjerne i landet.

Aserbajdsjan ESC-logo
Foto: NRK

For første gang deltar Aserbadsjan i ESC-finalen. Artisten heter Elnur Huseynov, med bidraget Day after day .

Belgia ESC-logo

Etter fire kvartfinaler og to semifinaler er det klart at Belgias representant i Beograd heter Ishtar. Navnet på finalelåta er O Julissi Na Jalini .

Bosnia ESC-logo
Foto: NRK

Bosnia-Hercegovina har valgt Elvir Lakovic Laka til å presentere landet med låten " Pokusaj ".

Bulgaria ESC-logo

Årets finalister fra Bulgaria heter Deep Zone & Balthazar og framfører en uptempo reggaepop-låt som heter DJ, take me away .

Danmark ESC-logo
Foto: NRK

Danmarks bidrag i år er låta All Night Long , med Simon Mathew. Så gjenstår det å se om sangen varer natten gjennom?

Estland ESC-logo
Foto: NRK

Dansende jenter i minimal bekledning står for Estlands bidrag, som heter Leto Svet . Kreisiraadios bidrag fikk over 20.000 stemmer mer enn nummer to på lista.

Finland ESC-logo

Etter at de vant med Lordi i 2006, har Finland fått blod på rocketanna. Dermed vant Teräsbetoni den nasjonale finalen med sin Iron Maiden-aktige låt Missä miehet ratsastaa . Om tungrock fortsatt gjelder i ESC er det opp til TV-seerne å avgjøre.

Frankrike ESC-logo

Fra Frankrike stiller Sébastien Tellier, som har jobbet med kjente grupper som Daft Punk og Air. I årets ESC-finale synger han Divine .

Georgia ESC-logo

Georgias TV-seere har stemt fram Diana Gurtskaya som sin representant til den internasjonale finalen. Låta hennes heter Peace Will Come .

Hellas ESC-logo

Fra Hellas stiller denne gangen Kalomoira. Melodien hennes heter Secret combination , en Britney Spears-aktig dance-låt med greske elementer.

Hviterussland ESC-logo

Årets bidrag fra Hviterussland er låten Hasta la vista med Ruslan Alehno.

Irland ESC-logo

I Irland ble det buing blant publikum da vinneren ble presentert. De syntes at den syngende kalkunen Dustin the Turkey og hans låt Irlande Douze Pointe blir for useriøst.

Island ESC-logo

Duoen Eurobandið er Islands håp i Beograd. Låta This is my life var forhåndsfavoritt og gikk til topps i landsfinalen.

Israel ESC-logo
Foto: Scanpix

Israel har valgt Idol-vinner Boaz Mauda til å representere landet. Etter Kdam-showet 26. februar ble det klart at bidraget han skal framføre heter Ke'ilo kan ("as if here"), og er komponert av den tidligere ESC-vinneren Dana International.

Kroatia ESC-logo
Foto: NRK

Gatemusikantene Kraljevi Ulice ("konger av gata") vant knepent da Kroatia avholdt nasjonal finale 23. februar. Bidraget de opptrer med heter Romanca .

Kypros ESC-logo
Foto: NRK

Kypros har valgt Evadokia Kadi til å representere landet med låten Femme fatale i Beograd. Låten er en tradisjonell gresk vise med klare røtter tilbake til 50- og 60-tallet. Kadi ble kåret som vinner av stemmer fra en jury (40%) og telefonavstemming (60%).

Latvia ESC-logo
Foto: NRK

Det blir den reneste Kaptein Sabeltann-stemning når Latvia går på scenen i Beograd, og gruppa Pirates of the Sea framfører låta si Wolves of the sea .

Litauen ESC-logo
Foto: NRK

Drøye 400 stemmer skilte Litauens vinnerbidrag Nomads In The Night fra nummer to i den nasjonale finalen. Men metalrocker Jeronimas Milius trakk det siste strået, han fremførte en kraftfull ballade - ganske langt unna hans egentlige musikksjanger - og vant.

Makedonia ESC-logo
Foto: NRK

Fra Makedonia stiller denne gangen artisten Tamara, sammen med Vrcak and Adrian Gaxha. Låta heter Vo ime na ljubovta .

Malta ESC-logo
Foto: NRK

I år har Malta valgt å satse på en uptempo låt med navnet Vodka . "Vodka, I want it so bad", synger Morena, og det er vel bare å vente på at Anonyme Alkoholikere skal protestere.

Moldova ESC-logo

Moldova representeres i år av sangerinnen Geta Burlacu, som synger låta A century of love , en swingjazz-ballade.

Montenegro Esc-logo

Stefan Filipovic er navnet på Montenegros finalist i Beograd. Han skal framføre bidraget Zauvijek volim te .

Nederland ESC-logo

Nederland har valgt å la en tidligere Idol-artist representere landet denne gangen. Marokkansk-nederlandske Hind synger låta Your heart belongs to me .

Norge ESC-logo

Fra Norge stiller tidligere Idol-deltaker Maria Haukaas Storeng med Mira Craigs låt Hold on be strong .

Polen ESC-logo
Foto: NRK

Både juryen og publikum i Polen var enige om at amerikanskfødte Isis Gee skal være landets ESC-finalist. Hun framfører bidraget For life .

Portugal ESC-logo

Portugals ESC-finalist i år er Vânia Fernandes. Navnet på låta er Senhora Do Mar , som betyr "havfruen".

Romania ESC-logo

Årets representanter fra Romania heter Nico & Vlad Mirita. Duoen vant den nasjonale finalen med kraftballaden Pe o margine de lume .

Russland ESC-logo

Populære Dima Bilan er for andre gang valgt til å stille for Russland, slik han gjorde det i 2006. Årets finalelåt heter Believe .

San Marino ESC-logo

Lilleputtstaten San Marino er med i ESC for første gang i år. Gruppa Miodio får æren av å stå for debuten, og låta heter Complice .

Serbia ESC-logo

Fjorårets ESC-vinner Serbia stiller med sangerinnen Jelena Tomasevic som sin artist i den internasjonale finalen. Hun skal synge Oro .

Slovenia ESC-logo
Foto: NRK

Slovenia stiller med Rebeka Dremelji finalen i Serbia i år. Rebeka opptrer med låten Vrag naj vzame .

Spania ESC-logo
Foto: NRK

Spania har ikke vunnet siden 1969, og vi får håpe at årets låt er lettere å huske enn etternavnet til Rodolfo Chikilicuatre, som med låta Baila el chiki chiki er landets ESC-representant

Storbritannia ESC-logo

Fra Storbritannia kommer denne gangen Andy Abraham, som framfører en funky poplåt med tittelen Even if .

Sveits ESC-logo

I Sveits har en jury bestående av representanter for ulike mediebedrifter valgt italiensktalende Paolo Meneguzzi og sangen Era stupendo til å representere landet i Beograd.

Sverige ESC-logo

Sist ut av alle årets ESC-nasjoner til å velge sin finalist var Sverige. Vinner av Melodifestivalen 2008 ble Charlotte Perrelli med diskolåta Hero . Om du synes det er noe kjent ved henne, stemmer det: Charlotte vant den internasjonale finalen i Jerusalem i 1999 med etternavnet Nilsson.

Tsjekkia ESC-logo

21 år gamle Tereza Kerndlová representerer Tsjekkia i år med låta Have some fun .

Tyrkia ESC-logo

I Tyrkia takket bandet Mor ve Ötesi ja til å delta i ESC 2008 i desember. Etter å ha lagt frem tre forskjellige låter for en jury, ble det bestemt at de skal opptre med rockelåta Deli i Beograd.

Tyskland ESC-logo

Blant årets fem nasjonale finalister bestemte Tysklands TV-seere seg for jentegruppa No Angels og deres låt Disappear .

Ukraina ESC-logo

Fra Ukraina deltar Ani Lorak. Blant fem sanger ble Shady lady stemt fram som den hun skal framføre i Beograd.

Ungarn ESC-logo

Ungarn avholdt sin nasjonale finale 8. februar. Vinneren heter Csézy, og den ikke akkurat lettstavete låta bærer navnet Szívverés .