Stopper all filmvisning etter at førskolebarn ble redd av Albert Åberg-film

Et svensk barn fikk mareritt etter å ha sett Albert Åberg og udyret i barnehagen. Foreldrene anmeldte førskolen, og nå droppes alle filmvisninger.

Skoleledelsen i Malmö stanser all bruk av filmen «Albert Åberg og udyret» etter at foreldre klaget og mente filmen var upassende for barn.

MARERITT: Skoleledelsen i Malmö stanser all bruk av filmen «Albert Åberg og udyret» etter at foreldre klaget og mente filmen var upassende for barn. I scenen som skal ha skremt barnet, tror Albert Åberg at det skjuler seg et monster under senga hans.

I midten av januar ble det kjent at et foreldrepar gikk til anmeldelse av en førskole i Malmö i Sverige. Årsaken var at de hadde vist filmen «Albert Åberg og udyret» fra 1978.

Ifølge avisen Sydsvenskan skal barnet ha hatt «uhyggelige mareritt», og var fortsatt redd for udyret, en uke etter at filmen var vist.

Skoleledelsen i Malmö har nå behandlet klagen, og har vedtatt å stoppe all filmvisning på den aktuelle førskolen inntil videre.

– Mangler pedagogisk forankring

I scenen som skal ha skremt barnet, tror Albert Åberg at det skjuler seg et monster under senga hans.

Monsteret representerer Alberts dårlige samvittighet etter å ha slått en annen gutt, og først når han har bedt om unnskyldning, forsvinner monsteret.

– Førskolen viser altfor mye film uten at det noen pedagogisk foranledning til det, skriver foreldrene i sin klage. I dette tilfellet har førskolen vist en film som var direkte upassende for små barn, voldsom og altfor skremmende, heter det videre i foreldrenes klage.

Foruten at førskolen ikke får vise filmen, har skoleledelsen i Malmö bestemt at personalet daglig skal henge opp et oppslag i entreen slik at foreldre vet hva dagens aktiviteter er. I tillegg skal det holdes et oppfølgingsmøte mellom foreldre, personell og førskolesjefen.

Filmskaper fortviler

Sydsvenskan skriver at Albert Åbergs forfatter og illustratør, Gunilla Bergström, ikke har noen kommentar til saken.

Men Pelle Svensson, som filmet Albert Åberg og udyret, og som senere har sittet i kulturledelsen i Malmö, er svært kritisk til avgjørelsen.

– Jeg blir fortvilet når jeg hører dette. Det er ikke bare dikke-dikk i Bergströms Albert Åberg-bøker. Både bøker og filmer tar for seg den virkeligheten barn eksisterer i.

Han sier at det kan være en million barn som har sett filmen, men at dette er første gang han hører om at noen har blitt skremt av å se den.

Førskolesjefen sier at ingen av foreldrene har klaget på at det er innført filmstopp.

Kulturstrøm

 • Svenska Dagbladet med klimasatsing

  Halvering av artikler om fjerne reisemål og en dobling av stoff om nordiske destinasjoner er en del av den svenske avisens klimasatsing. De vil også redusere eget karbonavtrykk ved at medarbeidere skal velge tog framfor bil og fly om tidsforbruket er sammenlignbart.

  X 2000 på vårtur
  Foto: Stefan Nilsson / SJ
 • Dinosaurer inn i kunsten

  Det har blitt trendy å eie dinosaurskjeletter, skriver Artnet. De blir sett på og handlet med som designobjekter, sier kunstforhandler Luca Cableri til nettstedet. Skjelettene dukker opp bitvis på kunstmesser og selges på auksjoner til svært øye priser. Den høye verdien gjør det utfordrende for museer å beholde dem i sitt eie og tilgjengelig for publikum og forskere.

  Protoceratops andrewsi
  Foto: Eikimedia Commons
 • Norges første «Vinterpride»

  I kveld åpnet Norges første «Vinterpride» i Lillehammer. Det er også OL-byens første Pride-arrangementet noensinne. Flere stilte opp under åpningen av opplegget som strekker seg ut over de fire neste dagene.

  Vinterpride Lillehammer
  Foto: Terje Gording Hong / NRK