Hopp til innhold

En utfordring hun ikke kunne si nei til

14 år gamle Hedda Johansen Bjerkli syns det er morsomt å være med på den store helaftens forestillingen Kyläpeli i Nordreisa. Men i år fikk hun en ny utfordring – og den måtte hun bare ta.

Daniel Wikslund og Hedda Johansen Bjerkli øver

14 år gamle Hedda Johansen Bjerkli syns det er spennende å få lære litt fiollinspilling av en av Sveriges riksspelmenn Daniel Wikslund.

Foto: Laila Lanes / NRK

I kveld kan du se del to av historien om Hedda på Norge Rundt kl. 19.45.

Hedda Johansen Bjerkli elsker sang og musikk og sitter ofte hjemme og prøver seg med akkorder. Med god hjelp fra faren Pål Halvor Bjerkli. Hun fikk piano da hun gikk i 2. klasse og har spilt siden da, og hun har også split ukulele i to år.

Og hun har alltid sunget.

– Hedda skreik ikke da hun blei født, hun sang, hun hadde en klokkeklar stemme fra første minutt, sier faren Pål Halvor Bjerkli stolt.

Hedda synger for klima- og miljøministeren

Hedda fikk synge for klima- og miljøminister Ola Elvestuen da han foretok offisiell fredning av Tørfoss kvengård i midten av september.

Foto: Laila Lanes / NRK

Deltar for tredje gang

Og denne interessen for musikk og sang har brakt henne inn i kulturarbeidet i hjemkommunen Nordreisa. For også i år var hun med på den store forestillingen Kyläpeli/Landsbyspel, for tredje gang.

Til årets spel har Hedda fått en ny utfordring, hun skal lære litt fiolinspilling til en av rollene hun skal ha. Læremester er Sveriges nordligste riksspelmann, Daniel Wikslund.

Hedda får låne en fiolin av Daniel, og under fire uker før premieren går de i gang med å øve. For Hedda har det vært en ny utfordring å lære seg å spille fiolin.

– Jeg har lenge hatt lyst til å spille fiolin, men så har jeg ikke fått lov til det fordi det er skikkelig sur lyd, sier hun med et smil.

Daniel Wikslund og Hedda Johansen Bjerklli

Daniel Wikslund er Sveriges nordligste riksspelmann og har en av hovedrollene i Kyläpeli, som spillemannen Ville.

Foto: Laila Lanes / NRK

Men hun har også vært usikker på om hun har tålmodighet nok.

– Skal man gjøre noe må man gjøre det ordentlig.

Men nå får hun lov. Og sammen med Daniel lærer hun seg de første strøkene. Hun prøver seg forsikting på fiolinen, og man forstår fort at det ikke er lett å få det til å høres fint ut. Det trengs øving. Men læremester Daniel tror det kommer til å gå fint.

– Hun kommer til å klare dette, det handler om vilje og tålmodighet, sier han.

Marked i Reisadalen

– Velkommen til marked alle sammen, runger det ut over Reisadalen.

Det er markedskone Olga, spilt av Bente Nyvoll, som tar åpningsreplikken på dagens øving. Det er midten av september og intense øvinger i ukene før spillet skal settes opp. I år skjedde det fra 19. til 21. september.

Det er en kulturell helaften, som spilles i idylliske omgivelser øverst opp i Reisadalen, under åpen himmel på sentret til Reisa nasjonalpark, Ovi raishiin. Mer enn 50 skuespillere og musikere er med på det årlige evenementet som starter nede på Halti kulturscene på Storslett. Gjennom sang, musikk og fortelling formidles Reisadalen egen historie.

Koret synger under Kyläpeli-Landsbyspill

Handlingen i Kyläpeli er satt til 1850, det er marked og samer, kvener og nordmenn møtes for å handle, bytte varer og for sang og musikk og mer til.

Foto: Laila Lanes / NRK

Tre stammers møte

Handlingen utspiller seg rundt et marked der både nordmenn, kvener og samer møtes, et skikkelig trestammers møte. Dit kommer også spillemannen Ville fra Tornedalen for å finne bror sin, som blei frakta over til bedre tider i Norge som barn. Ville som stor spilles av Daniel Wikslund og Hedda skal spille han som liten gutt.

Hedda syns det er morsomt å holde på med kvensk tema.

– Jeg liker kvensk historie, og etter at jeg har fått vært med på det så har jeg blitt veldig interessert og fått lyst til å jobbe videre med det, sier hun.

Også faren syns det er bra.

– Kyläpeli er blitt høsten høydepunkt, sier han.

Han syns det er bra at den lokale kulturen og det kvenske språket fremmes på denne måten.

Pål Halvor Bjerkli

Heddas far, Pål Halvor Bjerkli, er synlig stolt over datteren. – Hedda skreik ikke da hun blei født, hun sang, sier han.

Foto: Laila Lanes / NRK

Hjelp fra Sverige

Kyläpeli krever mye øving, det blir lange, og noen ganger kalde dager øverst opp i Reisadalen. Trofast og entusiastisk har imidlertid gjengen med lokale amatørskuespillere og musikere, noen fra Sverige, stilt opp i timevis dag etter dag. Ikke bare til musikken får de hjelp fra Sverige, Tornedalsteatret stiller opp med hjelp til regien.

Men det er ikke enkelt å lære seg å spille fiolin på fire uker, og det blir ikke bedre da det viser seg at de egentlig ikke vet helt hva Hedda skal gjøre når hun kommer inn på scenen. Hedda blir litt rådvill et øyeblikk. Men de skal nok finne ut av det før premieren.

Hedda Johansen Bjerkli

Hedda blei litt usikker på hvordan det skulle gå da ingen kunne si hva hun skulle gjøre som lille Ville, men de fant ut av det.

Foto: Laila Lanes / NRK

Hedda har i hvert fall fått mersmak på fiolinen. Hun vil gjerne låne fiolinen litt til fra Daniel. – Hvis ikke skal jeg spørre pappa om vi kan kjøpe en fiolin, sier hun.

Her kan du se første del av historien om Hedda:

 14 år gamle Hedda Johansen Bjerkli fikk en ny utfordring da hun skulle være med i den årlige forestillingen i Nordreisa.

14 år gamle Hedda Johansen Bjerkli fikk en ny utfordring da hun skulle være med i den årlige forestillingen i Nordreisa.

Her kan du se del to:

Hedda skal lære seg å spille litt fiolin til sin rolle i oppsetningen Kyläpeli/Landsbyspel i Nordreisa.

Hedda skal lære seg å spille litt fiolin til sin rolle i oppsetningen Kyläpeli/Landsbyspel i Nordreisa.

  • Hør radioreportasjen om Hedda: