NRK Meny
Normal

Slik stemmer du i dag

Noen valglokaler har stengt allerede klokka 15, mens andre har åpent helt til 21. I dag kan du heller ikke stemme akkurat hvor du vil.

Valgkort

Slik ser valgkortet ut. Det er på vei til å bli en dinosaur, for du trenger ikke lenger å ta det med, det holder med bildeidentifikasjon.

Foto: Henrik Brattli Vold / NRK

Fredag satte Norge ny rekord i antall forhåndsstemmer, og over 842 000 hadde stemt da de midlertidige valglokalene stengte fredag kveld.

I dag er selve valgdagen, men for deg som kanskje ikke har stemt før, eller som er usikker på hvordan du skal få gjort det, er det viktig å få med deg enkelte bestemmelser.

Det er nemlig ikke slik at man kan levere sin stemme fra en annen kommune. Det var mulig under forhåndsstemmingen, mens det på selve valgdagen bare er mulig å levere stemmeseddelen i hjemkommunen.

  • SE VIDEO:
    Det er enkelt å stemme. Vet du hvilket parti du vil stemme på, men kvier deg for veien til stemmeurnen? Bruk fem minutter på denne velgerguiden, så er du klar. Bruk demokratiet - stem ved valg. Ikke la ''sofapartiet'' bli Norges nest største parti!

    Forbrukerinspektørene har laget en enkel stemme-video. (Foto: Petter Nielsen og Lars Kristian Skjetne, redigering: Ingrid Nordheim)

Kommunen bestemmer åpningstidene

Og hva er så hjemkommunen din? Jo, det er der du er manntallsført. Du er manntallsført i den kommunen du var registrert som bosatt den 1. juli i 2013.

Dersom du har flyttet etter 1. juli, står du innført i manntallet i den kommunen du har flyttet fra, selv om du har meldt flytting.

Mange steder i landet er det mulig å avgi sin stemme utover kvelden, mens andre steder stenger lenge før middagstid i dag. Det er helt opp til hver enkelt kommune å sette disse åpningstidene.

I Gamvik i Finnmark er det for eksempel ett valglokale som har stengt klokka 15, mens et annet stenger klokka 17. På større steder er det gjerne åpent helt til klokka 20 og 21. I sentrum av Oslo og Bergen finner du noen av valglokalene der du kan stemme helt til klokka 21 i kveld.

Du må ikke ha valgkort

Ditt valglokale står skrevet på valgkortet du skal ha fått i postkassen, men du har kanskje rotet det bort? Det er ikke tvingende nødvendig å ha med seg valgkortet. Det aller viktigste er gyldig identifikasjon.

Du er heller ikke nødt til å gå til lokalet som står skrevet på valgkortet, men du er nødt til å holde deg innenfor kommunegrensene:

Kommunen kunngjør hvor ditt valglokale er, og hvor lenge det er åpent. Merk likevel at du kan stemme i et hvilket som helst valglokale i kommunen, ifølge valg.no.

Barer og puber åpne

Vinmonopolet er stengt på valgdagen, og det er heller ikke tillatt å selge alkohol i butikkene. Imidlertid holder skjenkestedene oppe som vanlig, så det er fortsatt mulig å følge valgvaken med alkohol innabords, men bare etter klokka 13.

Det var lenge totalt alkoholforbud på valgdagen, men lovendringen kom i 2005, og det utløste endel forvirring. I Oslo ble flere utesteder beordret stengt, trass sterke protester fra eiere og kunder. Likevel kan du trygt sette deg med et glass.

Etter å ha gjort borgerplikten, selvsagt. Blir du for full, kan du bli bortvist.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.