Hopp til innhold

Nekter å sperre for Pirate Bay

Telenor kommer ikke til å etterkomme kravet fra norsk film- og musikkbransje.

The Pirate Bay
Foto: Faksimile: The Pirate Bay

Telenor avviser kravet fra av IFPI (International Federation of the Phonographic Industry), Norsk Videogramforening og Norske Filmbyråers Forening, om å stenge internettilgangen fra Norge til det svenske nettstedet The Pirate Bay.Telenor mener at internettleverandører ikke har medvirkningsansvar for handlinger kundene utfører på Internett.

- Vi mener det er en farlig vei å gå hvis Telenor skal begynne å definere hva brukerne våre bruker internettoppkoblingen sin til, sier Atle Lessum, informasjonssjef i Telenor til NRK.

Hør intervjuet med Atle Lessum

Marte Thorsby, direktør i IFPI, er ikke overrasket over at Telenor avviser kravet.

- Det var som forventet, vi regnet med at vi måtte ta dette til domstolene for å få en avklaring, sier Thorsby.

Hør intervjuet med Marte Thorsby

Bakmennene tiltalt

Nettstedet The Pirate er verdens største søkemotor for fildeling av film, musikk, spill og programvare og har 25 millioner brukere. Nettstedet får daglig 140.000 treff fra Norge.

De fire bakmennene er tiltalt for medvirkning til brudd på den svenske opphavsrettslovgivningen. De risikerer opp til to års fengsel og å måtte betale rundt 117.000 kroner i erstatning. Rettssaken startet i Stockholm mandag 16. februar.

Les også: Krever ett års fengsel

Les også: Kommer The Pirate Bay til å vinne?

Les også: Demonstrerte for Pirate Bay

- Galt å kontrollere

Sjef for Telenor Norge, Ragnar Kårhus, sier han ikke kan se at det er juridisk grunnlag for at en internettleverandør skal ivareta digitale rettighetshaveres interesser og stenge ute enkeltnettsteder.

- At en internettleverandør skal kontrollere og ta stilling til hva internettbrukerne kan og ikke kan laste ned, er like galt som at Posten skulle åpne og lese brev og avgjøre hvilke som skulle leveres, sier han.

Danskene stengt ute

I februar vedtok en dansk domstol å sperre brukerne ute fra The Pirate Bay. Det var danske filmprodusenter, forleggere og platebransje som trakk den danske nettleverandøren Tele2 for retten i fjor høst. Også de andre nettleverandørene må nå rette seg etter kravet om å blokkere tilgangen til det omstridte nettstedet.

De danske selskapene vil anke dommen til høyesterett. Det er ikke kjent om de norske rettighetshaverne vil gå til namsretten for å få sperret tilgangen til The Pirate Bay også fra Norge.

Les også: Stenger ute The Pirate Bay

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.