Ronni Le Tekrø

Ronni Le Tekrø var gjest i Stjerneklart 31. januar.

Ronni le Tekrø
Foto: Mathiesen, Tor Erik H. / SCANPIX

RONNI LE TEKRØS CV

Rolf Ågrim Tekrø, kjent som Ronni Le Tekrø, ble født 5. oktober 1963 i Oslo som sønn av mekaniker og fenrik Hans og sekretær Ranveig Synnøve Tekrø. Han vokste opp sammen med foreldrene og broren Gard.

Oppvokst på Toten

Da Ronni var 4-5 år gammel, flyttet familien til Bøverbru i Vestre Toten der han gikk på Brubakken barneskole og Raufoss ungdomsskole. Han begynte å spille gitar som 12-åring, etter at bestemoren hadde gitt ham valget mellom å begynne i speideren eller å spille gitar. Hans forbilder var Jimi Hendrix, Scorpions-gitaristen Uli Jon Roth og Black Sabbath-gitarist Tony Iommi. I 1977 begynte han i metalbandet Rockfire som i 1981 skiftet skrivemåte av bandnavnet til Roquefire med q og ga ut en single, ”The Island of Marat”. Ronni gikk på Gjøvik gymnas og Raufoss videregående skole.

TNT-tida

I 1982 ble heavy metal-bandet TNT stiftet av Ronni, Dag Ingebrigtsen, Steinar Eikum og Morten ”Diesel” Dahl. Samme året kom deres første og eneste album med norske tekster, ”TNT”, og Ronni flyttet til Trondheim der han også var innom Universitetet. De fikk en hit med singelen ”Harley Davidson”. I 1983 ble Steinar Eikum på bass skiftet ut med Morten Skaget (nå bassist i Sambandet), eller Morty Black som han kalte seg, og i 1984 ble amerikanske Tony Harnell frontfigur i stedet for Dag Ingebrigtsen. De dro på turné i USA og opplevde rockerusen. Samme år kom album nr 2 ”Knights of the New Thunder” og for ”Tell No Tales” fikk de Spellemannprisen i 1987 i klassen rock. Låten ”10.000 lovers” ble deres største hit noensinne. I 1988 forlot Diesel Dahl bandet, men kom tilbake 15 år senere. I 1989 ble Ronni Le Tekrø kåret som en av de ti beste gitarister i magasinet ”Guitar World”.

Vagabond

Det ble to album til, ”Intuition” i 1989 og ”Realized Fantasies” i 1992 før TNT ble oppløst. Ronni startet da bandet Vagabond sammen med Morty Black og debuterte med et album med samme navn som bandet i 1994. Det andre albumet kom ut i Japan i 1996 et halvt år før det kom ut i Norge under tittelen ”A Huge Fan of Life”. Ronni spilte også i hardrock-bandet Wild Willy’s Gang, oppkalt etter stifteren, trommeslageren Willy Bendiksen.

Gjenforening

I 1996 ble Vagabond oppløst og TNT ble gjenforenet, og året etter kom deres 5. album ”Firefly”. I 1999 kom ”Transistor” og Ronni fikk Oppland fylkes kulturstipend i 2000 og Vestre Totens kulturpris i 2001. Ut over 2000-tallet kom det i alt 5 albumutgivelser med TNT, den siste, ”Engine” så sent som i fjor. I tillegg har det kommet samle- og konsertalbumer. I 2006 ble vokalist Tony Harnell skiftet ut med Tony Mills fra Birmingham.

Rektor og biografi

I 2007 var Ronni ”rektor” på Rockeskolen på TV2 der han lærte klassisk skolerte ungdommer hvordan rock’n’roll skal utføres ordentlig. I 2009 turnerte han sammen med gitaristene Mads Eriksen og Terje Rypdal under navnet N3 etter modell av det amerikanske gitarbandet G3 med Joe Satriani i spissen. Igjen ble han kåret som en av verdens 25 beste gitarister. VG-journalist Stein Østbø skrev en biografi om Ronni Le Tekrø og TNT under tittelen ”Hekta” som kom ut i 2007. Han har gitt ut albumer i samarbeid med Terje Rypdal og flere solo-albumer.

5 barn og 2 barnebarn

Ronni bor på et gårdsbruk på Nyhagan i Vestre Toten der han driver musikkstudioet ”Studio studio”. Han har 5 barn: Carina Helene på 25, Mikkel på 21, tvillingene Even og August på 18 og Veni på 4 år. Han har to barnebarn: Lucas på 4 ½ og Noah på 1 år.

Kulturstrøm

 • Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV

  Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV i en film av den franske regissøren Maïwenn Le Besco.

  Regissøren selv, som begynte sin karriere som barneskuespiller, skal spille rollen som kongens siste elskerinne Jeanne du Barry, skriver Variety.

  Maïwenn har tidligere laget filmer som «Police» og «Seduced».

  Ludvig XV styrte Frankrike i 59 år og ble kalt «den elskede». Han hadde flere kjente elskerinner, blant dem var også Madame de Pompadour.

  Rollen blir Johnny Depps første siden han tapte et ærekrenkelsessøksmål mot britiske The Sun, angående en artikkel der Hollywood-stjernen ble kalt konemishandler etter anklager fra ekskona Amber Heard.

  Depp har i flere intervjuer nylig hevdet at han nå er «boikottet av Hollywood» og at kulturen der menn anklages for overgrep er basert på løse rykter.

  (NTB)