Tre norske Oscar-kandidater klare

Filmene «Kompani Orheim», «Kon-Tiki» og «Som du ser meg» konkurrerer om å bli Norges Oscar-kandidat. – Nå er det på tide å sende den beste filmen, og ikke den vi tror passer Oscar-formatet, mener redaktøren i filmmagasinet Rushprint.

Kon-Tiki i solnedgang

«Kon-Tiki» er blant de tre norske filmene som kan bli Norges Oscar-kandidat.

Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film Distribusjon AS

I dag tidlig ble det kjent at «Kompani Orheim», «Kon-Tiki» og «Som du ser meg» kjemper om å bli sendt til USA som Norges kandadat til en Oscar-statuett. Dette er andre gang Oscar-komiteen presenterer en såkalt «kortliste».

Den endelige beslutninga blir offentliggjort 13. september.

Norge har aldri vunnet Oscar for en spillefilm tidligere, og norske filmer har bare vært nominert fire ganger.

– Nå er det på tide å sende den beste filmen, og ikke den vi tror passer Oscar-formatet, mener Kjetil Lismoen, redaktør i filmmagasinet Rushprint.

Kvalitet og lanseringshensyn

Den norske Oscar-komiteen legger ikke vekt på kvaliteten alene. De vurderer også hvor stor appell filmene har til det amerikanske publikummet, hvordan distribusjonen blir, samt andre lanseringshensyn.

Kjetil Lismoen tror Norge har bedre sjanser til å vinne dersom komiteen legger taktikken til side når én av de tre filmene skal velges som norsk kandidat i midten av september.

– På den ene siden er det en del åpenbare valg man må ta, det handler blant annet om kvalitet. På den andre siden blir det vanskelig å sitte og gjette hva amerikanerne liker. For med en gang man prøver å gjette seg til det, er man litt ute å kjøre, tror jeg, sier han til NRK.

– Kan den nå bredt ut og treffe folk?

Lederen for den norske Oscar-komiteen, Stine Helgeland, forteller at de vil sende

den kandadaten som har størst sjanse til å vinne. Da må de ta hensyn til flere elementer, blant annet lansering og publikumsappell.

– Har den en emosjonell appell? Kan den nå bredt ut og treffe folk? Har den en amerikansk distributør som er flink til å kjøre et løp opp mot Oscar-akademiet? Har den en produsent som er interessert i å stå på, reise med filmen og gjøre en jobb for den? Dette er kriterier som kommer på toppen av kvalitetskriteriet når det gjelder Oscar, forteller hun.

Helgeland understreker samtidig at den norske kandidaten i tillegg må være av høy kvalitet.

– Selvfølgelig er det åpenbart at filmen må ha kunstneriske kvaliteter og levere på alle områder der.

Oscarkomiteen består av sju medlemmer og oppnevnes årlig av filmbransjens organisasjoner og Norsk filminstitutt.

– Man må velge etter hjertet

Jesper Bergom-Larsson var medlem av den svenske Oscar-komiteen fra 2004 til 2009. I løpet av den perioden nådde to svenske filmer opp og ble nominerte. Disse filmene ble valgt med hjertet, forteller han.

– Vi hadde en diskusjon hvert år om hvordan vi skulle forsøke å finne den filmen amerikanerne kunne like. Men hvert år kom vi fram til at det er en umulighet. Vi kan bare velge det vi selv liker.

– Jeg tror man skal velge etter hjertet, det er eneste å gå fram på, legger han til.

– Deltakelse gir uansett effekt

Norge har vært nominert til Oscar fire ganger tidligere, for filmene «Ni liv» (1957),

«Veiviseren» (1987), «Søndagsengler» (1996) og «Elling» (2001).

Siden 1990 har staten brukt nærmere sju millioner kroner på lansering av norske kandidater til kategorien «beste fremmedspråklige film». Selv om det går langt mellom nominasjonene, mener kulturminister Anniken Huitfeldt at det er velbrukte penger.

– Det å delta i denne konkurransen gir effekt uansett. I fjor var Anne Sewitsky med «Sykt Lykkelig» meldt på, og det åpna mange dører for henne og produksjonsselskapet internasjonalt, sier Huitfeldt

– Det er som i fotball. Selv om vi ikke vinner EM, så deltar vi i kvalifiseringa. Og det er først når vi deltar i internasjonal konkurranse, at vi kan få en tilbakemelding på hvor norsk film står kvalitetsmessig.

Oscar-utelinga avholdes i februar hvert år. Prisen deles ut i Hollywood av det amerikanske filmakademiet «Academy of Motion Picture Arts and Sciences». Den forgylte statuetten ble delt ut første gang i 1929.

Kulturstrøm

 • Taper seg i TV-versjon

  «The Lost Symbol» har norgespremiere mandag. Serien er basert på Dan Browns roman fra 2009, men det er Ashley Zukerman, ikke Tom Hanks, som spiller Robert Langdon denne gangen. Sigurd Vik i Filmpolitiet syns serien er «gørrkjedelig». Terningkast 2.

  Ashley Zukerman spiller den unge Robert Langdon, men helten fra «Da Vinci-koden» og «Engler & Demoner» svingte mye bedre i Tom Hanks sin versjon. FOTO: C More
  Foto: C More
 • Norsk film fikk kritikerpris i USA

  New York-kritikerne kåret fredag «Verdens verste menneske» til årets beste utenlandske film. Det har ikke skjedd før med en norsk film. Kåringen kan få betydning for sjansene til å bli Oscar-nominert, melder Rushprint og VG.

  Bilde frå filmen "Verdens verste menneske" (2021)
  Foto: Oslo Pitctures
 • Chris Cuomo sparket fra CNN

  CNN-profilen Chris Cuomo har fått sparken fra CNN etter at det ble avslørt at han hadde hjulpet broren sin, den tidligere New York-guvernøren Andrew Cuomo, bekrefter CNN. Andrew Cuomo er anklaget for seksuell trakassering, og broren Chris skal ha bistått ham blant annet med råd om hvordan saken skulle håndteres overfor mediene.

  Chris Cuomo ble suspendert tidligere denne uka etter at nye detaljer om hvordan han hjalp broren kom fram. CNN har fått et advokatfirma til å gjennomgå detaljene i saken, og konklusjonen er at programlederen avskjediges på dagen.

  Andrew og Chris Cuomo
  Foto: AP