NRK Meny
Normal

Kulda kan gi mus i motoren

Motorvarme gjør bilen din til et populært oppholdssted for mus, og den lille kan gjøre store skader. Slik tar du rotta på musa, før den tar rotta på deg.

Mus i motor

Det er ikke uvanlig at mus gnager på isolasjonen rundt ledninger i bilmotorer (montasje).

Foto: Colourbox / Tor Risberg / NRK

Det er ikke bare du og jeg som søker ly mot vinterkulda. Kalde mus vil også varme seg. På senhøsten og vinteren kan dette bli en utfordring for bileiere.

– Det er ikke noe småtteri når musene først «angriper». I aller verste tilfelle kan de starte brann i motorrommet, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring, til NRK.

Nøttefest i motoren

I desember var en forholdsvis ny bil på juleferie i Lillehammer-området.

Emma Elisabeth Vennesland

Hvis bilen din står stille lenge uten vedlikehold, er risikoen større for mus i motor, ifølge Emma Elisabeth Vennersland.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen/NRK

– Det var veldig kaldt, og flere mus søkte etter alternativt opphold, sier Vennesland, som fikk henvendelse fra en uheldig bileier.

Da musene så muligheter for en varm juleferie, ble motorrommet i bilen en perfekt feriedestinasjon. Hasselnøttene de tok med seg i motorrommet, var ikke tilstrekkelig som julesnacks. Etter at nøttene var knekt og fortært, tok musene fatt på isolasjonen rundt ledninger til vitale deler i motoren.

Gnagerne er så musestille at du ikke nødvendigvis merker at de er der.

– Det var ingen tegn til skader, og bileieren hadde ikke sett noe unormalt. Men musene ble med på juleferien, klorte seg fast og ble med tilbake til Oslo, sier Vennesland.

Nøttefest i motor

Da bileieren var borte, danset musene på bordet. Men de glemte å fjerne sporene etter seg.

Foto: If Skadeforsikring

Skader opp mot 130.000 kroner

– Kortslutning i el-anlegget er det vanligste ved skade påført av mus, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Det er ikke uvanlig at mus først spiser matrester og smuler i bilen, før de angriper støy- og varmeisolasjon. Ofte merker man skadene først etter at bilen har fått startproblemer.

– I verste fall kan ledningsnettet ta fyr. I ett tilfelle var det mus i kupeen i en bil. Det endte med at hele ledningsnettet under dashbordet måtte skiftes. Med nytt anlegg og arbeid med å skifte dette, kom regningen på 130.000 kroner. Det er ingen tvil om at liten tue kan velte stort lass, sier Emma Elisabeth Vennesland.

Dette bør du gjøre

For å slippe skader fra mus i bilen, bør du sjekke motorrommet hver gang du fyller på ny spylervæske.

For en mus er veien fra kupeen til motorrommet kort, og den trenger ikke mer enn seks millimeter åpning for å komme seg gjennom vegger.

Jan Ivar Engebretsen

Ikke ha mat og frukt stående inne i bilen, er rådet fra Jan Ivar Engebretsen fra NAF.

Foto: NAF

– Du bør holde bilen ryddig og ren, og fjerne eventuelle matrester i kupeen. Mus går først på mat, sier Vennesland fra If Skadeforsikring.

– I ett tilfelle kom det inn seks mus i en bil som stod natten over med et matfat fra et selskap hvor det var mye matrester, sier Jan Ivar Engebretsen fra NAF.

Dører og bagasjelokk bør ikke stå åpne lenger enn nødvendig. Én ting du absolutt ikke må gjøre, er å legge musegift inne i bilen.

– Da spiser musa den, for så å gjemme seg. Råtten mus gir garantert forferdelig lukt i bilen, sier Engebretsen.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.