Hopp til innhold

Det du ikke vil vite om Botox

Skjønnhetsindustrien elsker stoffet som kan gjøre deg ung på null komma niks. Men er det like fristende å ty til sprøyta hvis du vet at 0,000001 gram kan drepe et voksent menneske?

Botox-behandling

Terskelen blir stadig lavere for å bruke Botox i skjønnhetsbehandling, mener kosmetisk sykepleier.

Foto: Mario Vedder / AFP

I fjor ble det omsatt Botox for nesten 13 millioner kroner i Norge. Og fra 2004 til 2012 ble salget mer enn doblet.

Stoffet ble godkjent som legemiddel i Norge i 2002, men de første åra var botoxbehandling for de fleste nordmenn forbeholdt Hollywoodkjendiser og ekstra forfengelige folk.

– Botox er stuerent

Nå er det, derimot, nærmest blitt som å gå til frisøren, mener kosmetisk sykepleier ved Stokkanklinikken i Trondheim, Stine Johansen.

– I Amerika er det meget vanlig, de stikker ut og gjør det i lunsjen, sier hun.

Tendensen er den samme her hjemme, mener hun.

– Det blir mer og mer stuerent. Jeg har jobbet her i åtte år, og for åtte år siden var det lite å gjøre, nå har vi veldig mye å gjøre, sier hun.

Er ikke godkjent til kosmetisk bruk

Botox er godkjent for å hjelpe folk som lider av ekstrem svette eller muskelspasmer, men det er faktisk ikke godkjent til kosmetisk bruk.

– Men det betyr ikke at legene ikke kan bruke det på pasientene sine ut ifra en medisinsk vurdering, sier Cathrine Sedeniussen seniorrådgiver hos Legemiddelverket.

Det er likevel ikke vanskelig å finne klinikker som tilbyr Botox-behandling i kampen mot rynker.

Noen sier at Botox «blokkerer nerveimpulsene», og én klinikk skriver blant annet:

«Botox et renset protein som injiseres i små volum i ansiktsmuskulaturen for å få de til og slappe av, slik at linjene glattes delvis eller helt ut».

– Verdens giftigste

En annen måte å si det på er at nervegiften botulinum blir sprøytet inn i små ansiktsmuskler og lammer dem slik at rynkene blir mindre fremtredende.

Giften blir produsert av bakterien clostridium botulinum og er en av verdens giftigste som blir produsert naturlig.

– 0,000001 gram er nok til å ta livet av et voksent menneske, sier Ingri Roxrud som er rådgiver for Forskningsrådet og har en doktorgrad i molekylær medisin.

Det er den samme giften som fører til botulisme, og som kan blant annet finnes i hjemmelagd rakfisk hvis den har vært i kontakt med jord.

Her kan du høre radioinnslaget om Botox fra Kveldsåpent i NRK P1:

– Botox gjør deg gladere?

Forskere har funnet ut at Botox kan spre seg til hjernen, men de har også funnet ut at folk faktisk blir blidere når de ikke kan rynke på panna og se sure ut.

Det er Stine Johansen ved Stokkanklinikken skeptisk til.

– Mange har hatt det trasig og føler seg sliten, og i visse tilfeller tror de kanskje det å fikse litt på ansiktet sitt kan hjelpe dem ut av sorgen de er i, men det gjør det ikke, sier hun.

– Det er ikke alltid Botox er løsningen på problemene i livet, sier Johansen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)