The Onion legger seg flate etter grov hets mot 9 år gammel Oscar-nominert

The Onion måtte komme med en uforbeholden unnskyldning etter Twitterspøk om Oscarnominerte Quvenzhané Wallis (9).

Quvenzhane Wallis
Foto: JOE KLAMAR / Afp

Twitter-brukere over hele verden reagerte med sinne da satirenettstedet The Onion twitret en grovis under Oscarutdelingen natt til mandag norsk tid.

Via sin offisielle twitterfeed la bladet ut denne kommentaren:

«Alle virker redde for å si det, men Quvenzhané Wallis er egentlig ei f***e, ikke sant?»

Tweet om Quvenzhane Wallis

Tweet om Quvenzhane Wallis

LES OGSÅ: Oscar-verten skapte Twitter-storm
LES OGSÅ: Argo ble beste film under Oscar

Fjernet og ba om unnskyldning

Reaksjonene lot ikke vente på seg, og mange hundre Twitterbrukere reagerte med sinne på nettsamfunnet.

Etter en time ble tweeten fjernet, og dagen etter kom nettstedets administrerende direktør Steve Hannah med en uforbeholden unnskyldning til niåringen:

«Vitsen var grov og upassende - og ikke i takt med The Onions tanker om satire og parodi. [...] Miss Wallis, du er ung og talentfull, og du fortjener bedre. Vi på The Onion beklager dypt.»

Vitsen var opprinnelig tenkt å være et spark til medienes oppkonstruerte Oscarhysteri, ifølge nettstedets tidligere redaktør Joe Garden, men den nåværende direktøren la seg likevel langflat og fjernet vitsen fra Twitter.

I tillegg lovet direktøren at de ansvarlige for tweeten ville få en reaksjon.

LES OGSÅ: The Onion skriver om Märtha

– Skribentene blir sensurert

Det er første gang The Onion noensinne har trukket tilbake en ytring, og det har ikke falt i god jord hos alle, spesielt ikke hos eksredaktør Garden.

– Det viser at de ikke har tro på sine skribenter eller sitt publikum. Det var ikke en fantastisk vits, men hvorfor trengte de å ta den ned? Vitsen handlet ikke om niåringen, men om det medieskapte hysteriet rundt. Klart vitsen var sjokkerende, men å ta den vekk fra Twitter er ikke den rette måten å håndtere det på, sier han til nettstedet Buzzfeed.

Garden mener avgjørelsen er ytterligere bevis for at bladets skribenter blir sensurert av ledelsen, og bladet er preget av at store deler av redaksjonen forlot bladet i fjor, nettopp på grunn av overdreven redaksjonell styring fra bladets ledelse, ifølge Buzzfeed.

Kulturstrøm

  • Scenerøyk gjør musikere syke

    Én av fem musikere i orkestergraven hos Den Norske Opera og Ballett blir sykemeldt på grunn av røyk som brukes som effekt på scenen, skriver Klassekampen. Flere mener de har utviklet astma i voksen alder fordi de blir utsatt for store mengder scenerøyk.

  • Krigshelt i Brage-nominert bok døde

    Norges siste grenselos, Åge Aulie, døde onsdag. Han var hovedinformant for boka «Grenselosene» av Hege Kofstad. Aulie deltok aktivt i boklanseringen med godt besøkte foredrag. Han rakk å oppleve at boka ble nominert til Brageprisen. Aulie begynte som grenselos som åtteåring og ble 85 år gammel.

  • Markusplassen stengt grunnet flom

    Ordføreren i Venezia, Luigi Brugnaro, har valgt å stenge Markusplassen som følge av den høye vannstanden i byen. Han mener storflommen er en helserisiko for innbyggerne og anbefaler folk å unngå å reise. Vannstanden er nå 153 cm over normalnivå.