Hopp til innhold

Trosser sin egen kulturvernplan

Til tross for at 2009 er kulturminneår, har Akershus-kommunen Sørum begynt å rive et 220 år gammel trebygg for å bygge barnehage på samme tomten.

Nordli-bygningen fra 1790 i Sørum kommune skal rives
Foto: Jørgen Kirsebom

Med det trosser kommunen sin egen kulturvernplan som ble vedtatt tidligere i år. Der står det at «huset fra 1790 er ett av de spesielt viktige kulturminnene i Sørum».

Nordli-bygningen ble blant annet brukt som et lasarett, et midlertidig feltsykehus, i den korte krigen mellom Norge og Sverige i 1814. Her døde tilsammen 46 nordmenn i alderen 17 til 35 år.

Hør debatten her: Vernedebatt Seip/Egeberg om hus i Sørum

Regional verdi

Fortidsminneforeningen mener kommunens snuoperasjon er «helt uforståelig».

– Jeg synes denne saken er blitt helt tåpelig. For hvis det er en ting det ikke er mangel på i Sørum kommune, så er det plass til en barnehage. At denne skal ligge akkurat der hvor et av de mest verneverdige husene i hele området står, er helt uforståelig for oss, sier Sten Sture Larre, leder i Fortidsminneforeningen i Oslo og Akershus.

Regjeringen har bestemt at 2009 skal være Kulturminneåret, hvilket skulle gi arbeidet med kulturminner et skikkelig løft. Larre mener at rivingen av Nordli er et trist eksempel som viser at det er mye å jobbe med for de som ønsker å ta vare på historiske bygg.

– Det som er interessant med denne saken, er at dette er et bygg som har en vesentlig regional verdi. Men dersom det ikke har nasjonal verdi, så kan det ikke bli fredet av Riksantikvaren, sier Larre som mener at det finnes mange av lignende eksempler rundt om i Norge.

Nordli-bygningen i Sørum kommune skal rives

SKAL RIVES: Nordli-bygningen i Sørum kommune.

Foto: Jørgen Kirsebom

For sent

Ordfører i Sørum kommune, Hans Marius Johnsen i Arbeiderpartiet, sier til NRK Kulturnytt at Fortidsminneforeningen er altfor sent ute i denne saken. Foreningen er først kommet på banen den siste uken, og rivingen av Nordli ble bestemt allerede i april.

Sten Sture Larre på sin side stusser over at Sørum kommune altså i mars vedtok en ny kulturminnevernplan der hovedbygningen på Nordli blir omtalt som «et objekt som bør vernes særskilt», for så å ombestemme seg totalt rett etterpå.

– Det er litt spesielt at kommunen selv ruller fram gravemaskinen her for å rive huset de nylig mente hadde stor verdi for dem.

Replika

Ivar Egeberg, varaordfører for Senterpartiet i Sørum kommune, sier til NRK at kommunen har undersøkt nøye muligheten for å legge barnehagen andre steder i kommunen, men at de har falt ned på Nordli som det beste alternativet.

Han sier at kommunens mål hele veien har vært å åpne en barnehage i det eksisterende bygningen, men at undersøkelser viste at dette krevde stort restaureringarbeid.

– I dette tilfellet var det ingen mulighet å flikke på det eksisterende bygget, og dermed mener jeg at det nest beste i denne sammenheng er å bygge et replikabygg i stedet for å bevare et som ikke kan brukes til noe som helst.

Kommunens undersøkelser viste også at bygningen som ble oppført i 1790, så annerledes ut enn bygningen gjør i dag.

– Jeg er helt overbevist om at det blir en glimrende barnehage, og at det blir et bygg som er mer staselig enn det bygget som står der i dag, sier Egeberg til NRK.

Nordli-bygningen på Sørum skal rives

REPLIKA: Kommunen vil bygge opp igjen en replika av huset slik det så ut i 1790.

Foto: Jørgen Kirsebom

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober