– Tar det som en kompliment

Låtskriver Hanne Sørvaag er ikke redd for å bli beskyldt for plagiat etter at P3 sammenlignet «My Heart is Yours» med Michael Jackson-klassikeren «Will You be There».

Hanne Sørvaag og Fredrik Kempe

Hanne Sørvaag og Fredrik Kempe har skrevet Didrik Solli-Tangens vinnerlåt «My Heart is Yours».

Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

P3-programmet «Banden» lagde tidligere i dag en såkalt «mashup» av låtene til Didrik Solli-Tangen og Michael Jackson, og la den ut på sine nettsider.

De mente sangene lignet påfallende mye på hverandre, og ba leserne komme med sine vurderinger.

Les også: Hør hvor like de er!

Ikke første gang

Hanne Sørvaag og Fredrik Kempe er låtskriverne som står bak årets ESC-bidrag. Det er ikke første gang Sørvaag hører om denne sammenligningen.

– Jeg har sett denne sammenligningen på Youtube tidligere, men jeg kan ikke si jeg er enig i at det er så likt, sier låtskriveren til NRK.no.

Hun forklarer at når det er spørsmål om plagiat, er det ofte mer enn bare melodifraser eller akkordganger som ligner.

– Nå har jeg ikke hørt P3s sammenligning, men når jeg skal lytte etter likheter i sangene, hører jeg nok mer på de forskjellige harmoniene enn en «vanlig» lytter, og helhetsmessig ser jeg derfor ikke så mange likheter, forteller Sørvaag.

Les også: Hva er et plagiat?

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Michael Jackson og Didrik Solli-Tangen

P3s «Banden» mener Didrik Solli-Tangens «My Heart is Yours» minner om Michael Jacksons «Will You be There».

Foto: NRK

– En kompliment

Hun er derimot ikke redd for å innrømme at hun lar seg inspirere av den avdøde popkongens musikk, og velger å ta det som en kompliment at P3 sammenligner «My Heart is Yours» med «Will You be There».

Det finnes det ingen objektive kriterier på hva som i juridisk forstand er et musikalsk plagiat. Håndhevelsen av slike saker blir derfor i stor grad preget av skjønn. Hittil er ingen dømt for musikalsk plagiat i en norsk domstol.

Les også: Nordmenn bak tre ESC-låter

Uansett er det ikke dette som står i hodet på Hanne Sørvaag to uker før den store finalen. 31-åringen har hele to vinnersjanser i årets Eurovision-finale – både Norge og Georgias bidrag er skrevet av stavangerjenta.

Sørvaag vs. Sørvaag

Sofia Nizharadze fra Georgia

Sofia Nizharadze fra Georgia skal fremføre Hanne Sørvaags «Shine» i ESC-finalen.

Foto: Gigi Regini/Eurovision.tv

– Jeg har satt meg inn i alle av årets låter, og har fortsatt stor tro på at Didrik kommer til å havne i toppen av resultatlisten. I motsetning til mange av de andre deltagerne, er «My heart is yours» spesialsydd for Didrik sin stemme, noe som kommer til å gjøre at han utmerker seg, mener Sørvaag.

Les også: - Det var stille, og alt gikk sakte

– Hva gjør du hvis Georgia går videre fra semifinalen, og det blir Sørvaag mot Sørvaag i finalen?

– Georgias deltager er en fantastisk dame, men jeg har jobbet så tett sammen med Didrik i lang tid nå, at det er ingen tvil om hvem jeg skal heie på, forteller Sørvaag.