Hopp til innhold

Stopper all filmvisning etter at førskolebarn ble redd av Albert Åberg-film

Et svensk barn fikk mareritt etter å ha sett Albert Åberg og udyret i barnehagen. Foreldrene anmeldte førskolen, og nå droppes alle filmvisninger.

Skoleledelsen i Malmö stanser all bruk av filmen «Albert Åberg og udyret» etter at foreldre klaget og mente filmen var upassende for barn.

MARERITT: Skoleledelsen i Malmö stanser all bruk av filmen «Albert Åberg og udyret» etter at foreldre klaget og mente filmen var upassende for barn. I scenen som skal ha skremt barnet, tror Albert Åberg at det skjuler seg et monster under senga hans.

I midten av januar ble det kjent at et foreldrepar gikk til anmeldelse av en førskole i Malmö i Sverige. Årsaken var at de hadde vist filmen «Albert Åberg og udyret» fra 1978.

Ifølge avisen Sydsvenskan skal barnet ha hatt «uhyggelige mareritt», og var fortsatt redd for udyret, en uke etter at filmen var vist.

Skoleledelsen i Malmö har nå behandlet klagen, og har vedtatt å stoppe all filmvisning på den aktuelle førskolen inntil videre.

– Mangler pedagogisk forankring

I scenen som skal ha skremt barnet, tror Albert Åberg at det skjuler seg et monster under senga hans.

Monsteret representerer Alberts dårlige samvittighet etter å ha slått en annen gutt, og først når han har bedt om unnskyldning, forsvinner monsteret.

– Førskolen viser altfor mye film uten at det noen pedagogisk foranledning til det, skriver foreldrene i sin klage. I dette tilfellet har førskolen vist en film som var direkte upassende for små barn, voldsom og altfor skremmende, heter det videre i foreldrenes klage.

Foruten at førskolen ikke får vise filmen, har skoleledelsen i Malmö bestemt at personalet daglig skal henge opp et oppslag i entreen slik at foreldre vet hva dagens aktiviteter er. I tillegg skal det holdes et oppfølgingsmøte mellom foreldre, personell og førskolesjefen.

Filmskaper fortviler

Sydsvenskan skriver at Albert Åbergs forfatter og illustratør, Gunilla Bergström, ikke har noen kommentar til saken.

Men Pelle Svensson, som filmet Albert Åberg og udyret, og som senere har sittet i kulturledelsen i Malmö, er svært kritisk til avgjørelsen.

– Jeg blir fortvilet når jeg hører dette. Det er ikke bare dikke-dikk i Bergströms Albert Åberg-bøker. Både bøker og filmer tar for seg den virkeligheten barn eksisterer i.

Han sier at det kan være en million barn som har sett filmen, men at dette er første gang han hører om at noen har blitt skremt av å se den.

Førskolesjefen sier at ingen av foreldrene har klaget på at det er innført filmstopp.

Kulturstrøm

 • Regjeringa opprettar årleg Jon Fosse-stipend

  Kulturdepartementet opprettar eit årleg Jon Fosse-stipend, som skal gå til ein person som omset norsk litteratur. Det skal også haldast eit årleg Fosse-foredrag.

  – Dette er gåva vår i samband med nobelprisen til Jon Fosse. Det er ein måte å heidre han på, seier kulturminister Lubna Jaffery (Ap) til NTB.

  Stipendet skal delast ut av Nasjonalbiblioteket og NORLA, Senter for norsk litteratur i utlandet.

  Nasjonalbiblioteket skal i tillegg vere vertskap for eit årleg foredrag som skal haldast i Fosses namn. Fosse vil vere involvert i både kven som får stipendet og kven som skal halde foredraget.

  Hovudpersonen sjølv seier at han er takksam.

  – At dette blir kunngjort midt i nobelveka, gjer sjølvsagt denne endå viktigare både for meg og for norsk litteratur, skriv Jon Fosse i ein kommentar til NTB.

  Det første foredraget og utdelinga av første stipendet skjer i 2024. Det er enno ikkje vedteke når på året det skal skje eller kva summen på stipendet blir.

  Septologien av Jon Fosse
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB