Hopp til innhold

Greit med alkohol i konfirmasjon?

Mange ungdommer mener det er greit å servere alkohol i sin egen konfirmasjon. Det er langt fra alle enige i.

Vin

Alkohol hører ikke hjemme i en konfirmasjon, mener Biskop Laila Riksaasen Dahl

Foto: colourbox

Spørsmålet om det skal serveres alkohol under konfirmasjonsfesten er et høyaktuelt tema når konfirmasjonstiden nærmer seg. Ungdommer NRK har vært i kontakt med er ganske unisont enige:

– Vi synes det er helt greit at de voksne får seg et glass vin eller to. Hvis de har lyst til å kose seg med det, så hvorfor ikke? Vi har jo sett det før, og vi tror ikke de blir fulle av et par glass, sier Caroline Dahl, Henrik Tronsgaard og Mette Baastad Andersen som går på Marienlyst skole i Drammen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Caroline Dahl, Henrik Tronsgaard og Mette Baastad Andersen 2

Caroline Dahl, Henrik Tronsgaard og Mette Baastad Andersen, mener de voksne bør få kose seg med alkohol

Foto: Haakon Herlik Kristiansen / NRK

Ikke overrasket

Helsesøster ved helsestasjon for ungdom i Drammen, Sissel Irene Thon er ikke overrasket over at konfirmanter synes det er greit med alkoholservering.

Helsesøster Sissel Irene Thon

Helsesøster Sissel Irene Thon

Foto: Haakon Herlik Kristiansen / NRK

– Alkohol er blitt helt vanlig på bordet hos mange, så ungdommen er vant til ofte å se både rødvin og øl servert. Og det man er vant til, blir en del av hverdagsbildet. Det er vel derfor jeg tror at konfirmanter synes det er greit, fordi de er vant til at alkohol er en del av det når det er festligheter. Samtidig er det viktig å skille på de forskjellige sosiale settingene man er i, sier hun

Helsesøsteren mener alkohol ikke er greit.

– I en konfirmasjon er det ofte små barn, og det små barn veldig fort opplever er hvordan de voksne forandrer seg. Ingen trenger å bli utagerende eller voldelige, men det er noe med at det kan gi utrygghet for et barn i denne situasjonen.

Biskopen sier klart nei

Biskop Laila Riksaasen Dahl

Biskop Laila Riksaasen Dahl

Foto: Haakon Herlik Kristiansen / NRK

Og hun får full støtte fra avtroppende biskop i Tunsberg bispedømme, Laila Riksaasen Dahl, om at alkohol ikke hører hjemme i en konfirmasjon.

– Jeg synes ikke det er greit at det serveres alkohol noen steder der barn er til stede, og her er det en ungdom som er hovedperson. Det er ikke nødvendig å markere for ungdommen at det er umulig å feste uten å bruke alkohol – snarere tvert imot, sier biskopen.

Hun mener det ikke bør avgjøres av hva konfirmanten selv synes.

– Det er jo konfirmantens fest, men jeg synes faktisk foreldrene burde ta den avgjørelsen - om at det ikke skal serveres alkohol.