Hopp til innhold

Vinnere av Heddaprisen

Hamlet er en lei kødd å ha under huden, sa Anders Baasmo Christiansen i takketalen da han fikk Hedda for beste mannlige hovedrolle.

Vinnere av Heddaprisen

F.v. Anders Baasmo Christiansen, Tore Vagn Lid, Anne Karen Hytten, Kjersti Botn Sandal, og intervjuer Lisa Kristin Strindberg

Foto: Bjørn Moe / NRK

I tirsdagens Scenerom på P2 forteller Anders Baasmo Christiansen, som nå har potten full av mulige priser for skuespilleri, hvordan han angrer når han har selv skapt fysiske utfordringer på scenen som sliter ham ut. Kjersti Botn Sandal, som vant Hedda for beste kvinnelige hovedrolle, forteller hvordan konfliktene tårnet seg opp under prøveperioden. Anne-Karen Hytten vant for beste regi i av en klar og ren ”Vildanden”. Scenerom spør hvordan hun forstår dette Ibsen-stykket.

Se listen med vinnerne og juryens begrunnelse her

Gammelt språk

Tore Vagn Lid jobber i Transitteatret. Denne frigruppen var ansvarlig for årets Hedda-vinner for beste teaterprosjekt sammen med Rogaland Teater. Vagn Lid satte opp ”Mann=Mann” av Berthold Brecht. I Norge bruker vi et slags 70-talls begreper om teater, påstår Vagn Lid.

Varm Hedda-forestilling

Europas Kulturhovedstad, Stavanger, var vertskap for den 11. Heddapris-utdelingen søndag 17. August 2008. Fra en start på 5 priser, sto det nå 10 Heddastatuer i bronse, laget av Nina Sundby, på scenen i Rogaland Teater. I motsetning til det kjølige, men glamourøse Amanda-showet, var Heddapris-forestillingen varm og inkluderende og ga inntrykk av at teatret består av et mangfoldig fellesskap.

Pia Tjelta

Sammen med den lokale kjendisen Espen Hana, var Pia Tjelta et sjarmerend og løssluppent vertskap som både sang og danset. Blant utdelerne var kjendiser som Ghita Nørby, Kim Bodnia og Bjørn Eidsvåg. Og mellom prisene fikk publikum lovende smakebiter fra høstens musikaler, ”Whichwitch” (Det Norske Teatret), ”Les Miserables” (Den Nationale Scene) og ”Little me” (Riksteatret).

"Verdiløse" ble satt pris på

Verdt å merke seg var at Christopher Nilsen som har lang fartstid i mange virksomheter, i voksen alder fikk årets debutantpris for manuset til anti-teater-forestillingen ”Verdiløse menn”.

Mari Maurstad fikk Hedda for beste birolle for sin vidunderlig komiske og varme tolkning av stumfilmstjernen Lina Lamont som ser karrieren gå fløyten når talefilmen kommer.

Kulturstrøm

 • Ber USA utvise russiske journalister og ambassadør

  Avisen Wall Street Journal ber USA utvise den russiske ambassadøren og russiske journalister, som svar på pågripelsen av deres korrespondent i Russland, ifølge nyhetsbyrået AFP.

  – En utvisning av Russlands ambassadør til USA, samt alle russiske journalister som jobber her, er det minste vi forventer, skriver avisa i en lederartikkel.

  – Timingen av arrestasjonen ser ut til å være en nøye kalkulert provokasjon for å sette USA i forlegenhet og skremme utenlandsk presse som fortsatt er til stede i Russland, heter det videre.

  Det hvite hus har fordømt fengslingen av Gershkovich og advarer amerikanske statsborgere mot å reise til Russland. Amerikanere som alt befinner seg der, oppfordres til å forlate landet.

 • Vin- og spritflasker kan få advarsler

  Alkoholbruk kan gi økt risiko for en rekke sykdommer, og regjeringen vurderer å merke alkoholholdig drikke med en advarsel.

  Alkohol er det mest brukte rusmiddelet i befolkningen, og størstedelen av de helsemessige og sosiale rusproblemene i samfunnet er knyttet til alkohol, slås det fast i Folkehelsemeldingen.

  En mulig merkeordning er et av tiltakene regjeringen ser på for å redusere alkoholbruken.

  Norge har satt som mål å reduseres skadelig bruk av alkohol med 20 prosent innen 2030. Det vil være utfordrende siden Norge allerede har tatt ut en stor del av gevinsten gjennom en restriktiv alkoholpoliti. Ikke desto mindre vil myndighetene arbeidere videre for å nå målet, heter det i meldingen, som helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) la fram fredag.

  (NTB)