NRK Meny
Normal

Terroren i København blir spillefilm

Lars Von Triers filmselskap Zentropa skal lage spillefilm om terrorangrepet ved kulturhuset Krudttønden og synagogen i København i februar.

Kruttønden

TERROR: To ble drept og flere såret i angrepene mot en synagoge og et seminar om ytringsfrihet i København i februar. Nå blir det film.

Foto: Ola Torkelsson / TT / NTB scanpix

Filmselskapet til den kjente danske regissøren Lars Von Triers, Zentropa, skal lage spillefilm om terrorangrepet ved kulturhuset Krudttønden og synagogen i København i februar. Det jødiske miljøet er skeptisk.

Det er produsent Peter Aalbæk Jensen og regissør Manyar Parwani som er i gang med forberedelsene til filmen om den 22 år gamle gjerningsmannen Omar El-Hussain. Filmen får tittelen «Lukkede øjne».

– Å lage en film om det som skjedde ved Krudttønden og synagogen, krever stor omtanke, sier Parwani.

Mørk verden

Regissøren sier det ikke bare er terrorhandlingene i København som satte ham på ideen om å lage en film om terrorisme.

– Men hendelsene i København påvirket meg veldig, og derfor valgte jeg å finne ut av om det er mulig å lukke seg inn i Omars avstengte og mørke verden, sier Parwani.

– Jeg vil forstå hva som skjedde inne i denne mannens hode, sier regissøren videre.

Skeptisk

Organisasjonen Det Jødiske Samfund er imidlertid litt skeptisk og frykter at filmen vil kunne skape sympati for utilgivelige handlinger på et for tidlig tidspunkt.

– Jeg er bekymret for at en filmatisk framstilling vil skape forståelse for en morderisk gjerning, sier leder Dan Rosenberg Asmussen.

– Som samfunn trenger vi å forstå hva som skjer for å forhindre at det gjentar seg, ikke for å selge film på kino, sier Asmussen.

Kulturstrøm

 • Sterkt om Nina Simone

  Nosizwe Baqwa gjør en sterk tolkning av Nina Simones dramatiske liv i forestillingen «I am Nina», som har gått i flere runder på Nordic Black Theatre i Oslo. Nå sist under Oslo jazzfestival. Her er hun hos oss i NRK og legger igjen en musikalsk perle til oss alle.

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix