Dagny Norvoll Sandvik under Bergen Songs

Dagny Norvoll Sandvik i studio under Bergen Songs.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Hitverkstedet

I tre dager har noen av landets fremste artister, låtskrivere og produsenter vært samlet på et gammelt verft i Bergen for å lage den neste store hiten.

− Nå får du være med på den awkwarde starten av hver session. Jeg har hørt så mange metoder for å bryte isen, forteller artist Dagny Norvoll Sandvik til NRK.

Dagny og Simen Hope i Studio

Dagny Norvoll Sandvik og produsent Simen Hope sjekker om klapping funker i den nye låta de lager sammen i studio inne i Lydriket i Bergen.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Hun har nettopp entret studio med produsentene Simen Hope og Askjell Solstrand, og artist Amanda Cygnaeus.

De fire har aldri jobbet sammen, før nå. Men her inne skal de i løpet av det neste døgnet samarbeide om å lage den neste store radiohiten.

− Neste års internasjonale radiohit, er vel kanskje mer riktig å si, legger produsent Simen Hope til med et smil.

Og med det er lista lagt for dagens arbeidsøkt.

Askjell Solstrand i studio

Musiker og produsent Askjell Solstrand i studio under Bergen Songs.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Nettverksbygging og ny musikk

Bergen Songs arrangeres for tredje gang i år, av kompetansesenteret Brak – som jobber for å styrke musikkmiljøet i Hordaland og Sogn og Fjordane

– Vi startet Bergen Songs for å bygge nettverket til artistene, forteller prosjektansvarlig Jørgen Sælensminde Avsnes.

Av rundt 60 påmeldte, ble 14 valgt ut til å være med på årets låtskriver-camp. Resten av deltakerne, som teller 40 personer tilsammen, er inviterte produsenter, artister og låtskrivere fra inn- og utland.

I løpet av de tre dagene campen pågår skal de få muligheten til å jobbe i flere ulike team.

Jørgen Sælensminde Avsnes

Prosjektleder for Bergen Songs, Jørgen Sælensminde Avsnes, lytter til en låt av Silja Sol (t.v.), Poppy Baskcomb, Andreas Wallevik og Håvard Sundland.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Målet er at musikkmiljøet på Vestlandet skal vokse av arrangementet, at artistene skal få nye samarbeidspartnere.

Avsnes setter selv sammen gruppene, og han forteller at det er mye å tenke over når man plasserer musikere sammen i studio.

– Jeg setter sammen folk som ikke har jobbet sammen før, slik at alle skal treffe nye mennesker, også må de gjerne ha forskjellige kvaliteter. Det må dessuten være personer som jeg tror kan passe sammen i en gruppe, slik at det blir en god kjemi mellom alle i rommet.

Felles for alle studioene er at man gjerne finner to produsenter, som står for musikken, lydene, helheten, mens to artister eller «toplinere» står for melodi og tekst.

– Hva føler vi for å lage i dag?

Inne i Lydriket-studio på kaia ved Georgernes verft på Nordnes i Bergen, har det nye teamet funnet tonen, bokstavelig talt.

Mens produsent Askjell Solstrand leker seg fram til nye lyder på synthesizeren, går småpraten i resten av gruppa.

– Hva føler vi for å lage i dag da, folkens? spør produsent Simen Hope.

– Noe kult. Noe med litt trøkk, svarer Dagny.

Lydriket ved USF Verftet i Bergen

I det nedslitte studiohuset Lydriket ved Georgernes Verft i Bergen holder noen av artistene til under Bergen Songs.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Solstrand trykker på tangentene, mens han vrir på noen knapper, og nydelige harmonier finner veien ut av høytalerne.

Dagny spisser ørene.

– Ja, det er kjempefint!

Hun strekker seg etter mobilen, trykker på opptak og legger den til munnen – deretter nynner hun fram en melodi som passer produsentens underlag perfekt.

Mer enn 30 nye låter ble skrevet da noen av landets beste artister, låtskrivere og produsenter var samlet på låtskrivercampen Bergen Songs i forrige uke. NRK fikk være flue på veggen når muligens noen av neste års store radiohiter ble til.

VIDEO: NRK fikk være flue på veggen da Bergen Songs gikk av stabelen i Bergen. Se hvordan Dagny, Amanda, Simen og Askjell kom fram til sin nye låt sammen.

Gabrielle: – Første gang på camp

Jørgen Sælensminde Avsnes går fra rom til rom og lytter til det musikerne lager. I de ti studioene; noen små, trange rom, andre store med vinduer fra gulv til tak - er produksjonen høy.

Gabrielle i studio under Bergen Songs

Gabrielle i studio under Bergen Songs.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Mange av deltakerne har lang erfaring i bransjen, som artist Gabrielle og produsent Magnus Skylstad, mens noen er ferskinger, som purunge Halie og Emilie Hollow.

Men også de mest erfarne innrømmer at de har mye å lære.

– Dette er første gang jeg er på en camp og skriver med andre. Jeg føler at jeg er den som skyter ned alle ideene til folk rundt meg fordi jeg er så vant til å operere inne i mitt eget hode. Jeg må nok øve meg på å tørre å slippe andre inn, sier Gabrielle.

Fra campen til radioapparatet

Arrangør Avsnes legger ikke skjul på at han håper musikken som lages i løpet av disse tre dagene, finner veien ut til folket.

– Forhåpentligvis så skal mye av musikken bli utgitt. Fra fjorårets camp er foreløpig fem låter av 22 som ble laget, gitt ut. Så det er en ganske høy prosentandel, forteller han.

Blant dem er radiohiten Faller av Emir, som ble til gjennom et nytt samarbeid med to svenske produsenter. Også bergenseren Bjarte De Presno Borthen, kjent som artisten dePresno, ga ut låta Mr. Big sammen med to britiske produsenter etter fjorårets camp.

– De låtene jeg har fått høre under årets camp virker veldig bra og jeg blir overrasket hvis det ikke kommer noe ut av denne campen i år også, sier Avsnes.

Dagny, Amanda Cygnaeus, Simen Hope og Askjell Solstrand under Bergen Songs

Simen Hope, Askjell Solstrand, Amanda Cygnaeus og Dagny legger siste hånd på verket inne i Lydriket-studio.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Låten ferdig

– Det handler bare om å fort få ut en idé; en lyd, en akkordprogresjon, et trommemønster, hva som helst - så starter det et eller annet i hodet på folk, forteller Simen Hope.

Han legger siste hånd på verket, låta «Night Dive», skrevet her inne i Lydriket-studio i løpet av få timer av fire personer som aldri hadde jobbet sammen tidligere.

It's hard to keep a distance when you're looking like that. How can you be shiny when the night is pitch black? Everything around you makes me want to fall fast, and I kind of like it, like that.

Fra låta «Night Dive» av Dagny Norvoll Sandvik, Amanda Cygnaeus, Simen Hope og Askjell Solstrand.

– Det var nok at Askjell bare spilte noen toner på synthen, så ga det Amanda og Dagny ideer til melodier.

Dagny skriver ned tekstforslag på telefonen

Dagny skriver ned tekstforslag til teamets andre låt.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Han forteller at man som musiker ofte sitter med 100 ulike ideer i hodet, og at det i stor grad handler om å bli enige om å gå for den samme ideen.

– Når det skjer, så løser alt seg veldig enkelt. De siste femti prosentene av teksten kom den siste timen, for da hadde vi alle blitt enige om hva som skulle skje i sangen, forteller Hope.

– Også er det noe med at alle i rommet må kjenne på at det går framover, legger Solstrand til; – Så lenge det gjør det, så kan det gå veldig fort.

– Låta tilhører ikke nødvendigvis meg

Sangen de har skrevet tilhører ikke den mest kjente artisten i rommet, slik trenger det heller ikke være på camp, forklarer de.

Det er svenske Amanda Cygnaeus som synger inn vokalen på låta deres, men det betyr ikke nødvendigvis at det blir hennes låt heller.

– Jeg tror ihvertfall at det ikke ble Dagny sin låt, og at hun kjente at det var ganske deilig - at det forsvant litt press, «det må ikke være til meg», forteller Cygnaeus.

Amanda Cygnaeus under Bergen Songs

Svenske Amanda Cygnaeus spiller inn vokal på en av låtene hun har laget sammen med Dagny, Simen Hope og Askjell Solstrand.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Ifølge produsent Simen Hope kan det være en befriende prosess for artistene.

Det er enklere for artistene å ikke få den knaggen; «dette er din låt», fra begynnelsen av. Vi ser hvor det går. Enten så er det til deg, eller så kan det gå til en helt annen artist. Campen er til for skrive ny musikk, og kanskje det passer for artisten i rommet og kanskje det ikke gjør det, men da finner man noen som kan gjøre den.

Dagny Norvoll Sandvik på låtskrivercamp i Bergen

Dagny Norvoll Sandvik prøver ut melodier i studio under Bergen Songs.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Dagny synes det er fint å ta en ny rolle i produksjonen.

– Det er jo gøy, som artist, å få være med å skrive for andre og, eller skrive ting som er litt ulikt det man vanligvis gjør. Jeg føler at på skrive-camp kan man utfordre seg litt, prøve nye ting, jobbe med nye folk og prøve å gå litt utenfor sin vanlige komfortsone, sier hun.

30 låter på tre dager

På siste dag av campen skal musikken framføres foran alle deltakerne, under en «lytte-session».

Mer enn 30 låter er blitt skrevet i løpet av de tre dagene, og stemningen blant musikerne er god.

Inne på Brak-kontoret sprettes ølen og prosjektansvarlig Jørgen Sælensminde Avsnes setter opp kveldens spilleliste på datamaskina. Alle låtene er laget av mennesker som sitter i rommet. De er spente på responsen.

– Night dive! Askjell Solstrand, Simen Hope, Amanda Cygnaeus og Dagny, introduserer Avsnes.

We can play it back and forth, but baby if I'm giving you the right vibe
then you should know, that baby, I could take you for a night dive.

Fra låta «Night Dive» av Dagny Norvoll Sandvik, Amanda Cygnaeus, Simen Hope og Askjell Solstrand.
Magnus Skylstad peker på Dagny

Produsent Magnus Skylstad peker på Dagny når låta hun har vært med på å lage kommer på under lytte-session på Bergen Songs. Rundt bordet sitter også Gabrielle og Emilie Hollow.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Hodene i rommet nikker i takt med rytmene på anlegget, og applausen ljomer når de siste tonene treffer publikum.

Produsent Simen Hope ser fornøyd rundt på de andre deltakerne.

Ambisjonene var høye før starten, hvordan synes han de har lykkes?

– Jeg kunne fint ha hørt på dette vi har laget, jeg synes det er dritkult. Så you never know, stay tuned...