Hopp til innhold

Tom Waits møtte seg selv

Der vanlige journalister kanskje ikke tør å spørre, er Tom Waits knallhard.

Tom Waits

I forkant av sin nye turne har den amerikanske musikeren Tom Waits møtt seg selv for å gjøre et intervju.

Foto: Michael O'Brien / AP

Tom Waits

Tom Waits legger snart ut på sin Glitter and Doom-turné, men kommer ikke til Norge denne gangen.

Foto: Promo

I forkant av sin nye turne, har den amerikanske musikeren Tom Waits møtt seg selv for å gjøre et intervju.

«Jeg har hørt så mange rykter»

«Jeg må innrømme, før jeg møter Tom, at jeg har hørt så mange rykter og så mye sladder at jeg var redd». Slik innleder Waits sitt intervju som han har kalt «Tom Waits True Confessions».

Gjennom 32 spørsmål forsøker han å få fram en litt annen side av seg selv enn det som er kjent fra før. Der vanlige journalister kanskje ikke tør å spørre, er Tom Waits knallhard.

– Fortell om noen lyder du liker, er et av spørsmålene. Og han får svar. Blant annet liker Waits å høre predikanter på gata, sjåfører på Manhattan, sin kones sangstemme, is som smelter, fotballfans i Argentina og lyden av en zippo-lighter.

Beskriver himmelen

I møte med seg selv, som er publisert på nettet , beskriver han også hva han regner som himmelen:

«Meg og kona mi på Route 66 med en kanne kaffe, en billig gitar, en båndopptaker på et motell og en bil som kjører bra parkert like ved døren».

Tom Waits lager også litt spesielle pressekonferanser før han drar på turné:

Turneen Tom Waits snart legger ut på har navnet Glitter and Doom og starter 17. juni. Waits skal først spille i 13 amerikanske byer før han setter kursen mot Europa.

På turnélisten er San Sebastian og Barcelona i Spania, Milano i Italia, Praha i Tsjekkia, Paris i Frankrike, Edinburgh i Skottland og til slutt Dublin i Irland.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober