Hopp til innhold

Trekker Telenor for retten

Musikk- og filmbransjen trekker Telenor for retten.

The Pirate Bay - Demonstrasjon
Foto: Scanpix Sweden / REUTERS

Årsaken skal være at selskapet ikke vil blokkere fildelingsnettstedet The Pirate Bay for kundene sine.

Etter det NRK kjenner til står til sammen 21 film- og plateselskaper, interesse- organisasjoner og fagforeninger bak kravet nettsiden må stenges for norske brukere.

LES: Telenor nekter å sperre for Pirate Bay

Cato Strøm, direktør i TONO

Cato Strøm, direktør i TONO.

Foto: Finn Morten Felberg

- Rettighetshavernes tålmodighet har nå tatt slutt. Kulturtyveriet må opphøre og det må Telenor medvirke til, sier direktør Cato Strøm i TONO til NRK.

17. april i år ble de fire menn bak the Pirate Bay dømt av en enstemmig, svensk tingrett til ett års fengsel og til å betale 30 millioner svenske kroner i erstatning til platebransjen.

Derfor sier Strøm at det ikke er noen legitim grunn til at Telenor skal kunne forsyn sine abonnenter med tilgang til nettsiden.

- Vi vet at 140.000 unike, norske brukere er på the Pirate Bay hver dag, og vi vet at kulturnæringen i Norge taper flere hundre millioner kroner på ulovlig fildeling, sier Strøm.

Bakgrunnen for at sett seg ut Telenor, er ifølge Strøm Telenor er den største aktøren på det norske markedet og at selskapet angiveligvis har hatt store inntekter på å gi tilgang til the Pirate Bay.

LES: Kritiserer kampen mot piratene

- Bomskudd

Til NRK sier informasjonssjef Atle Lessum i Telenor at begjæringen er et bomskudd.

Atle Lessum, informasjonssjef i Telenor

Atle Lessum, informasjonssjef i Telenor.

Foto: Telenor

- Vi mener at Telenor er helt feil adressat for et slikt søksmål. Det er som å saksøke stigeprodusenten fordi stiger av og til blir brukt til innbrudd. De må heller gå etter de som utfører de ulovlige handlingene.

Lessum sier at Telenor med all tydelighet har demonstrert at de er mot ulovlig nedlastning.

- Det gjør vi ved å legge til rette for lovlig nedlasting, som samarbeidet vårt med Platekompaniet. Vi tror at folk har lyst til å betale for innhold når det er lagt godt til rette for det.

Til NRK sier han at de ikke vil spekulere for mye i forkant av rettssaken.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober