Hopp til innhold

Tapte sak om presidentpenis

Sør-Afrikas president Jacob Zuma led nederlag torsdag. Retten villle ikke forby et omstridt bilde av ham i Lenin-positur med kjønnsorganene hengende ut av buksesmekken.

Maleri av Jacob Zuma

Det omstridte bildet av president Jacob Zuma stilles ut i Johannesburg.

Foto: ALEXANDER JOE / Afp

Det er den satiriske kunstneren Brett Murray som har fremstilt presidenten på denne måten. Han har gitt det tittelen «Spydet». Regjeringspartiet African National Congress (ANC) reagerte med raseri.

Demonstrant Johannesburg

Et ANC-medlem demonstrerer utenfor rettssalen i Johannesburg.

Foto: STRINGER / Reuters

ANC mente at bildet var ærekrenkende. Partiet forlangte at Goodman Gallery fjernet det fra veggen, og gikk til sak mot kunstneren, galleriet og avisen City Press, som trykket bildet.

– Det er vanskelig å forby et bilde som allerede befinner seg på nettet, sa dommer Fayeeza Kathree-Setiloane i retten.

President Zuma har fire koner, den siste giftet han seg med i forrige måned, og 21 barn. Flere av barna er født utenfor ekteskap, og mange av dem var til stede i en fullpakket rettssal i dag.

Hærverk i galleriet

Lara Koseff, talskvinne for Goodman Gallery sier at bildet av Jacob Zuma inngår i en samling som har fått tittelen «Hyllest til tyven». Det er et svært satirisk blikk på dagens politikk i Sør-Afrika, og et uttrykk for skuffelse over demokratiets kår i landet.

En tysk kunstsamler kjøpte det omstridte bildet for i underkant av 100.000 kroner før utstillingen åpnet.

Dagen etter utstillingsåpningen, stengte Goodman Gallery på ubestemt tid.

To aktivister smurte rød og svart maling over delene av bildet som viste ansiktet og kjønnsorganene til Zuma.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)