Hopp til innhold

Nå erobrer hun verden med ny fantasy

Livet har ikke alltid vært en dans på roser for den amerikanske stjerneforfatteren Alyson Noël. Som tolvåring måtte hun ta ekstrajobber for å være med på å brødfø familien. Nå selges bøkene hennes i millioner.

Alyson Noël

Amerikanske Alyson Noël besøker Norsk Litteraturfestival på Lillehammer for første gang.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Alyson Noël har med sine fantasybøker klart det mesterstykket det er å fylle fotsporene til forfattere av kassasuksesser som Twilight og Harry Potter. Den amerikanske forfatteren blir regnet som en av de virkelig store stjernene i barne- og ungdomsbokuniverset for tiden.

Nå er hun i Norge, og for første gang på litteraturfestivalen på Lillehammer, i forbindelse med at flere av bøkene hennes blir utgitt på norsk i år.

– De fleste historiene mine kommer fra mitt eget liv, og fra ting som jeg er opptatt av, sier Alyson Noël.

Internasjonal bestselger

Romanserien De udødelige har lenge tronet øverst på bestselgerlistene verden rundt, for eksempel New York Times' bestselgerliste. Bare i hjemlandet USA, har hun solgt i alt to millioner bøker. Seks millioner bøker er solgt på verdensbasis, til nå. Til sammenligning har alle de sju bøkene om Harry Potter solgt om lag 500 millioner eksemplarer på verdensbasis – fordelt på 70 språk. Twilight-bøkene har på sin side solgt 116 millioner eksemplarer.

Noëls bøker er så langt oversatt til 37 språk. Den første boken hennes, fra serien De udødelige, kom ut her i landet for tre år siden. Serien har toppet bestselgerlister verden rundt, og banet vei for den nye fantasy-forfatteren.

Den handler om 16-åringen «Ever Bloom». Etter at familien hennes dør i en bilulykke, utvikler hun overnaturlige evner. Hun kan blant annet lese andre menneskers tanker. Boken ble til etter at Alyson Noël selv mistet flere av sine kjære, i løpet av kort tid. I De udødelige-serien, blir hovedpersonen «Ever» dypt forelsket . Etter hvert får hun muligheten til å bringe familien sin tilbake fra de døde. Men bare hvis hun er villig til å ofre han hun elsker.

Utforsker sjamanisme

Alyson Noël, Dolken

'Dolken' er bok nummer to i serien 'De utvalgte'.

Foto: Kagge forlag

– I De udødelige-serien, er jeg mest interessert i reinkarnasjon. Den ble til som følge av at jeg mistet noen av mine næreste. Nå er jeg interessert i andre ting. Sjamanisme er for eksempel veldig spennende. Jeg dro til Mexico for å sette meg grundig inn i temaet, før jeg begynte med å skrive De utvalgte.

De utvalgte er den nyeste bokserien som utgis på norsk. I den første romanen, Arven, møter vi den unge jenten «Daire Santos». Moren jobber som makeup-artist, og flytter stadig rundt. «Daire» blir dermed boende hos bestemoren i Mexico en stund. Også i denne historien bruker Noël sin egen bakgrunn.

– Jeg flyttet til sin mexicanske bestemor en periode. Jeg har nemlig røtter fra Mexico. Jeg og bestemor snakket ikke samme språk, så vi fikk dessverre ikke den samme gode kontakten som hovedpersonen min får i boken.

Alyson Noël blir litt mer alvorlig. Hun har til felles med karakteren «Daire», at også hun levde sammen med moren sin som ungjente. De to måtte klare seg sammen økonomisk. Det var ikke en lett periode i forfatterens liv.

Alyson Noël

Stjerneforfatteren Alyson Noël hadde en vanskelig barndom.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

– Barndommen min var vanskelig. Familien slet økonomisk. Det var stort sett meg og moren min som prøvde å få endene til å møtes. Men det lærte meg mye. Erfaringene og følelsene mine fra den gangen, er med meg.

– Det som fasinerer meg er at vi alle bærer på skyggesider. Det er kanskje ubevisst for mange av oss, men jeg tror vi har både mørke og lyse sider i oss, sier Noël.

– Moderne mennesker trenger fantasy

47-åringen har alltid ønsket å bli forfatter. Hun skulle bli godt voksen, før hun fikk gjort alvor av drømmen.

– Det er fortsatt surrealistisk. Da jeg begynte å skrive, ville jeg egentlig bare at boken min skulle selges på bokhandelen på hjørnet.

Men selv om markedet for fantasylitteratur kan se ut til å være ganske mettet nå, bekymrer hun seg ikke. Hun mener at trangen folk har til å drømme seg bort i fantasiverdener, aldri har vært større enn nå.

– Det kommer litt an på både hvor vi selv er i livet, og verden ellers. Klimaproblemer og finanstrøbbel er noe hele kloden sliter med. Så hvem vil ikke dykke ned i en verden hvor ingen av disse problemene finnes? Jeg tror fantasy er flott i vanskelige tider, sier Noël.

Før hun tok steget, og ble forfatter, jobbet hun som flyvertinne. Hun innrømmer at det var en stor overgang fra å være sammen med hundrevis av mennesker på reise, til å sitte for seg selv og skrive bøker. Men det er en drøm som har gått i oppfyllelse nå.

– Jeg ønsker å underholde. Det er jo derfor vi alle leser, ser på tv, og følger med på sport. Men det er alltid en dypere grunn til at jeg skriver. Noe driver meg. Ett eller flere underliggende budskap. Jeg håper leserne ser dette, men det er ikke nødvendig for meg. Det er alltid interessant å møte lesere, og høre hvordan de oppfatter bøkene, sier hun.

Alyson Noël mener Harry Potter-bøkene har brutt barrieren for hva voksne leser. Det var en stund før hun ble forfatter, mens hun ennå jobbet som flyvertinne, at hun første gang fikk øynene opp for at også voksne menn hadde begynt å lese bøker som egentlig var ment for barn.

– Jeg husker da jeg jobbet på fly, på første klasse satt voksne menn og leste Harry Potter. Jeg husker at jeg tenkte at dette er en revolusjon – en leserevolusjon. Jeg synes det er fantastisk at denne barrieren er brutt. Folk har oppdaget at det er gode historier i fantasy. Dessuten handler det om tenåringsting, som det første kysset. Ingenting i livet siden, virker så sterkt som det du opplever som pur ung. Så dette er noe vil alle kan kjenne oss igjen i. Altså, kjenne igjen selve den følelsen fra ungdommen.

Noël har selv mange voksne lesere. 34-40 prosent av leserne er over 20 år, basert på korrespondanse med leserne og fans som kommer på bokslipp.

Nå kan det også hende at bøkene hennes blir å se på kino, som de andre fantasy-suksessene for noen år tilbake.

– Jeg har fått rundt 15 forespørsler så langt, men ingenting helt konkret. Slik er Hollywood. Fingrene mine er krysset, men jeg holder ikke pusten, ler hun.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP