Hopp til innhold

Svend Wam er død

Manusforfatteren og filmregissøren Svend Wamnes Akstuft, mest kjent som Svend Wam, er død.

Svend Wam

Svend Wam preget norsk film i flere tiår. Her er han i 1998 i forbindelse med lansering av filmen «Desperate Bekjentskaper».

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Wam døde søndag på Vestby sykehjem etter et langt sykeleie, opplyser familien hans til NTB. Han ble 71 år gammel.

Sammen med makker Petter Vennerød har Wam & Vennerød preget norsk film i flere årtier.

Wam medvirket til å skape 16 spillefilmer, en rekke kortfilmer og flere TV-filmer i perioden 1973 til 1998. I 1985 mottok han Aamot-statuetten for fremragende innsats for norsk film sammen med Vennerød.

– Han ønsket å dø i mange år, så dette er egentlig ikke en trist hendelse. Han fikk endelig lov å slippe. Det har han bedt om i 20 år. Han har vært mye syk og deprimert de siste årene, forteller Petter Vennerød til NRK.

Vennerød sier videre at han og Wam har hatt mye kontakt de siste 20 årene, selv om de ikke så så mye til hverandre akkurat i det siste.

– Han var en veldig morsom og sjenerøs person. Med det mener jeg at han bød veldig mye på seg selv og var veldig opptatt av hvordan andre hadde det, sier Vennerød.

– Var ute etter trendene i samfunnet

Svend Wam og Petter Vennerød ga ut sin første film, «Lasse og Geir», i 1976, og laget fjorten spillefilmer sammen frem til 1995. I filmene tok de oppgjør med trender i det norske samfunnet.

– De var aldri helt realistiske, det var en annerledes realisme, veldig ofte sånn vi så at samfunnet var i ferd med å bli og så satte vi en spiss på det. Og så fikk vi presse på at sånn er det ikke i Norge, men det hadde vi heller aldri ment, det var trendene vi var ute etter, sa Petter Vennerød i 2005 i et intervju med NRK, da han skulle beskrive filmene han og Wam laget sammen.

– Forrykende energi

Per Haddal, filmkritiker i Aftenposten fra 1978 til 2009, forteller til NRK Kulturnytt mandag morgen at Wam og Vennerød brøt med de vanlige stilartene i norsk film og hadde en forrykende energi over det de holdt på med.

– Med filmene til Wam og Vennerød kom karnevalet inn i norsk film. De var over måte energetiske og hadde en egen snert i produksjonsavviklingen. De ville gjerne provosere og gjorde det på vegne av det de kalte en anarkistisk livsstil og underliggende en homofil livsforståelse der de hadde meget på hjertet de ville få frem, sier Haddal.

Han forteller at de to hadde sans for melodrama og de store utspillene.

– Vi hadde mange kontroverser med dem vi som anmeldte filmer, og det var alltid energigivende å ha med dem å gjøre, sier Haddal.

Fikk Filmkritikerprisen

Svend Wam fikk sin filmutdannelse i Stockholm, og blant hans mest kjente filmer er «Fem døgn i august» (1973), «Lasse og Geir» (1976), «Svartere enn natten» (1979), «Leve sitt liv» (1982), «Adjø, solidaritet» (1984), «Drømmeslottet» (1986), «Hotell St. Pauli» (1988), «Bryllupsfesten» (1989) og «Lakki» (1992).

For «Lasse og Geir» fikk han i 1977 Filmkritikerprisen. Han fikk i tillegg en rekke andre priser i inn- og utland.

Kulturstrøm

 • Ozzy Osbourne avlyser avskjedsturne

  Avskjedsturneen til artisten Ozzy Osbourne i Europa er avlyst. Det kunngjorde han sjølv onsdag. Turneen skulle eigentleg skjedd i 2019, men har blitt utsette fleire gonger grunna helsa hans og pandemien.

  I dag skriv 74-åringen at han ikkje er fysisk stand til å gjennomføra ein turne, grunna ein ryggskade.

  Det blir no jobba med å laga erstatningskonsertar utan så mykje reising.

  Ozzy Osbourne
  Foto: Blizzard
 • Kvinna bak Pompel og Pilt er død

  Kvinna som laga dokkene Pompel og Pilt er død. Dokkemakar og kunstnar Bjørg Mykle blei 82 år gamal, melder Dagbladet.

  Saman med ektemannen Arne Bust Mykle laga ho fleire dokketeater og TV-seriar for NRK frå 1969 og i fleire år framover.

  Bjørg Mykle underviste og på Høgskulen i Oslo, og fortsette med å syne dokketeater etter at ho gjekk av med pensjon.

  Pompel og Pilt
  Foto: Lise Åserud / SCANPIX
 • Full ansettelsesstopp i Amedia-konsernet

  Amedia-konsernet innfører midlertidig ansettelsesstopp. Samtidig tilbyr de gavepensjon til ansatte mellom 62 og 66 år.

  De ansatte ble informert om beslutningen via en intern melding fra kommunikasjonssjef Hallgeir Westrum torsdag, skriver Journalisten, som meldte om saken først.

  Årsaken oppgis å være økende kostnader kombinert med et svekket annonsemarked og svakere vekst i netthandelen enn forutsatt.

  Amedia-konsernet eier både Nettavisen og en rekke lokalaviser over hele landet.

  Kommunikasjonssjef i Amedia, Hallgeir Westrum, bekrefter overfor Medier24 at det er gått ut melding om sparetiltak.

  – Vi gjør noen grep for å ha mer kontroll på kostnadsutviklingen, sier Westrum.

  (NTB)