Svend Wam er død

Manusforfatteren og filmregissøren Svend Wamnes Akstuft, mest kjent som Svend Wam, er død.

Svend Wam

Svend Wam preget norsk film i flere tiår. Her er han i 1998 i forbindelse med lansering av filmen «Desperate Bekjentskaper».

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Wam døde søndag på Vestby sykehjem etter et langt sykeleie, opplyser familien hans til NTB. Han ble 71 år gammel.

Sammen med makker Petter Vennerød har Wam & Vennerød preget norsk film i flere årtier.

Wam medvirket til å skape 16 spillefilmer, en rekke kortfilmer og flere TV-filmer i perioden 1973 til 1998. I 1985 mottok han Aamot-statuetten for fremragende innsats for norsk film sammen med Vennerød.

– Han ønsket å dø i mange år, så dette er egentlig ikke en trist hendelse. Han fikk endelig lov å slippe. Det har han bedt om i 20 år. Han har vært mye syk og deprimert de siste årene, forteller Petter Vennerød til NRK.

Vennerød sier videre at han og Wam har hatt mye kontakt de siste 20 årene, selv om de ikke så så mye til hverandre akkurat i det siste.

– Han var en veldig morsom og sjenerøs person. Med det mener jeg at han bød veldig mye på seg selv og var veldig opptatt av hvordan andre hadde det, sier Vennerød.

– Var ute etter trendene i samfunnet

Svend Wam og Petter Vennerød ga ut sin første film, «Lasse og Geir», i 1976, og laget fjorten spillefilmer sammen frem til 1995. I filmene tok de oppgjør med trender i det norske samfunnet.

– De var aldri helt realistiske, det var en annerledes realisme, veldig ofte sånn vi så at samfunnet var i ferd med å bli og så satte vi en spiss på det. Og så fikk vi presse på at sånn er det ikke i Norge, men det hadde vi heller aldri ment, det var trendene vi var ute etter, sa Petter Vennerød i 2005 i et intervju med NRK, da han skulle beskrive filmene han og Wam laget sammen.

– Forrykende energi

Per Haddal, filmkritiker i Aftenposten fra 1978 til 2009, forteller til NRK Kulturnytt mandag morgen at Wam og Vennerød brøt med de vanlige stilartene i norsk film og hadde en forrykende energi over det de holdt på med.

– Med filmene til Wam og Vennerød kom karnevalet inn i norsk film. De var over måte energetiske og hadde en egen snert i produksjonsavviklingen. De ville gjerne provosere og gjorde det på vegne av det de kalte en anarkistisk livsstil og underliggende en homofil livsforståelse der de hadde meget på hjertet de ville få frem, sier Haddal.

Han forteller at de to hadde sans for melodrama og de store utspillene.

– Vi hadde mange kontroverser med dem vi som anmeldte filmer, og det var alltid energigivende å ha med dem å gjøre, sier Haddal.

Fikk Filmkritikerprisen

Svend Wam fikk sin filmutdannelse i Stockholm, og blant hans mest kjente filmer er «Fem døgn i august» (1973), «Lasse og Geir» (1976), «Svartere enn natten» (1979), «Leve sitt liv» (1982), «Adjø, solidaritet» (1984), «Drømmeslottet» (1986), «Hotell St. Pauli» (1988), «Bryllupsfesten» (1989) og «Lakki» (1992).

For «Lasse og Geir» fikk han i 1977 Filmkritikerprisen. Han fikk i tillegg en rekke andre priser i inn- og utland.

Kulturstrøm

 • Journalister angrepet i Kina

  - Over helga har et innlegg i sosiale medier, fra en del av Det kinesiske kommunistpartiet, oppfordret borgere til å poste informasjon om hvor BBC-medarbeidere som dekket flommene i Henan-provinsen befant seg, skriver BBC News' presseteam på Twitter.

  BBC forteller at journalister fra andre medehus har blitt konfrontert av en «sint folkemengde» på jakt etter BBCs medarbeidere.

  - Den kinesiske regjering må umiddelbart handle for å stanse disse angrepene, som fortsetter å sette utenlandske journalister i fare, skriver BBC.

  BBC News Press Team
  Foto: Utklipp fra Twitter
 • Pink hyller strandhåndballjentene

  Den amerikanske artisten Pink skriver på Twitter at hun er stolt av det norske kvinnelaget i strandhåndball, som har protestert mot trusepåbudet under konkurransene. Hun mener at det internasjonale håndballforbundet bør bøtelegges for sexisme, og tilbyr seg å betale den ilagte boten.

  Pink skriver om norsk strandhåndball på Twitter
  Foto: Skjermdump fra Twitter
 • Britney Spears foreslår ny verge

  Ifølge kjendis-nettstedet TMZ har sangeren og pop-ikonet Britney Spears og hennes nye advokat Matt Rosengart mandag levert rettsdokumenter med forslag til hvem de vil skal ta over vergemålet etter hennes far. De skriver at det er den autoriserte regnskapsføreren Jason Rubin som nå foreslås som Spears’ nye verge.

Flere kulturnyheter