Hopp til innhold

Du kan ha midd på øyelokket uten å vite det

– Er du over 20 år, er det over 30 prosent sjanse for at du har hårsekkmidd. Bruker du sminke, har fet hud eller kjæledyr, er du ekstra utsatt.

Hårsekkmidd

Hårsekkmidden legger egg om natten. Det tar tre til fire dager før egget klekker, og de nye middene lever i omtrent 18 døgn.

Foto: Erik Robertstad

– Jeg har pasienter med hårsekkmidd hver eneste uke. Noen får mye midd, og om det er en stor koloni kan det være synlig med det blotte øyet, sier optiker Erik Robertstad.

Erik Robertstad

Erik Robertstad ved Interoptik Holt i Tønsberg, forteller at optikere skal se etter hårsekkmidd ved rutinemessige synsundersøkelser.

Foto: Privat

Mange av oss har nemlig hårsekkmidd i ansiktet, både ved øret, tinning og på øyet.

– Er du over 20 år, er det over 30 prosent sjanse for at du har hårsekkmidd.

Du kan ha midd på øyelokket uten å vite det og uten å ha plager. Men det kan også gi ubehag som tørre og såre øyne, samt og røde og hovne øyelokkskanter.

– Øyelokket kan bli kronisk irritert, og du kan få skorper og flass, opplyser Christine Tvedt, øyelege ved Aleris.

Er det mange midd vil det tette talgkjertlene:

– Du kan kjenne at det klør i øynene, særlig om morgenen og om natten.

Midden er nemlig et nattdyr, og formerer seg når du sover.

– Da kryper den ut av kjertlene og parrer seg på øyelokkskanten, sier Robertstad.

Hårsekkmidd

Når det er mange midd, dannes det skorpelignende klumper rundt øyevippenes feste. Dette er avfallsstoff fra midden, og her kan det feste seg bakterier.

Foto: Erik Robertstad

Spiser fett og hudrester

– Alle kan få hårsekkmidd, men eldre og de med svekket immunforsvar har høyere risiko, sier øyelege Tvedt.

Hårsekkmidden lever av fett og hudrester. Jo mer fett, desto bedre trives den.

– Har du fet hud eller kroniske hudsykdommer, er du mer utsatt. Pasienter med rosacea har for eksempel betydelig flere midd i fjeset enn andre, påpeker Robertstad.

Kosthold, livsstil og hygiene spiller også inn.

– Fjerner du ikke øyesminken godt nok, kan du få en oppblomstring av hårsekkmidd.

Sjansen er også større om du lever tett med husdyr. Husdyret kan nemlig fungere som transportmiddel av midd mellom dyret og familiemedlemmene.

– Når barn en sjelden gang får hårsekkmidd, har de som regel husdyr.

– Vask ansiktet godt

– For å bli kvitt hårsekkmidd bør du fjerne all sminke, og vaske ansiktet godt morgen og kveld. Bruk gjerne såpe laget av tea tree-olje, tipser øyelege Tvedt.

Du bør unngå oljebasert ansiktsrens, men heller bruke en varm øyemaske i 10 minutter, før du masserer øyelokkene.

– Deretter kan du smøre på den reseptbelagte salven ultracortenol langs vipperendene, sier hun.

Sliter du med midd i ansiktet, må du vaske sengetøy på minst 60 grader. Putetrekket bør du vaske flere ganger i uken, og gammel sminke kan du kaste i søpla.

Optikerens generelle råd for god øyelokkshygiene er å velge milde produkter til sminkefjerning, og vaske øyelokkskanten med en frottéklut. Pasienter som får påvist unormale mengder midd kan få spesialbehandling med Cliradex.

– Det fjerner flass og løse hudrester, som jo er mat for midden. Når optikere renser øyelokk, kan de se halen til midden stikke ut sammen med øyevippene, avslutter Robertstad.

Hårsekkmidd

Her har øyelokket blitt renset, og små hvite «haler» kommer til syne ved øyevippene.

Foto: ERIK ROBERTSTAD

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)