The Beatles' åndelige fødested gjenåpnes

The Beatles skrev 48 låter mens de fikk åndelig påfyll i Rishikesh i India. Nå gjenåpnes stedet hvor de dro for å lære seg meditasjon.

The Beatles og Maharishi Mahesh Yogi

SAMMEN MED GURUEN: Guruen Maharishi Mahesh Yogi var en døråpner for The Beatles' forhold til indisk kultur og meditasjon. Senere surnet forholdet.

Foto: AP

På høyden av sin popularitet dro The Beatles til Rishikesh i India i 1968 for å lære seg transcendental meditasjon. Hit dro de sammen med guruen og den daværende Beatles-vennen Maharishi Mahesh Yogi.

George Harrison, som på tidligere plater hadde vist en sterk interesse for indisk klassisk musikk, var pådriveren til å få til denne turen til India. Med på lasset var kjærester, koner, og artister som Donovan og Mike Love fra The Beach Boys.

George Harrison og John Lennon i Rishikesh, India,

TRANSCENDENTALE: George Harrison og John Lennon slapper av ved Ganges' bredd i Rishikesh i India i 1968.

Foto: AP

Høy produksjonstakt

Men det hele endte i turbulens og tidlig avreise på grunn av misnøye med guruen, som de mente oppførte seg «upassende» (og som senere fikk passet sitt påskrevet i låten «Sexy Sadie»).

Senere kom det fram i et intervju med George Harrison at ryktene om guruens oppførsel var uriktige, og han ba om unnskyldning.

Misnøyen førte til at Ringo Starr dro etter bare 10 dager, mens John Lennon og George Harrison holdt ut i seks uker.

Men turen førte også med seg en stor produksjon av låter. Til sammen skal Paul, Ringo, George og John ha skrevet 48 låter her, som særlig skulle få plass på deres «White Album», som kom ut senere samme år. Flere av låtene endte også opp på senere soloplater etter oppløsningen av The Beatles i 1970.

The Beatles i Rishikesh

GRAFFITI: Ashramet er full av veggmalerier, utført av ivrige Beatles-pilegrimer.

Foto: STR / Afp

Pilegrimsreiser

Nå, temmelig nøyaktig 35 år etter John Lennons død, gjenåpner ashramet som The Beatles med venner bodde i ved elven Ganges' bredd. Stedet har vært stengt siden Maharishi Mahesh Yogi forlot stedet, melder AFP.

Ashramet, som ligger nært foten av Himalaya, skal nå fungere som et yogasenter for turister. Det har vært en pilegrimsdestinasjon for hardcore Beatles-fans. Inne på det avsperrede området har en rekke fargerike veggmalerier blitt laget for å minnes tidenes største rockeband.

– Vi vil bevare stedet og gi tilbake dets opprinnelige sjarm. Håpet er at dette skal gi en økning i turismen hit, sier D.V.S. Khati til AFP.

The Beatles i Rishikesh

TURISME: Håpet er at turister skal strømme til det gjengrodde ashramet nord i India.

Foto: STR / Afp

Kulturstrøm

 • Van Gogh-verk solgt på auksjon

  To av de eldste verkene til den nederlandske kunstneren Vincent van Gogh er solgt på auksjon i den belgiske byen Gent. Det ene maleriet, en akvarell av blomster, ble solgt for 220.000 euro Det andre verket ble solgt for 140.000 euro.

 • Island bøtelagt etter Eurovision

  Arrangørene av den europeiske finalen i Melodi Grand Prix har bøtelagt det islandske bidraget etter årets finale i Tel Aviv i Israel fordi de viste det palestinske flagget. Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) sier ikke noe om botens beløp.

 • «Friends» 25 år

  Tror ikke «Friends» hadde blitt akseptert i dag:

  - Nei, mener Friends-forsker. Nå er det 25 år siden første episode kom ut.