Hopp til innhold

– Et unikt konsept – helt makaløs

– Hele konseptet er makaløs, det er så unikt og så bra gjennomført. Det sier Jord–musiker Erling Fredrikson om landsbyspelet – Kyläpeli – i Nordreisa.

Dans og spill på Kyläpeli

Felespill, dans, predikener og fyll og slagsmål i skjønn forening på markedet som er åstedet for handlingen i «Minun Kultani – Mitt gull»,

Foto: Laila Lanes / NRK

​​​​​​Gjennom fire og en halv time blir publikum tatt med fra Halti kulturscene på Storslett opp til øverst i Reisadalen, fire mil unna. Og underveis er det fullt av overraskelser og «happeninger» før selve hovedforestillingen vises på friluftsscenen ved Ovi Raishiin.

Det meste skjer utendørs

Kyläpeli blei satt opp for første gang i fjor og var allerede da en stor suksess med to utsolgte forestillinger. I år hadde gjengen bak satt opp tre forestillinger, torsdag, fredag og lørdag og også i år har forestillingen gått for fulle hus. Mer enn 60 personer har vært involvert og i tillegg tre var tre hester med på scenen.

Men egentlig kan man ikke snakke om «fulle hus» for det aller meste foregår utendørs og hele Reisadalen er tatt i bruk. Forestillingen starter med en bakgrunnsfortelling på Halti kulturscene, og ender ved nasjonalparksentret dør til Reisa nasjonalpark, ved Ovi Raishiin. Her utspiller det viktigste seg, selve stykket Minun kultani – Mitt gull.

Sangere og musikere Kyläpeli

Hovedrolleinnehaverne Agnete Båtnes Braathen som spiller Risten-Anna, Øystein Fredriksen spiller predikant Erik, Daniel Wikslund er spillemannen Vilhelm og Inger Birkelund Vanha-Riika.

Foto: Laila Lanes / NRK

Basert på historien om «barneslavehandelen»

Historien i «Minun Kultani – Mitt gull» er basert på det historiske faktum at mange barn ble frakta over til Norge fra Tornedalen av reindriftsamer da det var nød og uår der. I Norge fikk de nye liv som fosterbarn, mange fikk gode liv, mens noen kanskje havna i familier der de måtte jobbe mye og ikke hadde det så bra. Mange av barna så aldri foreldrene igjen.

Det handler om brødrene Erkki og Vilhelm som er født i Tornedalen rundt 1830, men som blir skilt som barn da mora sender den eldste av dem over til Norge. I Reisadalen ender han som predikanten Erik, mens Vilhelm bor i Tornedalen hos mora og blir spillemann.

Han er nå kommet til markedet for å lete etter sin bror etter at mora på dødsleie har bedt han om det.

Sang på markedet Kyläpelli

Rundt 60 barn og voksne i alle aldre er med når storsatsingen i Nordreisa går av stabelen tre kvelder.

Foto: Laila Lanes / NRK

Overraskelser fra start

Det er en helaftens foresstilling som starter på Halti kulturscene kl. 1700 og ender øverst i Reisadalen 4,5 timer seinere. Og underveis får publikum seg mang en overraskelse. Ikke minst på bussen oppover dalen, der det er lagt inn historiske elementer, som lensmann på jakt etter hjemmebrent og smuglersprit, og fyll og fant.

På Tørrfosstunet, kvengården halvveis opp, er det stopp med kaffeservering og her får publikum også en liten innføring i elvebåtbygging.

Underjordiske kommer til Kyläpeli

De underjordiske kommer til markedet fordi Vanha-Riika skal vise menneskene fram til sin flokk.

Foto: Laila Lanes / NRK

Også underjordiske er med i stykket. Vanha-Riika, som spilles av Inger Birkelund, tar sin flokk med til menneskenes verden for å lære dem mer om menneskene. Flokken spilles av en rekke barn fra Nordreisa.

Publikum tas med til elvebredden helt oppe ved Ovi Raishiin og får overvære de underjordiske når de kommer seilende ned Reisaelva i elvebåt og går i land. Det spilles fløytemusikk og en lysende fakkel gjør det hele svært stemningsfullg og publikum blir effektfullt satt inn i en annen tid.

Så føres folk opp gjennom skogen til selve friluftsscenen, med de underjordiske springende i skogen rundt dem i det det begynner å mørkne.

Underjordiske på Kyläpeli

De underjordiske spilles av barn fra Nordreisa og er leda an av Vanha-Riika som spilles av Inger Birkelund.

Foto: Laila Lanes / NRK

Urframføring av kjærlighetsduett

Selve teaterstykket Minun Kultani spilles oppe på friluftscenen, her er det tid for marked. Her møter vi også predikanten Erik, spilt av Øystein Fredriksen.

Hans bror Vilhelm blir spilt av den svenske musikeren Daniel Wikslund, mens Agnete Båtnes Braathen fra Nordreisa i år for første gang spiller samejenta Risten Anna som blir kjæreste med Erik. For øvrig er koret Mollis involvert.

Her på markedet går det slag i slag, med predikener, med fyll og slagsmål, med tjuvradder og musikk.

Men her treffer også Erik reindriftsfamilien som tok han med fra Tornedalen til Nordreisa og søt musikk oppstår mellom han og datteren Risten-Anna som den gang bare var ei lita jente, men nå er blitt voksen.

Kristin Mellem har skrevet en helt ny sang «Erkki og Risten-Anna – Kjærlighetsduett» som blir sunget av Agnete Båtnes Braaten og Øystein Fredriksen.

Det er Erling Fredrikson fra musikkgruppa Jord som har ansvaret for musikken, han spiller også i det lille orkesteret sammen med svenske musikere. Han er godt fornøyd med resultatet og kan ikke få fullrost prosjektet.

– Det er en bra historie og et bra spill, men framfor alt er hele idéen, hele konseptet makaløst, vil jeg påstå. Jeg har få ganger sett en sånn helhet, det er så unikt og så bra gjennomført, sier han.

Erling Fredrikson og Tor Martin Nilsen

– Et unikt konsept, mener Erling Fredrikson, mens lensmann, alias Tor Martin Nilsen, mener dette er Nordreisas Olavsspel.

Foto: Laila Lanes / NRK

– Trondheim har Olavsspelet, vi har dette

Idéen om Kyläpeli er flere år gammel og i fjor fikk Inger Birkelund og gjengen rundt Halti kvenkultursenter og ITU Kvensk Teater Trupp gjennomført prosjektet første gang.

I år har forestillingen blitt ytterligere utvikla, og Inger Birkelund er svært fornøyd med resultatet.

– Jeg har kosa meg så fra vi starta med elvebåten og til siste slutt, ting begynner å sitte nå, sier hun etter den første forestillingen.

Det var regnvær under generalprøven onsdag, men også det gikk bra til tross for at det hele foregår utendørs.

Kyläpeli spilles i år for siste gang lørdag kveld, men målet er at dette skal bli en årlig foreteelse.

– Trondheim har Olavsspelet, i Nordreisa har vi dette, sier Tor Martin Nilsen som spiller lensmannen.

Det hører selvsagt med til historien at Erik og Vilhelm blir forent.