Hopp til innhold

Forbrukerrådet vil ha mer kontroll av klinikker som tilbyr botox

Tre ganger så mange tok botox i fjor som året før. Inngrepene kan gjøres av sykepleiere uten en lege til stede. Det vil Forbrukerrådet ha slutt på.

Kosmetisk sykepleier Silje Austnes gjør Tonje Røsnæs klar for en injesjring med botox

Kosmetisk sykepleier Silje Austnes gjør Tonje Røsnæs klar for en sprøyte med Botox.

Foto: NRK

Noen år levd skal viskes vekk. Hit kommer hun hver 6. måned for injeksjoner av botox – nervegiften som brukes i rynkebehandling.

LES OGSÅ: Salget av botox er mer enn doblet

– Det er absolutt på tide, sier kosmetisk sykepleier, Silje Austnes, mens hun studerer ansiktsbevegelsene til Tonje Røsnæs.

– Jeg følte meg sliten, herja, og så litt streng ut. Jeg føler at jeg ser mildere ut med botox, sier Røsnæs.

LES OGSÅ: Vil stramme opp Botox-regelverk

Uten leger til stede

fagsjef Terje Kili i Forbrukerrådet

Fagsjef Terje Kili i Forbrukerrådet.

Foto: NRK
Michael Andreassen

Michael Andreassen ble innlagt på sykehus etter botox-behandling i 2008.

Foto: P4
Michael Andreassen får botoxinjeksjon

Michael Andreassen får botoxinjeksjon

Foto: P4

Stadig flere får satt botox-sprøyter. Bare det siste året har de største klinikkene utført tre ganger flere inngrep enn året før.

– Forskjellen er at da ser jeg ut slik jeg føler meg på innsiden. Også holder jeg meg ung, sier Røsnæs.

Men langt fra alle inngrepene skjer i regulerte omgivelser. Ofte befinner den ansvarlige legen seg et helt annet sted enn sykepleieren som setter sprøytene.

Det vil Forbrukerrådet nå ha slutt på.

– Det er en stor andel av befolkningen som benytter seg av. Det betyr at det er behov for å få på plass et tydelig regelverk, sier fagsjef Terje Kili i Forbrukerrådet.

Skjønnhetspleiebransjen er i dag utenfor Helsetilsynets myndighetsområde. Det gjør det vanskelig å fange opp de useriøse aktørene.

Fikk kraftig infeksjon

Programleder i P4 Michael Andreassen tok utfordringen han fikk i jobben som stuntreporter og fikk satt både botox og såkalte fillere.

Han endte med en sjelden, men kraftig infeksjon.

– Det hjelper ikke meg når jeg ligger på Rikshospitalet at det skjer sjelden. Jeg ligger jo der for det, sier Andreassen.

Han tenkte aldri på å klage til Pasientskadenemda. For denne typen behandlinger har det bare vært tolv klager på tre år.

Flere tilfeller hvor det ikke går bra

Men bransjen selv mener mørketallene er store.

– Jeg vet at det er flere enn de tolv klagene. Flere enn tolv har kommet hit fra andre klinikker hvor det ikke har gått så bra, sier sykepleier Austnes.

Hun tror folk er flaue for å melde fra når det går galt. En eventuell risiko blir mindre viktig i jakten på evig ungdom.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)