NRK Meny
Normal

Vil bytte OL-ild mot skulpturer

– Ingen skulpturer, ingen olympisk ild! Slik lyder trusselen fra aksjonsgrupper som krever at Storbritannia skal gi skulpturer fra Parthenon-tempelet tilbake til Hellas.

BRITAIN GREECE

Daværende utenriksminister Giorgio Papandreou foran skulpturer fra den omstridte Elgin-samlingen på British Museum i 2000.

Foto: ALASTAIR GRANT / AP

Sommerens OL i London er en god anledning for å gi marmorskulpturene i Elgin-samlingen tilbake til Hellas, mener den britiske skuespilleren Stephen Fry, ifølge The Guardian.

– Ingen skulpturer, ingen ild

US-CINEMA-KICK ASS 97941343

Stephen Fry

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

Fry støtter en internasjonal kampanje som krever at en skulptursamling fra Parthenon-templet skal gis tilbake til Hellas.

Under slagordet «No Marbles, No Flame» («ingen skulpturer, ingen ild»), mener de at Storbritannia bør gi Hellas skulpturene tilbake før de kan motta den olympiske ilden som skal markere starten på OL i London i juli.

10. mai skal den olympiske ild tennes i Hera-tempelet i Hellas, før den fraktes gjennom Europa til London, der åpningsseremonien avholdes 27. juli.

Lord Byron var også kritisk

Skulptursamlingen som er stridens kjerne har fått navn etter jarlen av Elgin, som var britenes ambassadør til det ottomanske riket.

På begynnelsen av 1800-tallet fikk han fraktet en stor del av den greske kulturarven til Storbritannia, deriblant skulpturene som opprinnelig var en del av den 75 meter lange Parthenon-frisen. Frisen var en del av Parthenon-tempelet, som ble bygget på 400-tallet f.Kr. i Aten.

AKROPOLISMUSEET

Statuer fra Erechteion-tempelet på Akropolis, utstilt på Akropolis-museet i Aten. Den sjette statuen befinner seg på British Museum i London.

Foto: Petros Giannakouris / AP

Men allerede på 1800-tallet var det motstand mot å holde de greske kulturskattene på britisk jord. Dikteren Lord Byron var sterkt kritisk til å frakte skulpturene til Storbritannia, og kalte Elgin en vandal, ifølge den danske avisa Politiken.

Greske myndigheter har i mange år forsøkt å få samlingen tilbake, og i 2009 innviet de et nytt museum med plass til skulpturene.

Britiske myndigheter har så langt avvist å utlevere Elgin-samlingen til Hellas.

Kulturstrøm

 • Undervannskonsert på Festspillene

  Danske Aquasonic har åpningsforestillingen under Festspillene i Harstad lørdag kveld. De spiller under vann i fem store akvarium med spesiallagde instrumenter. – Det er krevende, og vi må holde pusten lenge, sier Laila Skovmand, i Aquasonic.

  Aquasonic Festspillene
  Foto: Nils Mehren / NRK
 • Rihanna og Mars rundet milliarden

  Rihanna og Bruno Mars har sist uke begge nådd den «magiske» milliardgrensen på YouTube, med sine respektive videoer til låtene «Work» og "24k Magic», skriver Billboard. Dermed er Rihanna en av de tre kvinnelige artistene med flest milliardvideoer: Hun, Katy Perry og Nicki Minaj har hver fire stykker. Bruno Mars er med " 24k Magic » på sin femte, etter tilsvarende suksess for «Uptown Funk», der han gjestet hos Mark Ronson, samt «That's What I Like», «The Lazy Song» og «Just the Way You Are» (NTB)

  Bruno Mars
  Foto: Lucas Jackson / Reuters