Hopp til innhold

Tix hedret avdød fan: – Den skumleste fremførelsen jeg har gjort

Aurora Buerskog fra Stavanger hadde et stort ønske om at Tix skulle komme i begravelsen hennes. Hans låt «Engel, ikke dra» handler om henne – og nylig fikk de pårørende høre sangen for første gang.

Artisten Tix har dedisert en låt til Aurora, en fan han ikke rakk å møte mens hun levde. 
Hennes nærmeste er de første som får høre låten, «Engel, ikke dra».

VIDEO: Artisten Tix har dedisert en låt til Aurora, en fan han ikke rakk å møte mens hun levde. Hennes nærmeste er de første som får høre låten, «Engel, ikke dra».

– Det er kanskje den mest skremmende opptredenen jeg har gjort. Det er sjeldent jeg har sunget i så intime og sårbare omgivelser, sier Andreas «Tix» Haukeland til NRK.

Den norske artisten er for tiden i Rotterdam og forbereder seg til Eurovision-konkurransen. Han er også aktuell i NRK-programmet Haik. Her tar programleder Christine Dancke ham med på en reise fylt av musikalske og rørende øyeblikk.

Aurora Buerskog

Tix skrev låten «Engel, ikke dra» til Aurora Buerskog (1998–2019).

Foto: Privat

Blant annet møter Tix familien og venninnen til Aurora Buerskog fra Stavanger. Hun døde av kreft i 2019, bare 20 år gammel.

Aurora var stor fan av Tix, og mot slutten hun hadde et stort ønske om at han skulle delta i begravelsen hennes.

– Hun har en veldig spesiell plass i hjertet mitt, forteller Haukeland i programmet.

Tok to år å skrive

Han forteller at det hele begynte da han sommeren 2019 gikk gjennom meldingene sine, og så at mange jenter hadde sendt samme melding til ham. I meldingen var det et bilde av en kiste. På kisten sto det malt «Tix» med gullbokstaver.

På det tidspunktet var artisten i Bergen i forbindelse med VG-lista, men han tok flyet til Stavanger for å delta i begravelsen til Aurora – fanen han aldri fikk møtt.

– Etter å ha reist rett fra begravelse til en konsert for over ti tusen barn og ungdom, begynte tankene å samle seg. Tenk hvor mye musikken min virkelig betyr for enkelte der ute i publikum, sier han til NRK.

Se programmet her:

TIX er vant til å ha kontrollen, men Kristine gjør alt hun kan for å ta den fra han på en reise fylt av musikk hans, største fans og tusen tårer.

Christine Dancke tar med Tix på en reise fylt av musikk, fans og tårer.

I etterkant skrev han sangen «Engel, ikke dra», som er dedisert til Aurora.

– Det er en låt som tok meg to år å skrive ferdig, fordi det tok tid å kjenne på alle følelsene, sier Haukeland.

Framførte låten foran familien

For noen uker siden sang han låten foran Auroras nærmeste pårørende. Familien forteller til NRK at det var en fin opplevelse og at de setter stor pris på sangen.

– Aurora hadde likt den veldig godt, sier venninnen Anna.

Hun forteller at musikken til Tix betydde mye for Aurora. At musikken satte i gang en feststemning, og good-vibe.

– Når jeg hører musikken til Tix nå, så forbinder jeg det med våre fine stunder sammen. Pausene i alt det vonde, sier hun.

Hun forteller at Aurora ikke snakket veldig mye om begravelse og død og sånn, men var veldig opptatt av det skulle være en positiv ting. Så sa hun «du lover, du lover at Tix kommer?». Noe han gjorde.

Inntektene fra låten vil gå til Ønsketransporten, som hjalp Aurora oppfylle drømmen om å komme til påskefjellet på Haukeliseter en siste gang.

Kulturstrøm

 • Kirken: En grusom hendelse midt i Pride-feiringen

  Kirken slår ring om Pride-feiringen, kjærlighet og mangfold etter masseskytingen i Oslo sentrum.

  – Vi våkner til skrekk-meldingen om skudd, drepte og sårede på London pub. Dette burde vært utenkelig. Det er det ikke, skriver kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum på Facebook.

  Raaum beskriver angrepet som en sterk kontrast til feiringen av kjærlighet og mangfold, som hun deltok i fredag.

  Preses i Den norske kirke Olav Fykse Tveit skriver at han tenker og ber for alle som er rammet.

  – Grusomme hendelser med skyting, drap og alvorlige skader i Oslo sentrum i natt, midt i Pride-feiringen der mange er ute for å feire livet og kjærligheten, skriver han.

  (NTB)

 • Bent Høie: – Flagget kan vi heise i solidaritet med de som er rammet direkte

  – I dag kan ikke paraden gjennomføres for å feire og kjempe. Det er ikke trygt i følge politiet. Flagget kan vi heise i solidaritet med de som er rammet direkte og for å vise at kjærligheten alltid vil vinne, skriver Bent Høie på Facebook.

 • Ny mentor i «The Voice»

  Artisten Jarle Bernhoft tar over som mentor i den kommende sesongen av «The Voice», melder TV2.

  Mandag denne uken ble det kjent at den folkekjære artisten og mentoren Matoma, er ferdig i The Voice.

  Hans arvtager Jarle Bernhoft sier han gleder seg til den nye jobben. – Jeg klarer nok ikke å fylle tårekvoten hans, men jeg må finne mine egne sko, sier Bernhoft.

Flere kulturnyheter