Hopp til innhold

Tre kan bli norsk Oscar-kandidat

Hele tretti filmer var kvalifisert, men den norske Oscar-komitéen har plukket ut tre mulige kandidater.

Anders Danielsen Lie

Anders Danielsen Lie i «Oslo, 31. august». Joachim Triers film er en av de mulige Oscar-kandidatene.

– Vi synes vi har kommet frem til tre filmer som representerer Norge på en god måte. De kan ha en sjanse til å nå frem hos det amerikanske filmakademiets medlemmer, sier Stine Helgeland, leder av årets Oscar-komité.

Dn første av de tre er «Oslo, 31. august». Joacim Trier har regien, og filmen hans hadde verdenspremiere på filmfestivalen i Cannes.

Filmen er et drama om en ung mann, drevet til sitt eksistensielle nullpunkt. Handlingen foregår i løpet av et døgn, «Oslo, 31.august».

Lovende debut

Filmen «Sykt lykkelig» er regissør Anne Sewitskys spillefilmdebut . Filmen er allerede solgt til 15 land. Agnes Kittelsen spiller hovedrollen som Kaja.

Agnes Kittelsen t.v. og regissør Anne Sewitsky

Agnes Kittelsen og regissør Anne Sewitsky.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Familien er det viktigste i Kajas liv. Hun er den evig positive og «sykt lykkelige», til tross for at mannen hennes ikke synes hun er så attraktiv lenger.

Punk i drabantbyen

«Sønner av Norge» tar oss til drabantbyen på slutten av 70-tallet. Inn fra venstre dundrer punkrocken. Men det er ikke lett å gjøre opprør når faren din vil være med. Regissør er Jens Lien, og filmen åpner årets norske filmfestival i Haugesund.

Sven Nordin og Åsmund Høeg

Sven Nordin og Åsmund Høeg i «Sønner av Norge».

Foto: Friland / Norsk Filmdistribusjon

Norsk «kortliste»

Det er første gang den norske Oscar-komitéen presenterer en såkalt «kortliste».

Produsentene bak filmene blir invitert til å presentere sine planer for en eventuell Oscar-kampanje før komiteen tar den endelige avgjørelsen om hvilken film som blir Norges offisielle kandidat. Beslutningen offentliggjøres den 3. september.

Filmen som til slutt velges til å bli Norges kandidat, skal deretter vurderes av medlemmene av The Academy of Motion Arts and Sciences, som så nominerer fem filmer blant de innsendte bidragene fra forskjellige land.

Selve Oscar-kåringen finner sted 26. februar 2012.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober