Hopp til innhold

Vigleik Storaas - Open Ears

Bergenspianisten og komponisten Vigleik Storaas blomstrer. Bare dager etter at vi mottok hans utfordrende dialog-CD med pianistkollega Ivar Antonsen slår 48-åringen til med originalmusikk for 7-manns jazzgruppe.

Vigleik Storaas
Foto: presse

Hør anmeldelsen

At Storaas kan skrive for storband visste vi jo fra hans samarbeid med Trondheim Jazzorkester, men septett-besetning er en helt annen verden. Tradisjonen er utfordrende med sine lange røtter til amerikansk 50-talls vestkystjazz, og det er forfriskende at Storaas tar opp denne i dag nesten glemte arven.

Fargerikt


For her er det ikke snakk om gjenskaping av et gammelt uttrykk, men videreføring av det inn i vår tid. Vigleik Storaas behersker håndverket, og anretter de fire blåserne fargerikt og spennende. Fra unisont og tostemmig linjespill til rike klanger som utforsker gamle og nye muligheter.

Ulike og sterke


I samspill låter de fire horna gjennomført homogent og integrert, solistisk framstår de som ekstremt ulike og sterke individualister: Tenorist Tor Brunborg fra Voss om mulig varmere og mer ekspressivt enn noen gang. Oslo-trombonist Øyvind Brække virtuost eksperimenterende og utfordrende. Bodø-trompeter Tore Johansen lavmælt lyttende. Og den fra Finland importerte sopran- og altsaksofonist Jukka Perko med moderne hardbop-sound i beste amerikanske tradisjon.

Bred appell


Så kan man si at dette spriker jo i alle retninger – er det ikke mulig å samle seg om et stilistisk felles uttrykk? Eller er det nettopp mangfoldet som er vår tids uttrykk – hele jazzhistorien lever jo i Norden, i kraft av alle de sterke stemmene. Og bandleder Vigleik Storaas er selv herlig uklassifiserbar og mangfoldig, både pianistisk og som komponist. Så da er det bare å glede seg over septett-jazzens gjenfødelse i Norge. Sjumannsbandet Open Ears bør ha appell til åpne jazzører av alle generasjoner.

Platecover Vigleik Storaas - Open Ears
Foto: Inner Ear

Open Ears - Vigleik Storaas septett:

  • Tore Johansen, trompet/flugelhorn'
  • Jukka Perko, alt- og sopransax
  • Tore Brunborg, tenorsax og fløyte
  • Øyvind Brække, trombone
  • Vigleik Storaas, piano
  • Mats Eilertsen, bass
  • Per Oddvar Johansen, trommer

Inner Ear NEA08

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober