– Selger flere aviser med solvarsel

VG og Dagbladet bruker forsidene til å love sol og varme omtrent hver uke gjennom hele sommeren. Tidligere nyhetsredaktør Hans-Christian Vadseth bekrefter at salgstallene øker når godværet slås stort opp.

VG og Dagbladet lover sol - igjen
Foto: Inger-Marit Sæby / NRK

Både VG og Dagbladet lover på dagens avisforsider knallvær og tropevarme de neste dagene.

Inne i avisen er meteorologene derimot litt mer lunkne, og det kommer i VG frem at de tror mer på delvis overskyet og «normale temperaturer», enn knallvær og tropevarme. Og de mest optimistiske varslene gjelder bare Sør- og Østlandet.

Les også: Slik blir været i helgen

Får kjeft fra nord

Hans-Christian Vadseth

Tidligere nyhetsredaktør i VG, Hans-Christian Vadseth.

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

– Avisene lages jo i Oslo, og man glemmer ofte at Norge også går nord for Trondheim. Jeg har fått noen telefoner fra Tromsø med reaksjoner som «det er faen ikke sol her, det er 4 grader og snø!», forteller tidligere nyhetsredaktør i VG, Hans-Christian Vadseth i et intervju med Radioselskapet i P2.

Han var nyhetsredaktør fra 2000 til 2006, og anslår at VG i den perioden kunne ha 8 til10 sol-forsider hver sommer hvis det var bra vær.

– Med godt vær og sol på forsiden, selger de flere aviser. Å skrive om at det blir regn, er som å slå opp at Norge har tapt en landskamp. Ingen vil lese om det, forklarer Vadseth.

Populært samtaleemne

Selv om sol-forsidene er mest brukt til å varsle om at «nå kommer tropeværet» og andre lignende ønskesituasjoner, kan også forsidene brukes til gladnyheter selv når solen allerede har vært her en stund. Da finner gjerne elementer som «PUH!», smilende sol og iskrem veien til salgsplakaten.

Les også: Værprofetens spådommer for sommeren

Bernt Olufsen, ansvarlig redaktør i VG, sier i en kort kommentar til P2 at han ikke har noen problemer med at solskinnslovnadene ofte vinner konkurransen om hva som skal prege forsiden på tabloidavisen.

– Været er en av sommerens mest populære samtaleemner, derfor er det også en viktig del av vårt innhold, uttaler Olufsen.

Sofienbergparken

Mye tyder på at sol, sommer og tropevarme er ønskenyhetene til nordmenn om sommeren.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Kulturstrøm

 • Melder seg ut av organisasjon

  To av medlemmane i Hollywood Foreign Press Association, HFPA, som blant anna deler ut Golden Globe, melder seg ut av organisasjonen.

  Dei omtaler organisasjonen som giftig, og seier dei vil starte ein konkurrerande organisasjon, skriv The Hollywood Reporter.

  HFPA har fått massiv kritikk, blant anna for å ha lite mangfald i medlemsmassen og for å ha økonomiske bindingar med enkelte av dei som blir nominerte til prisen.

 • Fikk hakeslepp av eget gitarspill

  Lillebjørn Nilsen er plateaktuell med «Live in Telemark», som er et opptak fra en konsert han gjorde sammen med den irske visesangeren Andy Irvine under Telemarkfestivalen i 1994.

  I Kulturstripa torsdag snakket han og programleder Mona B. Riise sammen om innspillingen og hvordan han jobber som musiker.

  En av låtene på plata er en versjon av Lillebjørn-klassikeren «Alexander Kiellands plass», hvor han spiller den alene med akustisk gitar.

  – Jeg fikk helt hakeslepp da jeg hørte det opptaket av «Alexander Kiellands plass». Fordi dette var min opprinnelige drøm: Å bare høre den med min sangstemme og – da må jeg skryte litt – mitt eminente gitarspill, sier han i intervjuet.

  70-åringen kan også koste på seg litt selvskryt for å ha inspirert utallige gitarister med «Lillebjørns gitarbok», utgitt i 1973.

  Lillebjørn Nilsen og Mona B. Riise