Hopp til innhold

Sensuerer Disney-julen i Sverige

Den 80 år gamle Disney-kortfilmen Julenissens verksted sendes hver julaften på NRK og SVT. Nå velger Disney å fjerne «stereotypiske» figurer av jøder, sorte og blondiner i Sverige.

Julenissens verksted

Denne figuren viser en stereotyp Disney ikke lenger synes passer.

Foto: Disney

«Kalla Ankas julafton» har like sterke tradisjoner i Sverige som den har i Norge. En av snuttene som alltid er med i programmet er Julenissens verksted, eller Santa´s workshop som den heter på originalspråket. Kortfilmen fyller 80 år i år, men i år får svenskene en nyredigert versjon, der noe av innholdet er sensurert bort.

Filmen tar for seg julenissens leketøysproduksjon, og noen av lekene viser negative stereotyper av blondiner, jøder og sorte slik de ble fremstilt for 80 år siden. Det er disse som nå blir fjernet.

– Vi fikk vite i år at Disney har klippet bort disse sekvensene. De ville tilpasse Kalla Ankas jul fra 1930 til 2000-tallet, sier programinnkjøper i SVT, Stepehn Mowbray, til SVT.se.

Kommer også til å skje hos NRK

I den norske versjonen som blir sendt hver jul, har den blonde og den sorte dukken vært borte i en årrekke. Den jødiske figuren er fortsatt med, men kommer til å forsvinne hvis NRK endrer sendingen til HD, slik svenskene nå har gjort.

– Det er fordi Disney anser at den har et stereotypisk utseende. Den ble laget da ting var litt annerledes, og vi synes det ikke passer. Vi mener ikke dette påvirker handlingen nevneverdig, derfor synes vi det er best å ta bort, sier Linda M. Andersson, kommunikasjonsdirektør i Walt Disney Nordic til NRK.no.

Trond Storaa i NRK Super sier at dagens versjon har blitt sendt i «ganske mange år».

– Vi har ikke fått noen beskjed om når, men regner med at det kommer en HD-variant etter hvert. De pleier å bytte ut disse kavalkadene med omtrent 10–15 års mellomrom, sier han til NRK.no.

Dermed kommer også NRKs versjon til å bli uten den stereotypiske jødefiguren etter hvert.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober