Hopp til innhold

Sondre Lerche hos David Letterman

I natt gjestet norske Sondre Lerche et av verdens største talkshow – igjen.

Sondre Lerche kommer på Festplassen

Sondre Lerche (29) spilte på David Lettermans 'Late Show' for andre gang i natt. Sist gang var i 2007. (Bildet er fra en annen anledning)

Foto: NRK

David Letterman

David Letterman har et av verdens mest sette talkshow.

Foto: Jeffrey R Staab / AP

Natt til onsdag besøkte Sondre Lerche det amerikanske tv-showet «Late Show with David Letterman» for andre gang. Sissel Kyrkjebø er den eneste norske artisten som har besøkt det ærverdige programmet to ganger før ham.

– Det var fint å være tilbake, og det føltes veldig bra, sier Lerche til NRK.no etter opptredenen.

Forrige gang Lerche var på Letterman var i 2007. Da spilte han låten «To Be Surprised».

– Fikk du snakket med Letterman selv?

– Han sa at gitaren min var blank og gyllen, hvilket jo er sant. Så jeg svarte «Oh yes!», og han tok hånden min og sa «Great job, Sondre!»

Viktig profilering

Rundt 3,9 millioner amerikanske seere følger showet hver dag, som har gått på tv siden 1993. I tillegg blir det vist i en rekke land rundt om i hele verden.

– Man blir litt ekstra spent når man vet at så mange ser på, men det gjør jo også at jeg får mer energi. Og det er bra, for det var iskaldt i Letterman-studioet – bare åtte grader, forteller bergenseren.

Litt høyere puls ble det også for 29-åringen da forberedelsene til TV-opptaket ikke akkurat ble optimale.

– På grunn av flere forsinkelser, ble lydsjekken et minimareritt. Vi rakk bare minimalt med prøving, så da var det bare å trykke «proffknappen» langt inn. Heldigvis er bandet mitt dødsgode, sier Lerche.

I sendingen deltok også den amerikanske skuespilleren og komikeren Amy Louise Sedaris, som er en gjenganger hos Letterman, og radiomannen Chris ”Mad Dog” Russo.

Kritikerrost album

Sondre Lerche

Sondre Lerche og hans kone Mona under premieren til filmen «Dan In Real Life», som Lerche lagde filmmusikken til.

Foto: Chris Pizzello / AP

Lerche har de siste seks årene vært bosatt i USA, hvor han bor med sin norske kone Mona. Han er for tiden på turné, men tok et lite avbrekk i turneen for å spille hos David Letterman.

– Hva betyr det egentlig for deg å spille på et show som «Late Show»?

– Det er ganske unikt at det finnes et kommersielt TV-show så stort som Letterman, og som går hele uken og viser nye artister hver kveld. Meg den ene kvelden, og Justin Bieber den neste. Å være med på det er stas, og en fin måte å runde av et veldig bra år på.

I desember tar han turen tilbake til Norge, for en velfortjent juleferie. Han skal også delta i TV2-programmet «The Voice» mens han er her.

Lerche opptrådte med låten «Private Caller» hos Letterman. Den er å finne på hans sjette album som enkelt og greit heter «Sondre Lerche», og som har fått strålende kritikker i norsk og utenlandsk media. Lydverkets anmelder ga platen terningkast fem, og kalte det hans beste album til nå.

Musikkvideoen til låten er det hans kone som har produsert. Se videoen her:

Vises ikke i Norge

Ingen norske kanaler viser for tiden «Late Show with David Letterman», men etter nyttår vil TV Norges nye TV-kanal VOX sende programmet.

I våres var Sondre Lerche gjesteprogramleder i Lydverket sammen med Asbjørn Slettmark. Oppgaven løste han i følge Lydverket-redaksjonen med bravur, med unntak av et par småfeil.

På Lydverket avslørte Lerche også sine personlige musikkfavoritter. Les mer om det her!

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober