Hopp til innhold

Hvor mange glass vin er for mye sammen med barna?

Unngå at barna tar skade av ditt alkoholkonsum i sommer. Sjekk hvor mange glass ekspertene synes du kan drikke.

Alkohol på sommerbordet

En koselig sommermiddag, eller en kjip kveld der mamma og pappa var rare? Barna merker det med en gang hvis oppfører seg annerledes.

Foto: Maria Elsness / NRK

Kari Lossius

Kari Lossius, Bergensklinikkene.

Foto: Stiftelsen Bergensklinikkene

Sommer betyr gjerne flere glass i solen for en mamma og pappa. Men husk at barna liker best at du oppfører deg som du pleier.

– Det er ikke nødvendigvis sånn at din egen lykkepromille gjør barna lykkelige. Barn merker nemlig med en gang at foreldre blir annerledes, og det er adferden din som avgjør hvor mye du kan drikke med familien, forteller Kari Lossius, klinikkdirektør ved Bergensklinikkene, til NRK.

Men avhengighetseksperten mener ikke at du aldri skal drikke alkohol med barn til stede.

– Det er virkningen som er problemet, ikke selve glasset med vin. Hvis du som voksen oppfører deg skikkelig, så er det helt greit å ta et glass i ny og ne.

Alkovettorganisasjonen Av og til supplerer:

– Har barn dårlige erfaringer med alkohol fra før, bør voksne være ekstra varsomme, sier Kari Randen, daglig leder i Av og til.

– To til tre glass vin for en dame i løpet av hele kvelden, og tre til fire glass for en mann er mer enn nok.

Kari Lossius, klinikkdirektør
Alkohol
Foto: Maria Elsness / NRK

To til tre glass i løpet av kvelden er nok

Klinikksjefen har et anslag på hvor mye alkohol som er nok.

– To til tre glass vin for en dame i løpet av hele kvelden, og tre til fire glass for en mann er mer enn nok. Dette er selvfølgelig gjennomsnittlig, noen tåler mindre enn dette. Tenk adferd, og stopp med en gang hvis ungene kommenterer at du endrer deg, advarer Lossius.

Begge ekspertene mener at jo yngre barna er, jo mer forsiktig bør du være.

– For en fireåring er det nesten umulig å forstå hvorfor foreldre plutselig forandrer seg. For små barn kan dette føles skummelt. Eldre barn kan i større grad forstå hva som skjer, men de kan oppleve en beruset forelder som flaut eller ubehagelig på en annen måte, sier Randen.

Barn gruer seg til ferien

For barn er en full mamma en full mamma - uansett om det er på Tåsen eller i Toscana.

Kari Randen, Av og til

Husk at ferie skal være ferie for barna dine også.

Kari Randen

Kari Randen, Av og til.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

– Jeg har snakket med mange barn som gruer seg til sommeren fordi foreldrene drikker mer da, sier klinikkdirektør Lossius.

Ferier er særlig belastende for barn som lever i familier hvor de voksne drikker mye.

– Men vi ser også at de som ikke drikker så mye alkohol til hverdags, drikker mer dersom man reiser utenlands. For barn er en full mamma en full mamma – uansett om det er på Tåsen eller i Toscana. Det er forunderlig at grensene for hva som er akseptabelt forskyves fordi man befinner seg i varmere strøk. Barn føler seg ikke mindre utrygge dersom foreldrene drikker seg beruset i utlandet. Snarere tvert imot, advarer Kari Randen i Av og til.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)