Hopp til innhold

Slik blir rekkefølgen i første delfinale!

De syv første artistene er klare for å kjempe om en finaleplass i Melodi Grand Prix. Her er rekkefølgen på lørdagens opptredener!

Delfinale 1, MGP 2023
Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

1. Alessandra: «Queen of Kings»

Alessandra Mele har fått æren av å starte Melodi Grand Prix-showet. Hun er en norsk-italiensk artist og låtskriver. 20-åringen har bodd mesteparten av livet i Italia, men etter videregående bestemte hun seg for å flytte til Norge.

2. Eirik Næss: «Wave»

Eirik Næss er en artist og låtskriver fra Larvik. Etter ƒvideregående flytta han til London, der han bodde i sju år, og brukte store deler av tida på musikk. Siden har han flytta tilbake til Oslo og spelt i flere band.

3. Rasmus Thall: «TRESKO»

Rasmus Thallaug er låtskriver, produsent og artist fra Tønsberg. I MGP i fjor var han både produsent, medlåtskriver og pianist da kjæresten Faridas stilte i konkurransen med låten «Dangerous». Rasmus er barnebarnet til den kjente artisten Anita Thallaug, som deltok i MGP flere gangar på 60-tallet.

4. Kate Gulbrandsen: «Tårer i paradis»

Mange husker nok Kate Gulbrandsen med den ikoniske høye hårsveisen da hun vant MGP i 1987 med låten «Mitt liv». I ettertid har hun stått på scener i både inn- og utland – i tillegg til å være på TV-skjermen gjennom «Beat på Beat», «Stjernekamp» og «Allsang på grensen».

5. Umami Tsunami: «Geronimo»

Umami Tsunami er et kollektivprosjekt bestående av låtskrivere, artister, produsenter og folk som jobber med design og visuelle uttrykk. Denne gangen har de fått med seg featureartistene Kyle Alessandro (16), Kristian Haux (20) og Magnus Winjum (17) fra Lillestrøm.

6. Ulrikke Brandstorp: «Honestly»

Ulrikke Brandstorp ble for alvor kjent for det norske publikum da hun vant MGP i 2020 med låten «Attention». Det året ble Eurovision avlyst, og i år er jenta fra Sarpsborg tilbake med stort motivasjon og entusiasme.

7. Byron Williams Jr + JOWST: «Freaky For The Weekend»

Artisten Byron Williams er fra Miami i Florida, men ble kjent for nordmenn da han deltok i «The Voice» i fjor. Joakim With Steen, bedre kjent under artistnavnet JOWST, vant MGP i 2017 med låten «Grab The Moment».

Se første delfinale i Melodi Grand Prix lørdag klokken 19:50 på NRK 1 og i NRK TV.

Kulturstrøm

 • Årets verk og Årets utøver

  Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

  Årets utøver og Årets verk 2023
  Foto: Kristin Kverndokk / NRK
 • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

  «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

  Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

  Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

  Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

  Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
  Foto: Forlaget Oktober