Hopp til innhold

– Selger flere aviser med solvarsel

VG og Dagbladet bruker forsidene til å love sol og varme omtrent hver uke gjennom hele sommeren. Tidligere nyhetsredaktør Hans-Christian Vadseth bekrefter at salgstallene øker når godværet slås stort opp.

VG og Dagbladet lover sol - igjen
Foto: Inger-Marit Sæby / NRK

Både VG og Dagbladet lover på dagens avisforsider knallvær og tropevarme de neste dagene.

Inne i avisen er meteorologene derimot litt mer lunkne, og det kommer i VG frem at de tror mer på delvis overskyet og «normale temperaturer», enn knallvær og tropevarme. Og de mest optimistiske varslene gjelder bare Sør- og Østlandet.

Les også: Slik blir været i helgen

Får kjeft fra nord

Hans-Christian Vadseth

Tidligere nyhetsredaktør i VG, Hans-Christian Vadseth.

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

– Avisene lages jo i Oslo, og man glemmer ofte at Norge også går nord for Trondheim. Jeg har fått noen telefoner fra Tromsø med reaksjoner som «det er faen ikke sol her, det er 4 grader og snø!», forteller tidligere nyhetsredaktør i VG, Hans-Christian Vadseth i et intervju med Radioselskapet i P2.

Han var nyhetsredaktør fra 2000 til 2006, og anslår at VG i den perioden kunne ha 8 til10 sol-forsider hver sommer hvis det var bra vær.

– Med godt vær og sol på forsiden, selger de flere aviser. Å skrive om at det blir regn, er som å slå opp at Norge har tapt en landskamp. Ingen vil lese om det, forklarer Vadseth.

Populært samtaleemne

Selv om sol-forsidene er mest brukt til å varsle om at «nå kommer tropeværet» og andre lignende ønskesituasjoner, kan også forsidene brukes til gladnyheter selv når solen allerede har vært her en stund. Da finner gjerne elementer som «PUH!», smilende sol og iskrem veien til salgsplakaten.

Les også: Værprofetens spådommer for sommeren

Bernt Olufsen, ansvarlig redaktør i VG, sier i en kort kommentar til P2 at han ikke har noen problemer med at solskinnslovnadene ofte vinner konkurransen om hva som skal prege forsiden på tabloidavisen.

– Været er en av sommerens mest populære samtaleemner, derfor er det også en viktig del av vårt innhold, uttaler Olufsen.

Sofienbergparken

Mye tyder på at sol, sommer og tropevarme er ønskenyhetene til nordmenn om sommeren.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.