Trond Brænne er død

Skuespilleren Trond Brænne er død. Han ble 59 år.

Markens Grøde

Fra Nationaltheatrets oppsetning av Markens Grøde (Knut Hamsun): Petronella Barker som Ånd, Trine Wiggen som Barbro og Trond Brænne som Brede.

Foto: L-P Lorentz

Brænne døde lørdag. Han har siden 2002 vært ansatt ved Nationaltheatret.

Brænnes familie opplyser søndag ettermiddag til VG at skuespilleren falt om på jobb torsdag, og at dødsårsaken var hjerneslag.

– Trond Brænne var en svært høyt elsket skuespiller og en allsidig kunstner. Hele teateret er i sorg og sjokk over det triste som har skjedd. Nå er vi mest opptatt av familien som har mistet en av sine kjære så tidlig, sier teatersjef Hanne Tømta til Aftenposten.

Aktiv skuespiller og forfatter

Brænne har vært en aktiv deltaker i norsk kulturliv i hele sitt voksne liv, helt siden han gikk ut fra elevskolen på Det Norske Teatret i 1977, hvor han også arbeidet frem til 1997.

Han har også vært en kjent skikkelse i norsk film, TV og radio.

Blant annet var samarbeidet hans med Maj Britt Andersen i Barne-TV-serien Rippel Rappel en stor suksess.

Brænne var også tekstforfatter og forfatter.

Han utga mange barnesanger og barnebøker, deriblant barnekrimserien om detektivhunden Bob.

Han debuterte som forfatter med barneboken «Adrian og broen» i 1986.

Kjent stemme

Brænne var en ettertraktet skuespiller for Radioteatret, og i 1994 vant han Radioteatrets ærespris.

Stemmen hans har også vært å høre i en lang rekke lydbokutgivelser de siste årene, senest i den norske oversettelsen av J.K. Rowlings bok «Den tomme stolen».

Mange kjenner ham også som en av stemmene bak Mummitrollet i den populære serien om Mummidalen.

Trond Brænne har sunget på en rekke barneplater, og i 2009 ble han nominert til Spellemannsprisen for plata «Bamsen er borte».

Brænne har også lånt bort stemmen sin til karakteren Postmann Pat, blant annet i CD-albumet med sangene og musikken fra den populære Barne-TV-serien.

Kulturstrøm

  • Vikingskip grunnstøytte på Ulefoss

    Vikingskipet Gaia frå Sandefjord gjekk i dag på grunn i Telemarkskanalen nær Ulefoss. Ingen blei skadde i grunnstøytinga, og skipet får no hjelp for å kome laus, skriv Varden. Fire vikingskip siglar no opp Telemarkskanalen for å markere Vikingveka.