Kyläpeli –Landsbyspel i Nordreisa rammes av korona

Bare en helt ny barneforestilling, basert på historien om barn som kom alene over fra Tornedalen, blir satt opp på Halti kulturscene. – Det vil være umulig for oss å overholde de smitteverntiltakene som kreves, sier prosjektleder Inger Birkelund.

Underjordiske på Kyläpeli

Hovedforestillingen Mun kultani, som skjer utendørs ved besøkssenteret til Reisa nasjonalpark Ovi Raishiin, avlyses.

Foto: Laila Lanes / NRK

Kyläpeli – Lansdsbyspel er en kulturell helaften som hver høst i tre år har satt sitt preg på Nordreisa.

Det handler om kvensk kultur som formidles gjennom flere sceniske forestillinger, med forestillingen Mun kultani på Ovi Raishiin – besøkssenteret for Reisa nasjonalpark – som hovedattraksjon.

Gjennom kvelden blir publikum frakta med buss de 47 kilometrene fra Storslett via Tørrfoss og Reisadalen opp til Ovi Raishiin der altså hovedforestillingen foregår utendørs.

Avlyses delvis

Styret for Kyläpeli bestemte på møte fredag 8. mai å avlyse forestillingene på tre av fire spillesteder. Det vil si at kun forestillingen som skal skje på Halti kulturscene blir gjennomført.

Det er barneforestilling Matkala Yksin. Den som settes opp 17., 18. og 19. september. Det er de samme datoer som tidligere annonsert.

– Kyläpeli-konseptet er et tett møte mellom publikum og medvirkende. Det vil være umulig for oss å overholde de smitteverntiltakene som kreves, samtidig som vi ivaretar kvaliteten i formidlinga av teaterforestillingene våre, sier prosjektleder Inger Birkelund.

Hun sier også at de er avhengige av hjelp fra Sverige.

– I hovedforestillinga Mun Kultani er vi avhengige av våre gode venner fra Tornedalen. De er sentrale som skuespillere og musikere. Det samme gjelder for samarbeidet med Tornedalsteateret om regi. Slik karantenebestemmelsene er i dag, kan det blir vanskelig å hente de hit fra Sverige.

Erling Fredrikson og Tor Martin Nilsen

Erling Fredrikson fra musikkgruppa Jord og Tornedalsteateret er en av dem som har bidratt til forestillingene og som nå blir forhindra fra å komme på grunn av koronasituasjonen, her sammen med Tor Martin Nilsen

Foto: Laila Lanes / NRK

Barneforestilling

Men det blir altså forestilling på Halti kulturscene. Arrangørene har fått klarsignal fra ordfører/kommuneoverlege i Nordreisa til å gjennomføre barneforestillinga Matkala Yksin.

– Itu barneteater har allerede fått tilskudd fra Kulturrådet for å utvikle en forestilling om utenforskap. Det er en forestilling basert på de sanne historiene om barn som ble sendt fra fattige hjem i Tornedalen til Ruija for å få et bedre liv, forteller Birkelund.

Det er disse fortellingene som er utgangspunkt for manuset til hovedforestillinga Mun Kultani.

Hedda og Nellie i kostymejobbing

Hedda er en av barna fra Itu barneteater som har vært med på forestillingen siden starten, nå blir det bare barneteateret som skal i ilden.

Foto: Laila Lanes / NRK

– Nå skal våre dyktige barneskuespillere i dialog med profesjonelle scenekunstnere tolke disse historiske hendelsene og formidle de for oss i en moderne kontekst. Matkala Yksin skal utvikles gjennom sommeren og høsten og så settes opp på spillested Halti under Kyläpeli 2020. Kulta fra Tromsø skal bistå oss med manusutvikling, regi og instruksjon.