Hopp til innhold

Forestillingen Ruijas konkylier blir Paaskiviikkos første bestillingsverk

Det er Kristin Mellem som står bak forestillingen Ruijas konkylier. Mellem og hennes bedrift Mellemspell har håndplukka et lag av musikere og kunstnere som gjennom fortelling, musikk og bilder fordyper seg i kvenenes situasjon, både i fortid og nåtid.

Kristin Mellem

Kristin Mellem gjør en slags videreføring av sin forestilling a Kaffekopp og salmebok som blei vist på Paaskiviikko i 2011.

Foto: Pressefoto

Det er første gang i Paaskiviikko-festivalens historie at de skal presentere et bestillingsverk.

Forestillingen er et varmt og poetisk møte med kvenske salmer og folkemusikk formidlet gjennom musikk og visuelle uttrykk, skriver de i en pressemelding.

– Det er utrolig viktig at det kan utvikles kvenske kunstproduksjoner av høy kvalitet, og vi retter en stor takk til kulturrådet som ga Paaskiviikko denne muligheten, sier festivalprodusent Tove Raappana Reibo.

Bente Reibo og Tove Raappana Reibo, Kyläpeli-Landsbyspel i Nordreisa

Bente Reibo har regi for stykket, mens Tove Raappana Reibo er produsent for kvenkulturfestivalen Paaskiviikko.

Foto: Laila Lanes / NRK

Flere kjente navn er med og bidrar

Ruijas konkylier er et tverrkunstnerisk samarbei der publikum inviteres til å glede seg over den rike kvenske kulturarven gjennom tradisjonssalmer, kjærlighetssanger, fortelling og visuelle uttrykk.

– Vi har stor respekt for materialet, men ønsker samtidig å løfte salmer og folketoner inn i vår egen tid ved å ta i bruk vår tids kunstneriske muligheter, sier Kristin Mellem.

Hun har invitert Bjørn Andor Drage til å komponere musikk som vever sammen tradisjonsmelodier og fortelling. De to musikerne har fått med seg Annimari Pelli, som vil bidra med blant annet trøorgel og sang.

– Den kvenske sangtradisjonen og konteksten rundt er grunnmuren i vår fortelling. Vi ønsker å vekke tanker om verdier og tilhørighet. Som kunstnerne ønsker vi å belyse både opplevelser av kontinuitet og brudd, som jo er det spennet den kvenske kulturen befinner seg i etter mer enn hundre år med fornorskning, sier Mellem.

Også det visuelle blir viktig

Også det visuelle vil være en viktig del av uttrykket. Her har Mellem fått hjelp av Kristin Nicolaysen (filmskaper), Åsne Kummeneje Mellem (visuell kunst) og Tor-Björn Gustavsen (visuell scenografi). Regissør er Bente Reibo.

Ruijas konkylier er på mange måter ei videreføring av forestillinga Kaffekopp og salmebok som hadde premiere på Riddu Riddu og Paaskiviikko i 2011.

– Det er et spennende materiale der mystikk, poesi, spenst og lidenskap er flettet tett sammen. Det er utrolig flott at fler og fler er i ferd med å oppdage dette, sier Mellem.

Urpremiere er fredag 11. juni på Senter for nordlige folk i Kåfjord og forestillingen viser også lørdag 12. juni Halti kulturscene i Nordreisa.

– Dette gleder vi oss til, og vi har veldig stor tro på at møtet mellom skapende kunstnere fra ulike felt vil gi spennende synergier, men også tankevekkende og minnerike opplevelser for publikum, sier Tove Raappana Reibo.

Produksjonen er støttet av Kulturrådet, Fritt Ord, Kommunal og moderniseringsdepartementet og Troms og Finnmark fylkeskommune.