Hopp til innhold

NRK satser på kvenfolkets dag

NRK gjør nybrottsarbeid når kvenfolkets dag skal dekkes onsdag. – Det er en viktig del av NRKs oppgave å bidra til å bygge stolthet og fellesskap, ikke minst på festdager som kvenfolkets dag, sier distriktsredaktør Håkon Grønbech.

Laila Lanes og Tomi Vaara

Laila Lanes og Tomi Vaara er begge journalister i NRK Kvensk.

Foto: Bernt Olsen / NRK

Her kan du lese saken på kvensk.

Gjennom dagen skal vi synliggjøre kvensk og norskfinsk kultur og språk. Det skal vi gjøre både til det publikummet som søker dit til daglig, men også til den øvrige delen av befolkningen, sier Grønbech.

Kvensk tale i TV-sak

For første gang skal NRKs journalister lage en TV-reportasje som skal ha kvensk tale og norsk tekst. Det blir første gang kvensk blir å høre som kommentarspråk i en nyhetssak for TV.

Det skjer mye på kvendagen mange steder i landet og vi skal fortelle om noe av dette gjennom rapporter fra flere av arrangementene.

I tillegg har NRK Kvensk skrevet en nettsak om den kvenske minoriteten som legges ut på NRK.no. Her kan du lese om hvordan fornorskningspolitikken påvirker unge kvener fortsatt i dag.

– Det er vanskelig å forsone seg med det som skjedde, sier May-Britt Blomli. Hun skulle gjerne lært språket hennes besteforeldre snakket.

I artikkelen kan du lese fem ulike historier om hvordan den norske politikken førte til at det kvenske språket nesten er borte.

Journalistene fra NRK Kvensk vil også være til stede for å svare på eventuelle spørsmål som folk måtte ha om kvenene og kvendagen.

Også NRK Super skal markere kvendagen med en egen sak der ti år gamle Villen Yttregaard Jakobsen fra Nordreisa er med.

Også på radio

I P2s i programpost Ekko kl. 0903 er kvensk tema. Her er fokus at kvensk fra å være taushetsbelagt og usynliggjort nå vies stadig mer oppmerksomhet. Her intervjues professor emeritus Einar Niemi om den kvenske/norskfinske minoriteten. I tillegg forteller også journalist i NRK Kvensk Laila Lanes om hvordan hun fant ut om sine ukjente kvenske aner gjennom slektsforskning. Også i radioprogrammet Kompass på P2 kl. 1203 blir det fokus på kvener.

I Troms og Finnmark sine distriktssendinger på radio blir det kvensk innhold både i morgen- og i ettermiddagssendingen.

NRK vil også markere dagen på Instagram. I tillegg legger Digital Dybdedesk, NRK Trøndelag ut en egen quiz om kvenene.

På NRK TV legges onsdag morgen ut fem nye minidokumentarer, Kvenske historier, av Anstein Mikkelsen og hans produksjonsselskap Siivet AS. Om kvelden sendes dokumentaren Det hemmelig språket kl. 2150 på NRK1.