Hopp til innhold

Terjen Kipu: – Det har vært en evig smerte å være kven

Som ung var hans store drøm å være helt norsk. Men i over 40 har Terje Aronsen vært en av dem som har gjort mest for kvensaken i Norge. Her forteller han om historien sin også på kvensk.

Terje muistelee kivusta ja lämmöstä.

Terje Aronsen var født i Pyssyjoki, Børselv, i en kvensktalende familie. Han forteller om en idyllisk barndom – bestemors varme fang, den lille bekken hvor de alltid fikk ørret, kveldsfjøset der han satt og spilte munnspill til oksen, som la hodet på skakke.

Men plutselig ble denne lykkelige tiden brutt. Mandag 13. august 1954 begynte skolegangen, som han egentlig hadde sett fram til. Men det ble starten på kipu – smerte.

– Det har vært og det er en evig smerte å være kven, sier han i dag.

– Skammekroken glemmer jeg aldri

De første årene på folkeskolen ble en mørk tid som Terje husker kun bruddstykker av. Han husker truslene om bank og skammekroken. Alt på grunn av at han ikke kunne norsk.

Alt dette førte til at Terje av og til tenkte at det hadde vært lettere om familien hans og de andre kvensktalende rundt han ble bare borte.

– Jeg tenkte at da kunne jeg puste ut, snakke bare norsk, ikke trenge å skjemmes over det skittspråket, men være norsk. Det var min store drøm.

Tidligere har NRK fortalt om søskene Wilhelmsen, som måtte på norsk internatskole.

Spørsmålet som ble et vendepunkt

Heldigvis oppdaget Terje det positive i språket og kulturen hans før noen rundt han faktisk gikk bort.

Terje Aronsen

Terje Aronsen i Kiruna der han rørte mange med sitt foredrag om kipu – smerte.

Foto: Tiia Grøn / NRK

– Tre små piker kom bort til meg og spurte: Kan vi ikke lære vårt eget språk i skolen? Jeg svarte at det er ingen som kan lære det. Men de sa at du kan.

Terje trodde fortsatt det alle rundt han sa; at kvensk var et dårlig språk. Men tankene begynte å rulle og han forstå at det handler om menneskerettigheter. Han dro til Oslo for å studere finsk og i 1978 ble han den første som begynte å lære finsk som grunnfag i skolen.

– Det har gjort meg til et helt menneske

Siden da har han jobbet for kvensaken gjennom skoleverket og blant annet som grunnlegger og leder i Norske Kveners Forbund. I 2015 ble han utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for hans innsats for bevaring og utvikling av kvensk språk og kultur.

Smerten er med han hver dag, men Terje holder fast i de lykkelige dagene i barndommen.

– Alt det jeg lærte i min bardom og som en ung gutt. Det er det som er godt. Det har jeg funnet igjen. Det har gjort meg til et helt menneske.