NRK Meny
Normal

Valgte bort USA

Denne høsten avslutter a-ha sin karriere. De valgte bort satsingen som kunne gjort dem virkelig store i USA.

Morten Harket og Magne Furuholmen i a-ha på Rockheim i Trondheim 31.08.10

Tirsdag besøkte Morten Harket og Magne Furuholmen Rockheim i Trondheim for å snakke om konserten på Lerkendal lørdag og bandets historie.

Foto: Jørn Gjersøe / NRK

A-HA på Brann Stadion 2010

Morten Harket på scenen under a-ha-konserten i Bergen tidligere i høst.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK
Morten Harket og Magne Furuholmen i a-ha på Rockheim i Trondheim 31.08.10

Morten Harket og Magne Furuholmen snakket med NRK både om framtid og fortid da de var på Rockheim tirsdag.

Foto: Jørn Gjersøe / NRK
Paal Waaktaar-Savoy

Pål Waaktaar-Savoy mente a-ha skulle ha satset mer i USA.

Foto: AXEL SCHMIDT / AFP

A-ha er utvilsomt det største bandet i norsk pophistorie. Men de er også et av de norske banda med aller størst suksess i utlandet. Da de slo gjennom med «Take on me» var det både i Europa og USA.

Fikk muligheten

Men a-ha satset aldri så mye på det amerikanske kontinentet som de kanskje burde ha gjort, for å bli virkelig store der. De fikk muligheten, og ble stilt overfor valget, men takket nei fordi bandet den gangen så på den amerikanske måten å satse på som for kommersiell.

Før bandets siste konserter i Norge denne høsten snakker bandet også om fortiden og hva som kunne vært.

- I vår virksomhet vet du aldri hvordan ting kommer til å lande. Du gjør det du tror er riktig, og vi har som regel valgt vekk det som oppleves som tydelig kommersielt for eksempel, sa Morten Harket da NRK møtte han og Magne Furuholmen på Rockheim i Trondheim denne uka.

- Ikke spesielt amerikansk anlagt

- Hvis en ting er der spesifikt for å selge noe får vi en dårlig smak i munnen. Det har vi alltid hatt.

- Markedsføringsmessig har vi aldri vært spesielt amerikansk anlagt, legger Furuholmen til.

Bandets USA-historie er et eget kapittel for a-ha, som kunne endt helt annerledes om de den gangen på 80-tallet hadde valgt annerledes.

- Vi var liksom tre litt sære og skeptiske nordmenn, sier Furuholmen.

- Vanvittig gjennombrudd

- Det startet jo der. Vi hadde et vanvittig gjennombrudd som man bare kan drømme om. Og alt lå da til rette for en videre satsing og interessen var der. Men da var vi umodne og uerfarne og forstod egentlig ikke konsekvensene av det valget vi gjorde. Vil du bli i USA – rett og slett flytte dit og la USA styre resten? forteller Harket.

- Det er et karrierevalg og vi valgte. Jeg husker vi ble stilt overfor det; du kan velge USA eller om du vil fortsette å bo i Europa. For meg var det valget, jeg ønsket ikke å bo i USA.

- Jeg hadde nok gjort det samme valget også i dag, men der er vi ikke enige i bandet – om hva som var best, sier Harket.

Pål ønsket seg USA

- Jeg også er «happy» med hvordan det ble, supplerer Furuholmen.

- Men han som bor i USA (Pål Waaktaar-Savoy) ville kanskje valgt annerledes, mener han.

- Pål har savnet det veldig og ønsket seg dette med forankringen i USA, sier Harket.

- Men det er jo morsomt å komme dit, så lenge etterpå og spille de konsertene vi gjorde nå. Det var en vanvittig respons. Så det er ikke tvil om at vi kunne gjort andre ting der borte, men da koster det. Men når du ikke velger å satse så kryr det av band som gir alt for å oppnå den type støtte, men hvis ikke bandet er der så slipper de taket med en gang – og det gjorde de, sier Harket med henvisning til det amerikanske markedet.

Kulturstrøm

 • Siste kveld med gjengen

  Etter 16 år som sjef for et av verdens beste symfoniorkestre, Berlin-filharmonien, hadde Sir Simon Rattle siste kveld meg gjengen lørdag. Tusener trosset regnvær og Tysklands VM-kamp på tv for å hylle den populære dirigenten på Berlins store utendørsscene Waldbüne.

  Germany Rattle Concert
  Foto: Jens Buettner / AP
 • «SKAM» blir norsk kulturarv

  To manus fra «SKAM» er gitt til Nasjonalbiblioteket, hvor de skal tas vare på i mer enn tusen år som en del av den norske kulturarven. Manusene til Ibsen og Bjørnson får selskap av situasjoner mellom Even og Isak i sesong tre. Det er fan-gruppa som bød på «SKAM»-manuset under tv-aksjonen i fjor, som har donert bort manusene. De fikk to valgfrie manus til av seriens skaper Julia Andem etter auksjonen. Nå er to av dem gitt til Nasjonalbiblioteket i Oslo og ett til Skeivt arkiv i Bergen. Se «SKAM», sesong 3

  Skam-manus blir kulturarv
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • Fredag kommer Coltrane

  En hel jazzverdenholder pusten. Opptaket av «Both Directions at Once: The Lost Album» ble spilt inn av John Coltrane Quartet i 1963, men forsvant. Nå har den legendariske saksofonistens slektninger funnet Coltranes egne opptak av innspillingen, som skal gis ut 29.juni. Smakebiter kan allerede høres på internett.

  John Coltrane
  Foto: NTB-Foto / NTB scanpix