Vil ikke senke e-bokprisene

Norske forlags satsing på e-bøker får kritikk for dårlige løsninger og høy bokpris. Men bransjen er ikke villig til priskutt, og mener salgsprisen gjenspeiler kostnadene ved digitalisering.

Bokskya

Satsingen på Bokskya er ingen suksess. Nå kreves det opprydning og priskutt på e-bøker.

Foto: Løvland, Marianne / SCANPIX

Siden bokbransjen lanserte e-boksatsingen Bokskya i fjor, har mange ristet på hodet av det som blir oppfattet som en dårlig teknisk løsning med lite utvalg og dyre bøker som gjøres tilgjengelige lenge etter papirbøkene.

Kulturminister og Ipadbruker Anniken Huitfeldt har vært blant kritikerne, og fra flere hold kommer henstillinger om at forlagene må rydde opp i e-boksatsingen.

Må senke prisen

Anders Hofseth

Anders Hofseth tror bokbransjen må endre strukturene for å takle e-bokmarkedet.

Foto: Kim Erlandsen

Anders Hofseth i NRKbeta har tidligere kritisert norsk bokbransjes satsing på e-bøker. Han mener bransjen må foreta omfattende endringer i forretningsstrukturerene før de vil nå kundene på nett.

– Med en elektronisk plattform slipper forlagene mange av utgiftene som papir, distribusjon og transport. Dermed vil produksjonen være rimelig og salgsprisen bør følge i takt, mener han.

– Når både forlag og forhandler skal ha en bit av kaka, blir det dyrt for kjøperne. Prisen bør nok ned i tredjedel av dagens salgspris om e-boksatsingen skal fungere.

Høye kostnader ved e-bøker

Forlagssjef i Aschehoug, Mads Nygaard, kom tidligere i uka med en redegjørelse for dagens prisnivå i Dagbladet, og han får støtte av Gyldendal-kollega Bjarne Buset som mener det er mange skjulte utgifter ved å digitalisere bøker.

– Mange mener at vi opererer med alt for høye priser, men når kulturministeren og andre kritiserer e-bokprisene, er svaret at de ikke kan ligge stort lavere. Hovedkostnaden med å lage en bok er ikke distribusjon eller papir, men redaksjonell oppfølging, honorar til forfattere og markedsføring.

– Vi har beregnet at vi sparer omtrent 25 prosent om all produksjon ble flyttet over til e-bøker, så derfor er det urealistisk at prisen kan legges mye lavere enn dagens nivå, forklarer Buset og viser til en kostnadsundersøkelse Gyldendal har utført.

E-bok pris

Gyldendal har regnet seg frem til at e-bøker kan ha salgspris som ligger ca 25 prosent lavere enn papirbøker.

Foto: Gyldendal

Frykter ikke piratene

I Storbritannia har den britiske forleggerforeningen slått alarm. For samtidig som salget av e-bøker øker kraftig, lastes mer og mer ned ulovlig. Ifølge forleggerforeningen lastes 20 prosent av alle e-bøker ned på ulovlig vis, men piratflagget er ikke en trussel som har nådd norske farvann enda.

Bjarne Buset

Informasjonssjef i Gyldendal, Bjarne Buset, mener det er umulig å kutte prisene mer enn dagens nivå.

Foto: Nejad, Arash A. / SCANPIX

– Bokbransjen har ikke vært like hardt rammet av piratkopiering som musikkbransjen, og jeg tror heller ikke at dette vil bli et stort problem i fremtiden. Hele forståelsen av det digitale har modnet, og musikkbransjen har fått folk til å forstå at det finnes betalingsmodeller som er like gode som de ulovlige, tror Buset.

Lover bot og bedring

Bjarne Buset innrømmer at Bokskya har et omdømmeproblem, men lover omfattende forbedringer som skal føre til at e-bokkundene vil få det lettere i 2012.

– Det viktigste vi gjør, vil være å sørge for at alle bøker kommer samtidig på papir og elektronisk. I tillegg må vi få en større backliste på plass, slik at utvalget blir større.

– Det må det bli enklere å være kunde og de løsningene vil komme raskt på plass. Vi jobber med Kindle-lignende løsninger samtidig som leseapplikasjonen (Bokskya, journ. anm.) skal forbedres.

Kulturstrøm

 • Et rollegalleri som fenger

  – Atle Antonsen passer utmerket i rollen som kong Johan. På sitt beste er serien både festlig, skarp og rørende, men vil være vel mye på en gang i spennet mellom komedie og drama, skriver seriekritiker Sigurd Vik som gir TV2-serien «Kjære landsmenn» terningkast 3 hos Filmpolitiet.

  Atle Antonsen i TV2-serien Kjære landsmenn.
  Foto: TV" / TV 2
 • Utelivsbransjen vil ha dato for åpning

  Utelivsbransjen er skuffet etter at regjeringen heller ikke i dag kom med en dato for det siste steget i gjenåpningsplanen av Norge.

  Utelivet må fortsatt forholde seg til avstandsregler, hvor mange gjester de kan ha og kortere åpningstider.

  – Vi forventet lettelser og en dato å forholde oss til. Det er ekstremt lite forståelse for denne bransjen her. Smittevernkravene vi har nå tilhører fortiden, sier Jon Terje Johnsen, daglig leder for restauranten og konsertstedet Foyn i Tønsberg.

  Også ved Ibsenhuset i Skien hadde de håpet på lettelser. Der har de regelen om en meter avstand og maksimalt halvfulle saler.

  – Alle andre aktører i samfunnet er gang. Vi håper sårt at vi også får dato for åpning, sier Helle Kasin hos Ibsenhuset.

  Helseminister Bent Høie sier en konkret dato er for risikabelt å gi fordi korona-dataene kan endre seg fortløpende.

  Ibsenhuset i Skien
  Foto: Richard Aune / NRK