Hopp til innhold

The Onion legger seg flate etter grov hets mot 9 år gammel Oscar-nominert

The Onion måtte komme med en uforbeholden unnskyldning etter Twitterspøk om Oscarnominerte Quvenzhané Wallis (9).

Quvenzhane Wallis
Foto: JOE KLAMAR / Afp

Twitter-brukere over hele verden reagerte med sinne da satirenettstedet The Onion twitret en grovis under Oscarutdelingen natt til mandag norsk tid.

Via sin offisielle twitterfeed la bladet ut denne kommentaren:

«Alle virker redde for å si det, men Quvenzhané Wallis er egentlig ei f***e, ikke sant?»

Tweet om Quvenzhane Wallis

Tweet om Quvenzhane Wallis

LES OGSÅ: Oscar-verten skapte Twitter-storm
LES OGSÅ:

Fjernet og ba om unnskyldning

Reaksjonene lot ikke vente på seg, og mange hundre Twitterbrukere reagerte med sinne på nettsamfunnet.

Etter en time ble tweeten fjernet, og dagen etter kom nettstedets administrerende direktør Steve Hannah med en uforbeholden unnskyldning til niåringen:

«Vitsen var grov og upassende - og ikke i takt med The Onions tanker om satire og parodi. [...] Miss Wallis, du er ung og talentfull, og du fortjener bedre. Vi på The Onion beklager dypt.»

Vitsen var opprinnelig tenkt å være et spark til medienes oppkonstruerte Oscarhysteri, ifølge nettstedets tidligere redaktør Joe Garden, men den nåværende direktøren la seg likevel langflat og fjernet vitsen fra Twitter.

I tillegg lovet direktøren at de ansvarlige for tweeten ville få en reaksjon.

LES OGSÅ: The Onion skriver om Märtha

– Skribentene blir sensurert

Det er første gang The Onion noensinne har trukket tilbake en ytring, og det har ikke falt i god jord hos alle, spesielt ikke hos eksredaktør Garden.

– Det viser at de ikke har tro på sine skribenter eller sitt publikum. Det var ikke en fantastisk vits, men hvorfor trengte de å ta den ned? Vitsen handlet ikke om niåringen, men om det medieskapte hysteriet rundt. Klart vitsen var sjokkerende, men å ta den vekk fra Twitter er ikke den rette måten å håndtere det på, sier han til nettstedet Buzzfeed.

Garden mener avgjørelsen er ytterligere bevis for at bladets skribenter blir sensurert av ledelsen, og bladet er preget av at store deler av redaksjonen forlot bladet i fjor, nettopp på grunn av overdreven redaksjonell styring fra bladets ledelse, ifølge Buzzfeed.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober